- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
- Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
- E-tjänster stängda måndag den 25 november
- Halksäsongen är i gång
- BIK Karlskoga åter överlägsna
- Julångesten står för dörren på Örebro Teater
Brister i hemarbetsplatserna
Många av de som jobbar hemifrån under pandemin har bristfälliga arbetsplatser. Vissa sitter vid icke-ergonomiska köksbord och en del har till och med fått fysiska besvär av hemarbetet. Det visar en ny Sifo-undersökning* på uppdrag av förvaringsföretaget Elfa. Resultaten lyfter vikten av att ha ordentliga förvaringslösningar i hemmet.
Den senaste rekommendationen från Folkhälsomyndigheten är att de som kan jobba hemifrån ska göra det. Pandemin är inte slut än och väldigt många, 42 procent, fortsätter också att använda sina hemarbetsplatser även i år. Men hur väl fungerar då dessa improviserade arbetsplatser? Inte optimalt överallt, enligt Sifo-undersökningen.
Hela 34 procent av de i åldern 56-79 år har en arbetsplats i hemmet som inte är ergonomiskt anpassad. Samma siffra bland 16-34-åringarna är 20 procent. Att äldre har sämre ergonomiskt anpassade arbetsplatser är oroande med tanke på att kroppen snarare behöver mer än mindre avlastning ju äldre man blir.
– För att kunna jobba effektivt och skonsamt på hemmaplan behöver alla, och framför allt äldre, hitta bättre lösningar för sin arbetsplats. Har man rätt förutsättningar i hemmet kan man också utföra ett bättre arbete, säger Christine Dalman, förvaringsexpert på Elfa.
Ett exempel på en plats i hemmet som används som arbetsplats av många är köksbordet. Det finns dock en klyfta mellan de som bor i lägenhet respektive villa eller radhus när det gäller användandet av köksbordet för jobb. 31 procent av de som bor i lägenhet jobbar vid köksbordet medan 14 procent av de som bor i villa eller radhus gör det.
Vissa byter arbetsplats under dagen. Bland de som svarar att de alternerar mellan soffan, sängen, köksbordet och skrivbordet är siffran något högre bland kvinnor än män: 15 procent mot 9 procent.
En annan skiljelinje återfinns mellan stad och land. I Stockholm har flest människor fått fysiska besvär av att jobba hemifrån: 26 procent. Den motsvarande siffran i resten av landet ligger på 12 procent. Mindre yta i hemmen kan ge sämre förutsättningar för att skapa en ergonomisk arbetsplats men det finns sätt att komma runt detta.
– Bor man i trängre utrymmen kan det vara svårare att få till ett bra hemmakontor. Men med smarta förvaringslösningar och genom att utnyttja ytor på rätt sätt kan man skapa utrymme även i mindre hem, säger Christine Dalman.
Här är tre tips på smarta förvaringslösningar vid hemarbete:
- Sätt upp en arbetsstation på väggen och förvaring på dörren – En vägghängd arbetsstation gör att du snabbt och enkelt kan ändra om inredningen så att den hela tiden passar dina behov. Det frigör också golvyta och skapar en luftig känsla i rummet. Kläm enkelt fast en förvaringslösning på din närmaste innerdörr och anpassa korgarna efter det material som ska förvaras, så får du dessutom ännu mer plats vid arbetsstationen.
- Sortera prylar och pennor i transparenta boxar – Sortera dina pennor och prylar efter typ eller färg i transparenta boxar, snyggt på en bricka alternativt en förvaringstavla. För att göra det extra tydligt och organiserat kan du märka upp dem med etiketthållare. Tack vara de genomskinliga boxarna kommer du få en fantastisk överblick över alla dina småsaker.
- Krokar för de minsta sakerna – Använd en förvaringstavla med krokar för att hänga upp kortare sladdar, nyckelringar, saxar och andra småsaker som annars tenderar att spridas över skrivbordet, eller hamna huller om buller i en låda. Har varje sak sin plats blir det mycket enklare att hitta dem när de behövs.
Sverige
Örebronyheter
Källa elfa
Om undersökningen
*Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 25 november – 1 december 2021. Totalt intervjuades 1280 personer i åldern 18-65 år, varav 1019 personer var yrkesverksamma. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.
Related Posts
Latest News
-
Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
Örebro HK kom till spel borta mod MoDo med åtta...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln. Tankarna väcker...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Länstrafikens dom mot den växande småorten
Mosås är en trevlig, något lantligt by med majoriteten villor...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Besvara enkät om det civila samhället
Örebro kommun och Örebro Föreningsråd genomför en undersökning, för att...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
Välkommen till Pihlskolan i Hällefors, söndagen den 1 december mellan...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
Den 26 november sammanträder kommunstyrelsen i Lindesbergs kommun, den här...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
E-tjänster stängda måndag den 25 november
Måndag den 25 november kl. 10–15 kommer de flesta av...
- Posted november 21, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login