Bemanningsbolag hotas av hyrstopp

By on 8 februari, 2017
Arkivbild

Rekryteringsproblemen i vården har gett bemanningsbolagen rekordsnabb tillväxt. Men nu hotas expansionen. Landstingen kraftsamlar för att stoppa inhyrningen som förra året kostade 4,6 miljarder.

På bara tio år har sjukvårdens problem att rekrytera personal drivit fram en specialiserad vårdbemanningsbransch som omsätter miljarder varje år.

Samtidigt fortsätter landstingens nota för hyrpersonal att växa. Förra året med 16 procent, enligt nya siffror från SKL. Totalt hyrdes det in läkare och sjuksköterskor för 4,6 miljarder.

För att trycka ner hyrkostnaderna har alla landsting och regioner tillsammans beslutat att minska beroendet av hyrpersonal. Projektet, som bland annat bygger på en 60 punkter lång åtgärdslista, lanserades i början av året och stöttas av SKL.

Målet är att landstingen ska vara helt oberoende av inhyrd vårdpersonal 2019. Lyckas man innebär det ett hårt slag mot hyrbolagen.

Enligt SKL handlar projektet inte bara om pengar. Inhyrning står för bara 3,3 procent av de samlade lönekostnaderna.

Viktigast är att stärka patientsäkerhet och kontinuitet och förbättra arbetsmiljön med välfungerande arbetslag. Det är svårt med tillfällig personal, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på SKL, till Dagens Samhälle.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login