Bättre tillgänglighet i vården prioriteras i budgeten

By on 20 oktober, 2017
Arkivbild

Satsningar på tillgänglighet, hållbarhet och regional tillväxt präglar Region Örebro läns verksamhetsplan med budget för 2018 och planeringsförutsättningar fram till 2020. Den innebär också oförändrad skatt och oförändrat högskostnadsskydd för vården, men samtidigt några uppjusteringar av avgifter i vården. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet de Gröna står bakom det gemensamma förslaget som regionfullmäktige ska ta slutligt beslut om den 20 november.

– Vi lägger fram en budget med stora investeringar och satsningar, men ändå med en god ekonomisk hushållning, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande. Vi utvecklar och förbättrar vården, och vi gör det på ett hållbart sätt. Vi investerar i alla våra tre sjukhus, planerar bygga nya vårdcentraler och göra vården mer tillgänglig. Tack vare en stabil ekonomi behöver vi inte heller ta upp några lån trots stora investeringar. Tillgänglig och framtidsinriktad vård är de mest prioriterade områdena i budgeten.

– Vi behöver dock stärka våra inkomster och därför justerar vi upp avgifter i vården. Men det är inga stora höjningar, och det kommer inte att stänga ute någon. Högkostnadsskyddet är oförändrat. Den som är i stort behov av vård betalar fortfarande maximalt 900 kronor i avgifter under en tolvmånadersperiod, vilket är lägst i landet.

Uppjustering av avgifter – oförändrat högkostnadsskydd
Avgifterna för läkarbesök (direkta och indirekta) inom öppen vård justeras upp med 30 kronor, avgifterna för avgiftbelagda besök (direkta och indirekta) hos övriga yrkesgrupper inom all öppen vård justeras upp med 20 kronor, avgiften för sluten vård (inskrivning vid sjukhus) justeras upp med 20 kronor per vårddag. Avgiftsjusteringen föreslås gälla från 1 januari 2018. Högkostnadsskyddet är oförändrat, 900 kronor, och är fortsatt den lägsta nivån i landet.

Stora investeringar i välfärden
– Vi lägger fram en stark budget med stora investeringar och satsningar i välfärden, säger Jihad Menhem (V), regionstyrelsens förste vice ordförande. En jämlik och tillgänglig vård för alla i länet är vårt mål som vi inte tummar på.

– Vi förbättrar vården bland annat för människor med diabetes. På fastighetssidan gör vi också stora investeringar. Vid USÖ fortsätter arbetet med H-huset och i Karlskoga fortsätter investeringarna inom operationsverksamheten och ett ombyggt rehab med en ny bassäng. I Lindesberg fortsätter arbetet med en ny vårdcentral.

Satsningar för ett hållbart samhälle
– Nu gör vi stora satsningar för ett hållbart samhälle, säger Catrin Steen (MP), regionråd. Klimatfrågan är vår tids viktigaste fråga. Vi fortsätter arbetet med att installera solpaneler, och vi skjuter till tio miljoner årligen fram till år 2020 på åtgärder för att minska klimatpåverkande gaser, säger Catrin Steen. Vi satsar också på en bättre kollektivtrafik.

– Inom kulturen lägger vi ett uppdrag att särskilt utreda hur kulturutövande för pojkar, 7-19 år, kan uppmuntras och hur kulturutövande för barn och unga från socioekonomiskt utsatta områden kan uppmuntras. Kulturen är viktig för att skapa samhörighet i vårt samhälle.

Sammanfattning av satsningar i budgeten (ej fullständig)

Hälso- och sjukvård

  • Drop-in-mottagning på varje vårdcentral under 2018,
  • en primärvårdsakut i Örebro ska utredas dygnet runt för enklare åkommor,
  • en digital vårdcentral ska starta i Örebro län 2018,
  • insatser för att öka tillgängligheten av neuropsykiatriska utredningar,
  • primärvården, barntandvården och psykoterapi tillförs sammanlagt 90 miljoner kronor under tre år,
  • utveckling av första linjens arbete med psykisk ohälsa, 15 miljoner kronor under tre år,
  • bättre omhändertagande i första linjens sjukvård, 50 miljoner kronor under tre år,
  • glukosmätare inom diabetesvården, 45 miljoner kronor tillförs under en treårsperiod,
  • framtidens vårdinformationsstöd, 250 miljoner kronor fram till år 2020,
  • testbäddsverksamhet för innovationer inom medicinsk teknik i ortopedin i Lindesberg,
    en satsning görs på vården i livets slutskede,
  • det förebyggande folkhälsoarbetet ska stärkas.

Regional tillväxt och annan verksamhet

  • Klimatåtgärder, 56 miljoner kronor satsas fram till år 2022, varav. 26 miljoner på solpaneler,
  • innovationsarbetet ska stärkas, 4,5 miljoner kronor under tre år,
  • kollektivtrafiken och drivmedelsstrategi, 13 miljoner kronor satsas under tre år,
  • en handlingsplan för livsmedelsstrategiska frågor i länet ska beslutas och särskilda insatser ska utveckla förutsättningar för företagande inom området måltid och hälsa,
  • länets kulturplan fortsätter arbetet med kultur för alla, med ett särskilt fokus på barn och unga.

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login