BIM-teknik under utbildningen säker väg till arbete

By on 11 april, 2017

På byggingenjörsprogrammet på Mittuniversitetet i Östersund får studenterna redan under utbildningen arbeta med samma programvara som de branschledande företagen använder för projektering.

På arbetsmarknaden finns det stor efterfrågan på studenter som kan arbeta med BIM-teknik från Trimble. Av de studenter som tagit examen under 2016 har samtliga arbete.

– Vi jobbar i så stor utsträckning som möjligt med verkliga projekt, där studenterna senast projekterat en femvåningsbyggnad för kontor och studentbostäder som ska stå på Campus i Östersund. Tekla Structures används för att underlätta för studenterna när de behöver skapa sig en överblick av ett projekt samt för att se hur detaljkonstruktioner hänger samman, säger Fredrik Hermansson, programansvarig för byggingenjörsutbildningen och universitetsadjunkt i byggnadsteknik på Mittuniversitetet i Östersund.

På utbildningen i Östersund får studenterna en grundläggande kurs i BIM-teknik för att kunna läsa konstruktionskurserna i stål, trä och betong. Tekla Structures används i utbildningen för att till exempel skapa modeller, mängdberäkningar för material och presentera förslag. Där det visat sig att dessa förkunskaper i programmet efterfrågats på 

– Det är viktigt att välja en utbildning som förbereder dig för arbetslivet. Att jag använder Tekla i undervisningen är något som mina studenter har stor nytta av i framtida arbete. Redan ett par månader efter att de presenterat sina examensarbeten har den stora majoriteten klart med arbete, säger Fredrik Hermansson

Arbetet med Tekla Structures började 2011 och studenterna är tack vare sina kunskaper i BIM-teknik eftertraktade på arbetsmarknaden. Vissa rekryteras lokalt i Östersund till bland annat WSP och Sweco, medan några börjat arbeta på Ramböll. Vissa åker dessutom till Norge för att arbeta som konstruktörer på till exempel Reinertsen.

Fredriks tre bästa tips för dig som ska söka till universitet eller högskola:
Läs på om olika inriktningar av samma utbildning som ges på olika universitet. Ställ dig frågan om vilken inriktning som kommer vara mest intressant för dig som framtida student.
Se över utbildningens innehåll och samverkan med branschen. Om utbildningen har god samverkan med branschen ökar chansen att knyta kontakter redan under studietiden. Och på så vis förbättrar du dina möjligheter till anställning efter examen.
Om du funderar eller känner dig osäker över något, tveka inte att kontakta programansvarig eller annan kontaktperson på utbildningen.

Här hittar du utbildningar där du får lära dig Tekla Structures:

Högskolor/Universitet
Chalmers Tekniska Högskola
Jönköpings Universitet
Kungliga Tekniska Högskolan
Mittuniversitetet
Mälardalens Högskola
Uppsala Universitet
Örebro Universitet
Umeå Universitet

Yrkeshögskolor
Handelsakademin i Gtb
Nackademin
Yrkeshögskolan i Kungsbacka
YRGO (demo)

Örebro Universitet
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login