Bostadsköparna är tillbaka i Spanien

By on 18 augusti, 2020

När Spanien försattes i Lockdown så kom det tidiga indikationer och rapporter om att bostadsmarknaden stod inför en ny kris likt den vi såg i slutet av 00-talet och med ett nedstängt Spanien så stod det mesta still under 6-8 veckor med få avslutade bostadsaffärer till följd.

Trots att Spanien fortfarande kämpar med smittan och Europa tillåter ett begränsat resande så har vi de senaste veckorna sett en stadig ökning av turister och även bostadssökande kunder som tagit sig hit för att förverkliga sin dröm om ett boende i solen.

Ökning med 20%
Under Augusti så har vi på Serneholt Estate sett en ökning med 20% mot de 3 senaste årens försäljning under Augusti så mycket talar för att vi kommer att se försäljning som motsvarar en högsäsongsmånad när vi sammanställer resultatet.

Begränsningarna i resandet har inte bromsat efterfrågan utan tvärtom så har kreativiteten för att kunna ta sig till Spanien och andra länder varit stor.

Vi hade även en oro att köparna och säljarna skulle ha svårt att mötas prismässigt vilket brukligt är när man är i den här fasen men säljarna har visat förståelse tidigt för marknaden och köparna vet värdet av ett bra läge och en bra bostad bättre än tidigare.
Marknaden hade inte heller hämtat sig helt från förra krisen vilket gör att vårt utgångsläge är mycket bättre säger Fredrik Serneholt, VD på Serneholt Estate.

10 tips inför köpet i Spanien

1. Ha ombud som företräder dig och dina intressen
Genomför aldrig ett köp utan en mäklarfirma eller ett juridiskt ombud. Att köpa en bostad I Spanien skiljer sig åt från Sverige. Mäklaren hjälper er ofta hela vägen från första kontakten till dess att köpeavtalet skrivs. Utöver det så rekommenderar vi alltid att ha ett juridiskt ombud som gör den juridiska kontrollen av er nya bostad och säkerställer att ni kan göra ett tryggt köp utan skulder och belastningar på den nya fastigheten samt säkerställa att fastigheten har erforderliga licenser och är rätt inskriven i fastighetsregistret och motsvarar det ni sett.

2. Förbered finansiering
Att vara förberedd och ha finansieringen klar till ett nytt boende låter som en självklarhet men faktum är att många kunder idag åker till Spanien för att titta på bostäder och funderar först i efterhand på hur det ska finansieras.

Är man förberedd och har finansieringen klar så är möjligheterna större att bli framgångsrik i en förhandling när man hittat sitt drömboende. Mäklaren kan ofta hjälpa till med kontakter för att finansiera via lån i Spanien eller i Sverige och hjälpa er att göra en boendekalkyl.

3. Omvänd budgivning eller accepterat pris
När man har hittat en bostad ger man ett bud eller accepterar det pris som säljaren har angivit. Lägger man ett lägre bud så uppstår oftast ett budförfarande mot säljaren där man förhandlar sig fram till ett pris och villkor som bägge parter kan acceptera.

4. Omkostnader vid köp
I Spanien så tillkommer det mellan 4 % och 12 % av köpeskillingen i omkostnader som motsvarar bl a överföringsskatt, registrering och notariekostnader. Normalt sett så har man som privatperson en kostnad mellan 10-12% och företag som investerar och förädlar ca 4%.
Dessa extra omkostnader kan man sällan finansiera via lån på bostaden utan ska finnas tillgängliga på konto vid köpet.

5. Spanskt NIE-nummer
Ett viktigt steg vid förvärv i Spanien är att skaffa ett spanskt NIE-nummer, som är ett skatteidentifikationsnummer för alla som inte har spanskt medborgarskap. Det gör man hos polisen. Det här ordnas på 1–2 dagar och man behöver ha med sig pass. Det går även att ansöka om NIE nummer hos spanska ambassaden i Sverige.
Har man ett juridiskt ombud så hjälper dem oftast till med detta vid köpet.

6. Lokalt bankkonto
Sedan går man till banken och öppnar ett konto för att avgifter för exempelvis el och vatten ska kunna föras över via autogiro. Här behöver du dit NIE-nummer och något som bevisar varifrån du får din lön eller pension. A

Även detta kan skötas av ett juridiskt ombud vid köpet.

7. Notarus Publicus
Sedan kontrollerar en notarius publicus att allting har gått korrekt till enligt spansk lag. Här upprättas också köpebrevet som ligger till grund för lagfartsansökan. Notarius publicus kontrollerar aldrig bostadens skick utan endast det juridiska.

8. Lagfart (Escritura)
Ser allt bra ut och betalning erlagts så skrivs lagfart som i Spanien nämns som Escritura.

9. Nycklarna i din hand
När lagfarten har skrivits på och betalningen är erlagd får du nycklarna till din nya bostad. Vi rekommenderar alltid att man byter lås till sin nya bostad så att man säkerställer att man har full kontroll över de nycklar som finns till bostaden.

10. Skaffa försäkring
Precis som i Sverige så krävs en hemförsäkring på ditt nya boende, din spanska bank erbjuder oftast en försäkring i samband med köpet men det kan vara värt att jämföra pris och villkor med fler leverantörer.

Ekonomi | Världen
Örebronyheter

Källa: Serneholt Estate

You must be logged in to post a comment Login