Bostadspriserna stiger trots väntande räntehöjningar

By on 6 april, 2023
Arkivbild

Bostadspriserna steg på bred front i mars, trots att många svenskars ekonomi pressas av höjda räntor, stigande inflation och höga elpriser. Bostadsrättspriserna ökade med 2 procent medan villapriserna visar en uppgång med 1 procent.

Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Köpare och säljare har nu lättare att mötas prismässigt och oron för att boendekostnaderna ska fortsätta skena har minskat, vilket fått priserna att stiga två månader i rad. Samtidigt ligger ovanligt många bostäder ute till försäljning, vilket kan vara ett tecken på att prisuppgången kan tappa fart, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I centrala Göteborg steg bostadsrättspriserna mest den senaste månaden med en uppgång på hela 3 procent. I Stor-Göteborg och Stor-Stockholm ökade priserna med 2 procent. Centrala Stockholm visar en uppgång med 1 procent och priserna är nu åter över 100 000 kronor per kvadratmeter. I Stor-Malmö och centrala Malmö låg bostadsrättspriserna stilla i mars. I riket som helhet steg priserna med 2 procent och har nu backat 11 procent det senaste året.

– Även om vi märker en ljusning på bostadsmarknaden, med mer välbesökta visningar sedan årsskiftet, är det för tidigt att blåsa faran över för nya prisnedgångar. Vi har inte sett den fulla effekten av Riksbankens räntehöjningar än och det finns fortfarande risk för att konjunkturen försvagas under våren, säger Marcus Svanberg.

I Stor-Stockholm och Stor-Malmö ökade villapriserna med 1 procent i mars, medan de förblev oförändrade i Stor-Göteborg. Villapriserna i Sverige steg med 1 procent den senaste månaden och har nu minskat med 13 procent under året som gått.

Under de senaste månaderna har fritidshuspriserna succesivt mattats av och visar nu att priserna minskar med 3 procent på årsbasis.

– Nu drar säsongen för fritidshusförsäljningar i gång, men i ett betydligt lugnare tempo jämfört med hur det sett ut de senaste åren. Vi ser ett ökat intresse från utländska köpare som på grund av den svaga kronan och sjunkande priser nu får mer fritidshus för pengarna. Höga energipriser och stigande räntor gör att priserna kan fortsätta ner en bit till under året, säger Marcus Svanberg.

….

Tre tips – så kan du agera när räntorna stiger

1. Ta höjd för högre boendekostnader
Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan fortsätter stiga ännu mer. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.

2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan, åtminstone på delar av lånet.

3. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

….

Tre tips – så sänker du elkostnaden och höjer värdet på din bostad:

1. Behåll värmen i huset
Upp till en tredjedel av husets energiförlust sker genom dörrar och fönster. Se över lister och isoleringar runt dörrar och fönster för att minimera värmeförluster. En ny ytterdörr kan dessutom både höja värdet på huset och öka skyddet mot inbrott.

2. Byt energisystem
Att byta eller förbättra bostadens uppvärmningssystem kan vara en lönsam investering som markant sänker hushållets elräkning. Gör en kalkyl över vad som ger den bästa helhetslösningen för din bostad.

3. Installera solceller
Solceller både höjer värdet på en bostad med i snitt 140 000 kronor och sänker elkostnaden. Från och med förra året kan du ansöka om skattereduktion i samband med installationen. En certifierad installatör hjälper dig att optimera vinkel och riktning på solcellerna.

….

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär på en orolig marknad

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt.
Bostadspriserna steg kraftigt i stora delar av landet under coronapandemin, medan de under 2022 föll på de flesta platser. Försök att sälja och köpa vid ungefär samma tidpunkt, så har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi.
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först.
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

You must be logged in to post a comment Login