Då svartnar det för tonåringen

By on 11 oktober, 2017

Tonåringar hör till de som lever farligast i trafiken i november och december, då allra flest olyckor sker. Små barn bär reflex i dubbelt så stor utsträckning som tonåringar. Det visar en ny undersökning från försäkringsbolaget If.

När vi kommer in i höstmånaderna blir det mörkt ute tidigt på dygnet. November och december är de månader då flest fotgängare skadar sig eller omkommer i trafiken. 40 procent av alla olyckor med fotgängare sker när det är mörkt – och faktum är att tonåringar hör till de som är sämst rustade för höstmörkret.

Mer än åtta av tio barn mellan 0 och 10 år har reflexer som är fastsydda på kläderna, eller som någon i familjen själv satt fast. Bland 15 till 17-åringarna är den siffran halverad. Endast fyra av tio har alltid reflexer på sig när det är mörkt ute, enligt deras föräldrar. Det visar en färsk undersökning från försäkringsbolaget If med drygt 1 000 respondenter.

– Små barn syns bra tack vare att deras kläder ofta har reflekterande material och detaljer insydda i plagget. När barnet blir tonåring syns man sämre i mörkret. Det kan vara en kombination mellan att man glömmer eller inte tycker att reflexer är särskilt coolt, att föräldrarna tar minskat ansvar, och att väldigt många går med svarta ytterkläder, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Att bära reflex är ett effektivt och billigt sätt att skydda sig själv från att bli påkörd och skadad i trafiken. Med en helt vanlig reflex syns man på 125 meters håll. Fotgängare med mörka kläder utan reflex syns inte förrän på 20-30 meters håll för bilisten – då kan det redan vara för sent. Är det dessutom halt ute blir bilens bromssträcka ofta två till fyra gånger längre än vid torrt väglag.

– Många tonåringar förstår nog inte vikten av att bära reflex i trafiken. Eftersom de själva inte har körkort, kan det vara svårt att sätta sig in i hur komplicerat det är som bilförare att kunna se en fotgängare i mörkret, säger Caroline Uliana.

Den vanligaste förklaringen som föräldrar anger till att deras tonåring inte har reflex är att hen tycker det är töntigt (30 procent), att den känns ful (14 procent) eller glöms bort (14 procent). Var sjätte svarar att deras barn inte anser att den behövs.

Varannan tonårsförälder har det senaste året pratat med sitt barn om reflexer och att synas i trafiken när det är mörkt, enligt undersökningen.

– Eftersom barn som bekant tar efter det som vuxna gör och inte som vi säger, är det en god idé att börja med att se över sina egna reflexvanor. Idag har knappt tre av tio vuxna alltid reflex när de är ute och går i mörkret. Där kan väldigt många av oss bli bättre förebilder. Reflex är en billig livförsäkring, säger Caroline Uliana.

Regionalt
Örebronyheter

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 19-20 september 2017 har sammanlagt 1 008 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.

You must be logged in to post a comment Login