Besöksnäringens omställning stöttas genom ny finansiering

By on 19 oktober, 2020
Arkivbild.

För att bidra till en hållbar omställning i spåren av coronapandemin har Tillväxtverket beslutat finansiera 34 projekt inom besöksnäringen som nu får drygt 67 miljoner kronor. Projekten omfattar nya stöd till företag i besöksnäringen, kompetenshöjande insatser, stärkt innovationsförmåga och utveckling av framtidens mötesbransch.

Pandemin har slagit hårt mot besöksnäringen och många företag har tappat merparten av sin omsättning till följd av ett kraftigt minskat resande och uteblivna möten och evenemang. Det finns ett stort behov av att ställa om och tänka nytt för att möta den förändrade efterfrågan. Företag inom besöksnäringen behöver hjälp med att ta fram nya produkter och tjänster för att möta nya behov, och för att möta nya målgrupper. Företagens behov av digitala lösningar ökar också genomgående.

Nu finansieras 34 projekt inom ramen för det nationella regionalfondsprogrammet som hanteras av Tillväxtverket. Drygt 67 miljoner fördelas med syfte att förbättra förutsättningarna för företag inom besöksnäringen att komma stärkta och långsiktigt hållbara ur pandemin.

– Vi behöver ge direkt stöd till företagen med fokus på att ta fram nya affärsmodeller eller nya produkter och tjänster. Det behövs också nya metoder och arbetssätt för att bättre kunna stödja företagen i besöksnäringen. De beviljade projekten är en bra mix av detta, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör på Tillväxtverket.

En del av projekten som nu finansieras har fokus på att ta fram nya affärsmodeller, produkter och tjänster som ett direkt stöd till företag i besöksnäringen. Andra projekt tar fram verktyg och arbetssätt för att aktörer som arbetar med att stödja företagen ska kunna stötta på ett bättre sätt. Det kan vara regioner, destinationsbolag, kommuner och andra företagsfrämjande aktörer.

– Besöksnäringen har drabbats hårt av coronapandemins konsekvenser och det är bra att flera projekt nu får medel som möjliggör en hållbar omställning och utveckling av näringen. Svensk besöksnäring är och kommer även i framtiden att vara i världsklass, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

Exempel på projekt som finansieras genom det nationella regionalfondsprogrammet:

Stödpaket till företag i Jämtlands län
Projektet ska ta fram erbjudanden om företagsstöd till företag som hade sund ekonomi och potential för tillväxt innan krisen och som bedöms kunna ställa om och stärka sin verksamhet efter coronapandemin.
Projektägare: Region Jämtland Härjedalen

Framtidens innovativa möten i Skåne
Projektet ska skapa förutsättningar för en konkurrenskraftig och innovativ mötesbransch där digitaliseringen driver på processen för moderna och inkluderande möten. Totalt medverkar drygt 60 mötesanläggningar i Skåne.
Projektägare: Tourism In Skåne AB

Hållbar turism i Västergötlands platåbergslandskap
Projektet ska ta fram kunskapsunderlag och genomföra kompetenshöjande insatser som underlättar för naturturismföretagen att bedriva en hållbar turism.
Projektägare: Grästorps kommun

En mer innovativ besöksnäring i norra Småland
Projektet ska höja näringslivets innovations- och förändringstakt. Ett fokuserat innovationssamarbete mellan region och kommuner behöver etableras för att attrahera, behålla och utveckla människor och företag på orten.
Projektägare: Smålands Turism AB/Region Jönköpings län

Affärsrådgivning för besöksnäringsföretag i Örebro och Västmanlands län
Almis affärsrådgivning anpassas mot besöksnäringen och ger företagen ett bollplank där frågor om förändringsbehov, målsättningar och omvärldsfrågor diskuteras. Detta ökar förmågan att driva ett hållbart, lönsamt och konkurrenskraftigt företag.
Projektägare: ALMI Företagspartner Mälardalen AB.

Ekonomi | Länet
Örebronyheter

Källa: Tillväxtverket

You must be logged in to post a comment Login