Brottning används som verktyg för inkludering

By on 14 september, 2024
Ryggen på Moa Nygren på en brottningsmatta.

Bild: Svenska Brottningsförbundet

Svenska Brottningsförbundet har tagit på sig en viktig roll i den nationella satsningen Idrottsklivet, som syftar till att göra idrotten mer tillgänglig och inkluderande för boende i utsatta områden.

Genom brottning, en sport känd för sin starka gemenskapskultur och låga trösklar, arbetar man för att erbjuda barn och unga en meningsfull fritid och en trygg miljö där de kan växa och utvecklas.

Med stöd från regeringen och i samarbete med Riksidrottsförbundet och andra specialidrottsförbund, strävar vi efter att göra idrotten mer tillgänglig för boende i utvalda områden, särskilt de som polisen bedömer som utsatta.

Svenska Brottningsförbundet och Idrottsklivet

Svenska Brottningsförbundet har anslutit sig till Idrottsklivet med visionen att använda brottning som ett verktyg för inkludering. Projektet syftar till att nå barn och ungdomar som idag står utanför idrotten.

— Vilket arbete våra förningar gör! Utan våra föreningar finns inte idrottsklivet, och de gör ett strålande jobb för att nå barn och ungdomar som idag står utanför idrotten, säger Moa Nygren, Svenska Brottningsförbundets projektledare för Idrottsklivet. 

Lokala Initiativ och Framgångar

Idag deltar sex föreningar aktivt i satsningen, medan ytterligare några ser över sina resurser för att kunna arbeta långsiktigt och hållbart. Arbetet inom föreningarna varierar beroende på deras lokala förutsättningar.

Föreningarnas Roll och Betydelse

Svenska Brottningsförbundet har valt att sätta föreningarna i fokus. Deras förutsättningar och resurser lägger grunden för vilka insatser de långsiktigt och hållbart kan genomföra. Utan föreningarna finns inte Idrottsklivet, och precis som vi ser till de lokala förutsättningarna och den lokala efterfrågan, måste föreningens ambitioner vara en del av planerna som görs.

— Målet med Idrottsklivet är att få fler att hitta till idrotten och att stärka våra föreningar för att kunna ta emot fler, säger Moa Nygren. — Vi ser unga brottare som får ökat självförtroende och utvecklar viktiga sociala färdigheter, och detta vill vi omfamna fler med.

Verksamhetsområden

Brottning omfamnar alla, vilket är Svenska Brottningsförbundets ledord i satsningen, och är nu verksam i:

  • – Södra Sofielund, Malmö
  • – Rosengård, Malmö
  • – Varberga & Oxhagen, Örebro
  • – Gottsunda, Uppsala
  • – Bergsjön, Göteborg
  • Uppstarter är under förberedelse i:
  • – Bäckby, Västerås
  • – Ryd/Skäggetorp, Linköping
  • – Jordbro, Stockholm

Utan idrottsföreningarna finns inte idrottsklivet.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Svenska Brottningsförbundet

You must be logged in to post a comment Login