Covid-19 Jemen: Omedelbara insatser krävs för att hantera spridning i södra Jemen

By on 22 maj, 2020
Foto: Agnes Varraine-Leca/Läkare Utan Gränser

Läkare Utan Gränser ser en snabb ökning av antalet döda i covid-19 i storstaden Aden i södra Jemen och varnar nu att katastrof står för dörren om inte fler insatser sätts in omedelbart. Organisationen uppmanar nu FN och andra givarstater att snabbt öka sitt stöd till insatsen.

Läkare Utan Gränsers sjukvårdsinrättning i södra Jemen är den enda som behandlar covid-19. Mellan den 30 april och den 17 maj har vi tagit emot 173 patienter, varav minst 68 har avlidit. Många patienter lider redan vid ankomst av akut andnöd, vilket gör det svårt att rädda deras liv. Det antyder även att många människor är sjuka hemma.

– Vad vi ser i vår egen klinik är bara toppen av ett isberg av antalet sjuka och döda i staden, säger Caroline Seguin, operativt ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Jemen.

– Människor som kommer till oss är för långt gångna för att rädda, och vi vet att många fler inte får vård: de dör hemma. Det är en hjärtskärande situation.

Ökat antal begravningar
Regeringens statistik på antal begravningar bekräftar även en stor ökning av dödsfall med 80 döda,jämfört med 10 döda per dag innan utbrottet. Ännu en indikation på hur utbrottet har ökat är antalet sjukvårdspersonal vi behandlar på vårt covid-19-center, samt att många ur vår egen personal är sjuka.

– FN och givarstater måste göra mer, snabbt, inte bara i Aden utan i hela Jemen, säger Caroline Seguin.

– Löner tillsjukvårdspersonal och tillräckligt med skyddsutrustning behövs för att säkra personalens trygghet och landet är i akut behov av flersyrgaskoncentratorer. De lokala myndigheterna behöver göra allt i sin makt för att garantera att medicinsk utrustning och internationell personal får tillträde till landet.

Ett team bestående av jemenitisk och internationell personal jobbar dygnet runt för attge bästa möjliga vård på centret i Aden, som Läkare Utan Gränser har drivit i full regi sedan 7 maj. Som på många andra platser i världen ser vi hur dödlig denna sjukdom är.

– Det stora antalet döda vi ser hos våra patienter är likvärdigt med intensivvårdsavdelningarna i Europa, men de som dör är mycket yngre än i Frankrike eller Italien och främst män mellan 40 och 60 år, fortsätter Caroline Seguin.

Sjukhus tvingas stänga ner
Aden kämpade redan innan covid-19-utbrottet med ett kollapsat sjukvårdssystem efter fem år av krig i landet. Myndigheterna saknar medel för atthantera utbrottet. Det råder brist på skyddsutrustning och tester. Bland patienterna som dör ser vi dock tydliga tecken på covid-19. Sjukdomar som malaria, denguefeber och chikungunya-feber är endemiska i Aden, men dödstalen går inte att jämföra med covid-19 så så kort tid.

– Sjukhus har tvingats stänga eller neka vård till vissa patienter då personalen saknar tillräckligt med skyddsutrustning, vilket gör oss oroade över hur utbrottet kan komma att påverka andra sjukdomar, säger Seguin.

Läkare Utan Gränsers traumasjukhus i Aden är fortfarande öppet och vi har sett ett ökat antal intagna sedan andra sjukhus tvingats stänga. Vi har startat triagering och skyddsåtgärder för att hålla personal och patienter så säkra som möjligt på sjukhuset. All personal som visar symptom skickas hem för att självisolera.

– Vi gör allt vi kan, men vi kan inte hantera viruset själva. Det skulle vara katastrofalt av omvärlden att vända ryggen åt Jemen att hantera den här krisen ensamma, avslutar Caroline Seguin.

Läkare Utan Gränser startade sin verksamhet i Jemen 1989 och har haft permanent verksamhet sedan 2007. Vi har arbetat på 12 sjukhus och vårdcentraler samt stöttat över 20 vårdinstanser i 13 provinser under 2019. Vi assisterar lokala myndigheter med behandling av covid-19 i Sanaa samt stödjer myndigheter i hela landet som i Hodeidah, Hajja, HaydanochKhameer.

Hälsa | Världen
Örebronyheter

Källa: Läkare Utan Gränser

You must be logged in to post a comment Login