Bra för klimat och hållbarhet och perfekt på tallriken

By on 4 november, 2022
Ellinor Mainwaring, Josephine Christensen, Linnéa Johansson och Emelie Rundgren bjöd på framtidens skagen - snäcka på fröknäcke.
Foto: Linda Harradine

Insekter och blommor – bra för klimat och hållbarhet och perfekt på tallriken, snäckor, te på gullris och drönarlarver stod på menyn när det var sista dagen på kursen om det självförsörjande Hällefors.

Studenterna på Restaurang- och hotellhögskolan imponerade på gästerna med smakrika rätter på ovanliga ingredienser.

– Den här dagen är äntligen här, sade Annika Göran Rodell, ansvarig lärare på kursen.

Åtta grupper med studenter presenterade hur Hällefors kommun kan bli mer klimatsmart och självförsörjande. I publiken satt bland annat Hällefors kommunchef Hans Åhnberg.

I början av kursen hade studenterna fått ta del av en kartläggning av kommunens livsmedelsproduktion. Den visar vad som finns idag men också vad som har funnits historiskt i kommunen. Det produceras till exempel inte något fett att laga mat med – eller salt. Däremot finns det gott om vilt och ägg. Studenterna fick i uppdrag av kommunen att ta fram nya koncept.

Hällefors Tea Company – Christine Törnskog, Jesper Nilsson, Tilly Rosin, Viktor Breström och Johanna Pusterli.

En studentgrupp hämtade inspiration från en växt som inte ska finnas i kommunen men som de såg från fönstret i Restaurang- och hotellhögskolan – gullris. Det är en stor växt med gula blommor – men nu på hösten är det bara en vit tofs kvar.  

– Vi vill helt enkelt ta vara på det som finns där vi står, sade Viktor Breström.

– Och vi valde gullris för Annika sa att det var det värsta hon visste. Det tyckte vi var kul. Målet var att förändra det och nu säger hon att hon ska spara och inte slänga växten, sade Johanna Pusterli.

De har tagit fram fyra produkter, bland annat två sorters te. De tror att det finns stora möjligheter att utveckla produkterna – och att det finns fördelar för både miljö och hälsa.

– Vi skulle gärna vilja studera hälsoeffekterna kopplade till vårt te. Vi hoppas vi får tillfälle till det i framtiden, sade Tilly Rosin.

”Det behövs bara en rymningssäker bur”

Allt som fanns på menyn finns inte kommunen idag – men kanske borde det finnas.  

– Vi behöver en snäckodling i Hällefors kommun. Vi har vatten, utrymme och klimatet i Hällefors passar bra för det. Det behövs bara en rymningssäker bur, sade Ellinor Mainwaring.

Studenterna hämtade inspiration från en snäckodling i Vingåker, som odlar 1,5 ton snäckkött per år.

– Här finns en lucka i Hällefors kommun. Det är lönsamt, har liten klimatpåverkan och högt näringsinnehåll, sade Emelie Rundgren.

Smaka på framtidens skagen

Efter presentationen bjöd studenterna på framtidens skagen – snäckor på fröknäcke. Bredvid snäckorna fanns det möjlighet att få smaka på en crustad med hårdostkräm, rostade drönarlarver, picklad svamp, silverlök, gräslök och jordärtskocka.

Hanna Ackerlid Leander, Linnea Henriksson, Moa Andersson och Frida Jerlin presenterade sitt projekt 100% bikupa. De bjöd gästerna på en crustad med hårdostkräm, rostade drönarlarver, picklad svamp, silverlök, gräslök och jordärtskocka

– Vi arbetar med hela bikupan – eftersom bin är viktiga på så många olika sätt. En del av bikupan är drönarlarverna. Det är en exklusiv råvara – men idag matar man höns med dem eller slänger dem, sade Hanna Ackelid Leander.

– De smakar som röda skaldjur, nötighet och majs. De kan bli söta beroende på hur man tillagar dem. Det är en rolig råvara att jobba med, sade Linnea Henriksson.

Framtidstro och tillsammans

– Jag tror inte att jag är ensam om att ha hög puls och energi. Jag tar med mig två ord: framtidstro och tillsammans. Ni studenter på RHS har det nytänkande som vi behöver för att möta framtiden. Den innovationskraft som ni har utstrålat är enorm och är den inspirationskälla vi behöver, sade kommunchef Hans Åhnberg.

Sedan vände han sig till publiken.

– Nu handlar det om vad vi vill. Kanske har det varit en ögonöppnare för fler än mig. I år har vi också en början till ett bredare samarbete. Det är jag oerhört glad och stolt för. Det är tillsammans vi kan ta nästa kliv.

Kommunchefen Hans Åhnberg och kursansvarig Annika Göran Rodell vad mycket nöjda med studenternas arbete.

I publiken fanns representanter för inte bara Örebro universitet och Hällefors kommun utan även från Länsstyrelsen och Region Örebro län.

– Vi ska bli mer självförsörjande och Hällefors kommun och Restaurang- och hotellhögskolan har visat vägen. Att vara självförsörjande är bra för klimatet och för beredskap. Första steget var en kartläggning av Hällefors kommun. Nästa steg är att undersöka hur det ser ut för hela Örebro län, sade landshövding Maria Larsson.

…………….

Det är tredjeårsstudenter på programmen Kulinarisk kock och måltidskreatör och Sommelier och måltidskreatör som har fått möjligheten att gå kursen. Annika Göran Rodell är kursansvarig.

– Det började 2018 när vi inledde ett samarbete med kocken Paul Svensson. Då var uppdraget mer inriktat på produkten och matsvinn. 2019 arbetade vi med Carola Magnusson med fokus var kungens lamm, som betar utanför hennes restaurang Stora Skuggan i Stockholm, berättar Annika Göran Rodell.

Nu har vi placerat Grythyttan i händelsernas centrum och 2021 startade samarbetet med Hällefors kommun och de blev uppdragsgivare. Kommunens ekosystem, primärproduktion, entreprenörskap och cirkulär ekonomi blev en del av kursen.

– Målet är att ge studenter förutsättningar att förstå hela kakan innan de djupdyker i en del. Det blir på allvar och tanken är att det ska gå att ta vidare efter kursen, sade kocken Paul Svensson, som hade examinerat studenterna tidigare i veckan och var med på länk.

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa Örebro Universitet
Text och foto: Linda Harradine

You must be logged in to post a comment Login