Degerfors försvarade till sig tre poäng

By on 23 september, 2024
Bild: Sandvikens IF/Degerfors IF

Den 24 omgången av Superettan och Degerfors i serieledning inför kvällens match borta mot Sandvikens IF, en aning regn och tolv grader i luften, ganska skönt med andra ord.

Degerfors kom till spel med nio raka matcher utan förlust, bra facit med andra ett facit som förlängdes under kvällen på Jernvallens Arena i Sandviken när man mer eller mindre försvarade till sig vinsten.

Det var hemmalaget som öppnade bäst och tryckte ner Degerfors, där gästerna fick ägna sig åt kontringar alternativt långbollar. Något man normalt förvaltar riktigt bra, och just en långboll i den femte minuten kom att ge Degerfors ledningen. Där Rasmus Forsell i målet stod för en högkvalitativ utspark som nådde Dijan Vukojevic på offensiv planhalva, Dijan sög in bollen snyggt och kunde lobba in bollen över utrusande målvakt fram till 1-0 till gästerna.

Efter Degerfors mål tappade Sandviken den offensiv man hade inlett matchen med, och nu var det gästerna som hade greppet. I den 18 minuten avbröts matchen i ca fem minuter på grund av skada, där spelarna fick börja värma upp ett igen innan spelet satte igång.

Desto längre tiden gick desto mer jobbade sig Sandviken in i matchen, Degerfors drog sig tillbaka och tappade mark. Hemmalaget spelade fyndigt och rappt, där Degerfors fick koncentrera sig på försvar och jaga boll. I och med skadeuppehållet la domaren till sex minuters förlängning, en mållös förlängning och när man gick till pausvila var Degerfors i ledningen.

Om man nu tyckte att Degerfors inledning av matchen var seg, så var starten av andra halvlek direkt undermålig. Den gamla Jose Mourinho taktiken ”parkera bussen”-försvaret hade Degerfors lagt sig till med, det var knappt att man varken orkade eller ens ville anfalla som det såg ut och nu var det mer eller mindre bara Sandviken som stod för det offensiva.

Med kvarten kvar var Degerfors ett riktigt pressat lag, där Sundsvall nu hade ett järngrepp om matchen. Men Degerfors defensiv stod upp, där man även kastade och offrade sig på hockeymanér och man visade vilja.

När man närmade sig full tid såg det lika illa ut för Degerfors, men man var i fortsatt ledning. Sju minuter hade domaren hittat och lagt till vid 90 spelade minuter, och nu fick man jobba ännu mer så hemmalaget satte in allt man hade. Det gick så långt att Sandvikens målvakt till sist de deltog i anfallet, trots det fick se inte hål på Degerfors som kunde hålla nollan och då med sig tre viktiga poäng.

Man får säga vad man vill, att tre poäng är tre poäng för visst är det så. Men om nu Degerfors tror att det är spelet räcker långt tror man fel, för det kommer att komma bra mycket bättre motstånd än det Sandviken stod för. Då menar jag motståndare som har den där fokusen och skärpan som inte hemmalaget stod för i kvällens match, och ska man husera i Allsvenskan nästa säsong och inte bli ett jojo-lag måste det till ett bra mycket bättre spel än det Degerfors visade upp i kvällens match.

Tack vare vinsten har Degerfors en ganska skön ledning i Superettan 2024, man har i nuläget 47 poäng, vilket innebär sex poäng ner till öster på tredje plats och lika många spelade matcher. I den 25 omgången lördag 28 september 2024, möter Degerfors sjundeplacerade Trelleborg på Stora Valla, där och då fortsätter jakten på uppflyttning till Allsvenskan.

Matchfakta Sandvikens IF vs Degerfors IF

• 05 minuten, Mål Degerfors, Dijan Vukojevic.

Matchen slutade Sandvikens IF 0 vs Degerfors IF 1.