Därför kan e-handel leda till ökad stress bland örebroarna under julhandeln

By on 11 december, 2020

En ny undersökning* av Kantar Sifo på uppdrag av jämförelsesajten Prisjakt, visar att 5 av 10 örebroare anser att jakten på rätt julklappar till nära och kära bidrar till stress. Nu berättar hjärnforskaren Katarina Gospic om hur den ökade e-handeln – som är en följd av Folkhälsomyndighetens råd om att undvika trängsel i fysiska butiker – kan orsaka stress under årets julhandel och leda till fler felköp än ett vanligt år.

Fler än 6 av 10 örebroare (63%) anser att december är den månad på året som köphetsen är som störst. Samtidigt så pekar mycket på en lugnare julhandel i år eftersom den rådande situationen gör att sedvanlig trängsel i butiker ska undvikas. Men ökad e-handel behöver nödvändigtvis inte leda till lugnare julhandel: “Svenskarna behöver se upp extra noga i år. Handel på nätet har fler möjligheter att i större utsträckning än fysisk, stressa och pusha våra hjärnor till köp. Det kan leda till fler felköp än ett vanligt år”, säger hjärnforskaren Katarina Gospic.

– Det är möjligen lätt att tro att flängandet i fysiska butiker under julhandeln är mer stressande än e-handel hemma i lugn och ro. Men e-handeln är mer intrikat designad än den fysiska handeln. På nätet möts vi ofta av mekanismer såsom nedräkningar och att du under en kort tid har chans att köpa en produkt till vad som verkar vara ett lägre pris. Det syftar till att trissa upp förväntningarna och att skapa stress hos oss när vi handlar. Stress gör att vi fattar fler impulsiva beslut, berättar Katarina Gospic.

I Kantar Sifos undersökning framgår också att hälften av örebroarna (50%) gjort impulsköp det senaste året som de ångrar, vilket Katarina Gospic bedömer är en siffra som kan komma att bli högre med ökad e-handel, eftersom det kan vara svårare att bedöma hur väl en produkt på nätet överensstämmer med ens förväntningar.

– Förr i tiden var shoppingen över så fort du lämnade butiken. Men i dagens onlinehandel slutar aldrig köphetsen, man blir konstant matad med kampanjer och lockande erbjudanden. Innan det klickas på köpknappen rekommenderar jag därför att först fundera på om du verkligen behöver produkten. Sedan är det viktigt att jämföra med liknande modeller, läsa recensioner från andra användare, och dubbelkolla så att priset är rätt. Det är sådana här tips, och lugn i allmänhet, som vi vill uppmuntra till med initiativet Slow Shopping, säger Carl Vult von Steyern, nordenchef på Prisjakt.

För att svenskarna ska stå väl rustade under julhandeln har Prisjakt inlett ett samarbete med Katarina Gospic, den norske träningsläkaren Ole Petter Hjelle och Josefine Bengtsson, grundare av Yogiakademin. Tjänsten Slow shopping har syftet att bidra med ökad kunskap om hur shopping påverkar våra hjärnor, samt ge svenskarna metoder och verktyg för att komma ned i varv och kunna fatta genomtänkta köpbeslut om vad man ska köpa i julhandeln och när man ska låta bli.

Det behöver inte vara svårt att vara väl förberedd under julhandeln. Så lite som fem minuters fysisk aktivitet ger oss bättre koncentrationsförmåga och ökad uppmärksamhet. När vi får upp pulsen så gör vi oss av en rad kemiska ämnen i hjärnan vilket sänker våra stressnivåer i kroppen i flera timmar och därigenom minskar vi risken för felköp. Att ta en promenad i rask takt eller utföra exempelvis yoga-övningar gör att vi skapar bättre förutsättningar för klokare beslut när vi handlar julklappar, säger Ole Petter Hjelle.

På sajten slow-shopping.se går det utöver kunskap om hjärnan och shopping och att ta del av olika yoga- och andningsövningar som ska hjälpa oss att sänka våra stressnivåer i kroppen.

Om Slow shopping

Slow Shopping är ett initiativ av Prisjakt i samarbete med hjärnforskaren och författaren Katarina Gospic som skrivit boken Välj rätt! En guide till bra beslut, den norska träningsläkaren Ole Petter Hjelle som skrivit boken Stark hjärna med aktiv kropp, och grundaren av Yogiakademin, Josefine Bengtsson. Med start på Black Friday den 27 november tillhandahåller slow-shopping.se kunskap om hur hjärnan påverkas av shopping och hur reor specifikt vill få oss att handla. Det erbjuds även metoder och praktiska övningar som sänker våra stressnivåer för att skapa förutsättningar för fler välavvägda beslut om när vi ska handla eller helt låta bli.

Statistik från Kantar Sifos undersökning:

60% svenskarna anser att jakten på rätt julklappar till nära och kära bidrar till stress.

71% av svenskarna anser att december är den månad på året som köphetsen är som störst.

47% av det svenska folket har gjort impulsköp det senaste året som de ångra

Lokalt
Örebronyheter

Källa Jungrelations
slow-shopping.se
*Undersökning genomförd via Kantar Sifos riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade webbpanel under tidsperioden 6-17 november 2020. Totalt har 3151 intervjuer samlats in bland svenska allmänheten av personer i åldrarna 18-79 år.

You must be logged in to post a comment Login