Dax för vårservice av bilen, med rätt service rullar bilen längre

By on 3 maj, 2017

Generellt sett är svenska bilägare duktiga på att ta hand om sina fordon. Och om bilen sköts enligt rekommendationerna i instruktionsboken och servas enligt servicebokens intervaller rullar den längre samtidigt som risken för haverier minskar.

Även om dagens bilar är mer avancerade rent elektroniskt än gårdagens modeller finns det mycket man kan hålla koll på för att undvika problem och hålla andrahandsvärdet uppe.

Det kanske viktigaste är att boka service enligt intervallerna som anges i serviceboken, säger Bo ”Bosse” Ericsson, expert på serviceverkstäder hos SFVF (Sveriges Fordonsverkstäders Förening) som tillsammans med Sveriges Bildelsgrossisters Förening (SBF) driver kampanjen Verkstadsvalet i syfte att orientera om bilägarens valfrihet.

En typisk sak som många bilägare måste se till att fixa varje vår och höst är hjulskiften. Vinterdäck är tillåtna mellan den 1 oktober och den 15 april. Sommardäcken ska alltså sitta på bilen senast den 15 april, om det inte fortfarande är, eller är risk för, vinterväglag.

Vinterdäck – oavsett om de har dubb eller är så kallade odubbade friktionsdäck, måste bilen ha mellan den 1 december och 31 mars om det råder vinterväglag. Det anses vara vinterväglag om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan.

– Tänk på att även vägrenen räknas till vägbanan, säger Bosse.

Befintliga sommar- och vinterdäck som ska sättas på personbilen måste kontrolleras ordentligt så att mönsterdjupet är tillräckligt, annars krävs inköp av nya däck.

– Sommardäcken ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm i däckets huvudmönster. Men tänk på att mönsterdjupet bör vara minst tre millimeter för att ge bra friktion vid fuktig vägbana. Vinterdäck måste alltid ha minst tre millimeters mönsterdjup, säger Bosse.

Om det bara behövs två nya däck, köp då likadana däck som de två andra på bilen.

När väl rätt däck sitter på bilen behöver alla bilägare kontrollera däcktrycket med jämna mellanrum så att det varken är för högt eller lågt.

Ha rätt lufttryck! Det påverkar stabiliteten, väggreppet, komforten, och rullmotståndet som i sin tur har direkt effekt på bränsleförbrukningen. Däckens livslängd påverkas också. Även om det faktiskt är körstilen som är mest avgörande för hur däcken slits. Vid aggressiv körning kan körsättet svara för närmare 100 procent av slitaget, säger Bosse.

Bilen rostskydd slits successivt på utsatta ställen.

– Låt därför gärna en fackman kontrollera att det är tillräckligt så att bilen med tiden inte får svåra rostskador som kan kräva dyra plåt-, svets- och lackreperationer, säger Bosse.

Att regelbundet tvätta och vaxa bilen är ett bra sätt att hålla efter lacken så att smuts, fukt och salt får så liten chans som möjligt att angripa på djupet och orsaka skador. Många bilägare gör det jobbet själva, eller kanske åker till en automatiserade biltvätt.

Det finns också professionella rekonditioneringsfirmor som kan få bilen att skina rejält på både in- och utsidan, säger Bosse.

Rekond-företagen erbjuder många olika behandlingar, allt från dammsugning, handtvätt, fälgtvätt, strålkastarglasrenoveringar, till vindruteputs, luktsanering, vaxning och polering.

– Överväg lackkonservering om bilen står ute mycket, säger Bosse.

Stenskott i vindrutan är ett uppdrag för bilglasfirmor eller bilverkstäder som arbetar med glasrutor. De får också avgöra om det är nödvändigt med ett vindrutebyte, eller om det räcker med en reparation. Många försäkringsbolag, och för den delen även bilglasfirmor, har specialerbjudande på vindrutereparationer – stenskott – i förebyggande syfte.

Och djupare stenskott eller repor i lacken är en sak för plåt- och lackverkstäder.

Det är viktigt för säkerheten att torkarbladen är tillräckligt bra så att föraren får så klar sikt som möjligt i regn- och snöoväder. Vindrutetorkarnas funktion behöver därför kontrolleras nu efter vintern. Och vid behov införskaffas nya blad.

– Det är bra att ha ett torkarblad i reserv i bilen för akuta problem. Framför allt under vintern när bladen ibland fryser fast och kanske går sönder om oturen är framme, säger Bosse.

Andra saker som också är bra att ha på lager i bagageutrymmet är spolarvätska, kylarvätska och motorolja. Om spolar- och kylarvätskorna är koncentrerade är det lämpligt att blanda ut dem hemma innan de hamnar i bilen, eller att ha med en hyfsat stor plastbehållare med vanligt vatten också.

– Köp olja och kylarvätska hos en bilverkstad, exempelvis när bilen är inne på service. Då får du produkter med rätt egenskaper för den aktuella bilen. Annars kan prestandan försämras, säger Bosse.

Bilägare som är osäkra på vad de ska köpa för reservdelar, tillbehör, oljor och vätskor med mera kan med fördel vända sig till proffsen i verkstädernas butiker eller till fackmännen i servicehallarna.

Regionalt
Örebronyheter

Fotnot: Sveriges Bildelsgrossisters Förening driver informationskampanjen ”Verkstadsvalet” i samarbete med Sveriges Fordonsverkstäders Förening.

You must be logged in to post a comment Login