Chefer glömmer bort anställdas hälsa

By on 26 april, 2021
Arkivbild

Stressigt på jobbet? Då är du inte ensam. En undersökning från Hälsokedjan Life visar att majoriteten av alla svenskar upplever stress på sin arbetsplats. Något som påverkar både den mentala och fysiska hälsan i stor utsträckning. Men vems ansvar är det egentligen att hälsan är i behåll på jobbet? Arbetsgivaren menar en övervägande del.

Den enkla frågan ”hur mår du?” verkar inte vara en självklarhet på svenska arbetsplatser. I rapporten Hälsobarometern, framtagen av Hälsokedjan Life, uppger en fjärdedel att de inte blivit tillfrågade om sitt hälsotillstånd under ett utvecklings- eller uppföljningssamtal det senaste året. 22 procent har fått frågan vid ett flertal tillfällen, men närmare var tionde jobbar på en arbetsplats som saknar utvecklingssamtal.

– Trots ett år av pandemi där huvudämnet varit just hälsa och mående vittnar Hälsobarometern om att allt för många missar att följa upp det på arbetet. Utveckling på arbetsplatsen går ofta hand i hand med måendet. Stress är otroligt vanligt och kan i viss mån vara bra men långvarig stress kan leda till flera negativa effekter. Därför är det viktigt att hitta en god balans i arbetslivet, säger Maria Wiberg, hälsorådgivare på Life.

Hälsobarometern visar samtidigt att majoriteten anser att deras arbetsgivare har ett ansvar för deras hälsa. Men endast till viss del. Yngre i åldern 18–30 år anser i högre grad att arbetsgivaren helt och hållet är ansvarig. Det uppger 16 procent jämfört med 6 procent i åldern 51–65 år.

Så skapar du en bra balans på jobbet

1. Våga uttryck hur du mår
Våga vara ärlig med hur du mår och be om hjälp om du behöver det. Om du känner att du börjar tappa kontrollen över din arbetssituation och att stressen blir allt mer påtaglig är det viktigt att berätta det för din arbetsgivare. Att be om hjälp är inget tecken på svaghet utan viktigt för att kunna få stöttning och att inte riskera att bli långtidssjukskriven.

2. Ta regelbundna pauser
Det är viktigt att då och då ta pauser. Att ta så kallade mikropauser tre till fem minuter några gånger under arbetsdagen hjälper hjärnan att återhämta sig och ger ny energi, ökad koncentration och lägre stressnivåer. Se till att du under pausen fokuserar på din andning och stänger ute din omgivning i den mån det går.

3. Ta hand om kroppen och knoppen
Det kan kännas lockande att slänga sig på soffan med en godispåse efter en lång och ansträngande arbetsdag. Vila är en viktig del för att återhämta sig men en god kosthållning och regelbunden fysisk motion är A och O för att bibehålla en god hälsa på långt sikt.

4. Håll dina arbetstider
Med mailen i telefonen och datorn som enkelt tas med hem i väskan är risken stor att man hamnar i en ond spiral där man alltid är tillgänglig. Stäng av notiser efter arbetsdagens slut och kom ihåg att du inte behöver svara på mailen på kvällar eller helger, om det inte är riktigt akut.

5. Boka in sociala aktiviteter efter jobbet
Att prioritera tid med vänner och familj är inte bara viktigt för att behålla goda relationer till människor runt omkring dig utan kommer även ge dig mer energi och glädje i din vardag.

Om Life

Life är Nordens ledande hälsokedja. Hos oss får du personlig rådgivning av våra kunniga hälsorådgivare som ger dig tips och råd för en bättre balans i livet. I våra 345 butiker i Finland, Norge och Sverige samt e-handel finner du ett noga utvalt och aktuellt sortiment med produkter av hög kvalitet för din hälsa. Vi har allt ifrån kosttillskott till naturlig hudvård, vetekuddar och tyngdtäcken. Allt för att du ska kunna må bättre och leva ett lyckligare liv. Välkommen in till din Lifebutik!

Om undersökningen

Hälsobarometern 2021 är baserad på̊ en undersökning genomförd av IPSOS Norm på̊ uppdrag av Life. Undersökningen genomfördes i januari 2021 i form av en webbenkät. Totalt har 4 577 personer i Sverige, Norge och Finland i åldrarna 18–65 år deltagit i undersökningen. Resultatet är statistiskt säkerställt och riksrepresentativt.

Har din chef/arbetsgivare frågat dig om din hälsa under utvecklings- och/eller uppföljningssamtal under de senaste 12 månaderna?

  Totalt Kvinna Man
Ja, flera gånger 22 % 20 % 23 %
Ja, en gång 22 % 22 % 21 %
Aldrig 26 % 24 % 27 %
Jag har inget jobb/egenföretagare eller saknar chef 18 % 21 % 16 %
Vi har inte utvecklings- och/eller uppföljningssamtal på min arbetsplats 7 % 7 % 8 %
Vet ej/annat 6 % 7 % 5 %

 

Anser du att din arbetsgivare har ett ansvar för din hälsa?

  Totalt Kvinna Man 18–30 år 31–40 år 41–50 år 51–65 år
Ja, till viss del 72 % 74 % 70 % 69 % 69 % 77 % 72 %
Ja, helt och hållet 11 % 6 % 15 % 16 % 15 % 7 % 6 %
Nej, hälsa är en privat ensak 9 % 10 % 8 % 6 % 10 % 10 % 11 %
Nej, inte alls 4 % 4 % 4 % 3 % 2 % 3 % 6 %
Vet ej 4 % 6 % 3 % 5 % 4 % 3 % 5 %

Har du någon gång under de senaste 12 månaderna upplevt stress i samband med ditt arbete?

  Totalt
Ja, flera gånger i veckan 24 %
Ja, någon gång per vecka 18 %
Ja, någon gång per månad 13 %
Ja, flera gånger per månad men mer sällan än en gång per vecka 12 %
Ja, någon gång per år 8%
Ja, flera gånger per år men mer sällan än en gång per månad 6 %
Aldrig 11 %
Vet ej 8 %

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Life

You must be logged in to post a comment Login