Bra insats från Marcus Ericsson efter omständigheterna

By on 24 juni, 2024
Arkivbild - Fotograf Karl-Johan Sandberg

Under natten till måndagen kördes Firestone Grand Prix of Monteray i Indycar 2024 serien. Racet kördes på Laguna Seca banan över 95 varv.

Marcus Ericsson hade ännu ett jobbigt kval och startade från en 18 plats, bästa svensk i kvalet var Felix Rosenqvist som startade från en tredjeplats. Den svenske rockin Linus Lundqvist startade på en 16 plats.

Racet började lugnt och städat och genom en smart undercut där Marcus gick i depå redan efter 20 varv så kunde han ta sig upp på en 12 plats, tyvärr körde han av banan på varv 27 och föll där med tillbaks till en 16 plats. På det 35 varvet kom den första gulflaggen och efter det blev det totalt fem gulflaggor under racet. Felix hade en del otur och föll tillbaks ordentligt och hamnade tillslut bakom Marcus. Även Linus hade det svårt och efter en drive through bestraffning så halkade han långt ner i kön även han. Marcus gjorde efter avåkningen ett bra race utan några riktiga misstag och lyckades sluta på en tiondeplats efter att Newgarden kört av på sista varvet. Felix slutade elva och Linus slutade på en 17 plats. I toppen blev det en kamp mellan Alex Palou och Colton Herta där Palu avgick med segern efter ett mycket väl genomfört race från pole position.

Vann gjorde Alex Palou, tvåa Colton Herta, trea Alexander Rossi, fyra Romain Grosjean, femma Kyle Kirkwood, sexa Scott Dixon, Sjua Will Power, åtta Pato O’Ward, nia Santino Ferrucci och tia Marcus Ericsson. Felix Rosenqvist slutade elva och Linus Lundqvist 17.

På det hela ett bra race från Marcus sida som dock utan avåkningen kunde slutat på en femteplats på ett ungefär. Nu körde han dock upp sig åtta placeringar på en bana som är notoriskt svår att köra om på. Det som verkligen ställer till det för Marcus är de notoriskt dåliga kvalen på allt utom stadsbanorna, något teamet måste reda ut.

Nästa race körd den 7 juli på Mid-Ohio, ett oval race som kommer vara premiär racet för de nya hybrid motorerna.