Böter för nedskräpning fyller år – används sällan

By on 30 juni, 2020
Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

Med sommar, vackert väder och färre som reser utomlands rör sig fler människor i våra naturområden och parker, tyvärr leder detta också till ökad nedskräpning, men det är inte många som bötfälls för nedskräpning.

Sedan den 1 juli 2011 har polisen möjlighet att skriva ut böter för nedskräpning. Men boten används sällan, och den långsiktiga trenden är att allt färre blir bötfällda för nedskräpning. Under hela 2019 skrevs totalt bara 100 böter ut, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

Även om det är förbjudet att skräpa ner, så är det inte straffbart att slänga enstaka cigarettfimpar eller tuggummin på marken. Nedskräpningsförseelser som är ringa medför nämligen inte straffansvar. Med ringa avses till exempel att slänga en enstaka cigarettfimp eller ett tuggummi. Men enligt en Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av Håll Sverige Rent tycker 93 procent av svenskarna att den som fimpar på marken ska kunna bötfällas.

– Att fimpnedskräpning inte är straffbart stämmer dåligt överens med vad svenskarna tycker. Enligt en undersökning vi låtit genomföra tycker nästan alla att den som fimpar på marken ska kunna bötfällas, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Håll Sverige Rent

You must be logged in to post a comment Login