Billigaste batteriet lika bra som de dyra

By on 31 mars, 2022
Batterierna som ingick i testet.
Bild: Testfakta

Hemmafixaren kan utan problem spara pengar på batterier för elverktyg. Det visar Testfaktas laboratorietest, där det billigaste alternativet presterade lika bra som de dubbelt så dyra.

– Under skalet är de olika batterierna så lika att de skulle kunna vara från samma fabrik, säger testingenjör Andreas Kékedi på laboratoriet SLG.

Testfakta valde ut åtta laddbara batterier från de vanligaste tillverkarna för testning på det tyska laboratoriet SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH. De mätte batteriernas prestanda, både som nya och efter 300 laddningscykler, samt hur mycket kraft som förloras av tio dagars lagring i 40 graders värme. Man släppte även batterierna sex gånger från 1,5 meter mot ett betonggolv för att mäta slagtåligheten.

– Jag var lite förvånad att även de billigaste produkterna klarade testet lika bra. Men det visar också att alla tillverkare blivit bättre, säger Andreas Kékedi.

Vinnare med knapp marginal blev Stanley. Det enda batteriet som stack ut i kapacitet var Bosch, som förlorar mycket av sin kraft efter 300 laddningscykler. De stora skillnaderna märktes i laddningstid, där de långsammaste tar cirka två timmar medan Bosch och Stanley tar en timme. Det beror på att fabrikatens laddare skiljer sig markant i laddström. Till exempel har Bosch 8A medan Black&Decker har 2A.

– En högre laddström påverkar batteriets livslängd. Om laddningstiden inte är viktig är det bättre att välja en laddare med lägre laddström, påpekar Andreas Kékedi.

Eftersom batterierna presterar så lika, men endast fungerar inom samma varumärke, gör hemmafixaren bäst i att först bestämma vilka verktyg och tillbehör man behöver.

Några övriga tips för den som ska välja mellan varumärken:

  • Vikten, både på batteri och verktyg. Särskilt om du behöver använda verktyget under längre tid.
  • Ergonomi, ligger det bra i handen även vid obekväma ställningar?
  • Greppet. Prova gärna verktyget både med och utan arbetshandskar.
  • Vilket slags arbete ska du utföra? Kanske behöver du komplettera med ytterligare utrustning till exempel glasögon, knäskydd eller liknande.

Fakta om testet

Testfaktas redaktion har genomfört ett jämförande laboratorietest av batterier till elverktyg. Ett representativt urval av produkter har införskaffats under februari 2022.

Alla tester har utförts av laboratoriet SLG Prüf- und Zertifizierungs GmbH i Hartmannsdorf, Tyskland.

Urvalet är batterier till elektriska verktyg främst för hemmabruk av typen Litiumjom 18 Volt, 4.0 Amperetimmar.

Alla deltagande batteritillverkare har själva tillhandahållit batteriladdare som passar för just deras batteri.

Följande fabrikat ingår i urvalet:

  • AEG – PROLITHIUM-ION batteri
  • Bosch – PROCOREPROFESSIONAL
  • Black&Decker – BL 4018′
  • Ryobi – RB1840X COMPACT
  • Stanley Fatmax – STANLEY® FATMAX®
  • Parkside – Performance 20v
  • Cocraft – Lithium Xross Connect
  • Biltema – MultiX

Laboratorietestet omfattade följande delmoment:

Batterikapacitet

Batteriet laddas fullt med den medföljande laddaren. Urladdning sker med hastigheten 1C (4Ah = 4A urladdningsström) tills batteriet når en slutlig spänning på 13,5V vilket anses vara ett helt urladdat batteri. Batterikapaciteten mäts på tre batterier, efter tre genomförda laddningscykler och efter 10 dagars lagring i 40º C.

Livslängd på batteriet

Batteriet laddas fullt med tillhörande laddare. Batteriet laddas ur med en ström på 10A. Under urladdningen belastas batteriet under 4 s och vilar i 10 s tills batteriet är helt urladdat. Denna laddning/urladdning upprepas under 300 cykler.

Falltest av batteriet

Batteriet släpps från 1,5 m på ett betonggolv. Innan falltestet påbörjas mäts batteriets spänning. Batteriet släpps sex gånger, en gång på varje yta. Därefter undersöks batteriet för synliga skador både på insidan och utsidan. Spänningen mäts igen och batteriet provas i en borrmaskin och i laddaren.

Hantering/Användarvänlighet

Hantering och användarvänlighet testas främst genom att gå igenom batterierna för att se om vissa funktionaliteter finns eller inte och hur de är utformade. Laboratoriet noterar även om batterierna är lätta att hantera vid laddning och ifall medföljande laddare innehar vissa funktioner så som gummifötter och indikator.

Batteri:

Enkelhet att ta bort samt sätta i batteriet i laddaren
Finns laddnivåindikator
Syns laddnivåindikatorn
Finns felindikator
Syns felindikatorn bra
Finns det gummiklädd antihalkyta på batteriet.

Laddare:

Finns stand-by indikator
Syns stand-by indikator bra
Finns laddnivåindikator
Syns laddnivåindikatorn
Finns indikator för fulladdat batteri
Syns indikator för fulladdat batteri bra
Finns felindikator
Syns felindikatorn bra
Går laddaren att montera på en vägg
Finns gummifötter

Resultat

Resultaten från de olika delmomenten har betygsatts och viktats samman till ett totalbetyg i samråd med laboratoriet. I totalbetyget har högst vikt lagts vid kapacitet och uthållighet med 50%. Laddningstid 20%. Tålighet mot slag (falltest) 20% samt användarvänlighet 10%.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa Testfakta

You must be logged in to post a comment Login