Bästa tipsen – kör säkert i sommar

By on 4 juli, 2017

Sommaren, och i synnerhet juli månad, innebär högsäsong för de allvarliga olyckorna. I genomsnitt dödas mer än dubbelt så många under juli månad, årets dödligaste månad i vägtrafiken, jämfört med mars som är månaden med lägst antal dödade.

Det beror oftast på att hastigheten är högre när olyckan väl inträffar och det är fler oskyddade trafikanter ute under sommaren. Vägarna är fina och många har bråttom till sitt resmål. Trafikintensiteten är hög och många kör längre än vad de är vana vid och blir trötta. Bilen är också tyngre lastad än vad den vanligtvis är. Här följer NTF:s tips och råd inför bilsemestern.

Tips 1 – Planera din resa, välj en säker väg, var utvilad och var ute i god tid.

Stress och trötthet är ingen bra kombination med sommarvärme, vägarbeten och hög trafikintensitet. Trötthet påverkar körningen – det kan man till exempel se i andelen trötthetsrelaterade olyckor. Forskningen bedömer att andelen olyckor som beror på trötthet är minst 30 procent. Orsaken till dessa olyckor är ofta långa körtider. När man blir trött under körningen gäller det att ta minsta lilla signal på allvar och vidta en åtgärd. Dessvärre finns det inga bra åtgärder mer än att sova en stund. Är man däremot två i bilen som har körkort bör man turas om att köra. Då minskar risken för att någon kör när den är trött. Så, dela ratten i sommar!

Stanna ofta och sträck på benen. Runt om i landet finns drygt 350 rastplatser som förvaltas och sköts på uppdrag av Trafikverket. Standard och utrustning varierar på de olika rastplatserna, men det finns toaletter, informationstavlor, sittplatser med bord och soptunnor. Rastplatskarta finns hos Trafikverket.

När du planerar din resa kan du hos Trafikverket hitta information om aktuella vägarbeten. En sträcka med vägarbeten kräver extra mycket hänsyn och uppmärksamhet från trafikanternas sida vilket medför nedsatt hastighet och minskad framkomlighet. Var beredd på väntetider vid vägarbeten. Hos Trafikverket kan man även få information om vilka vägar som är säkra. I en kartfunktion finns mötesfria vägar, vägar med trafiksäkerhetskameror och trafikintensiva vägar markerade. Utöver detta går det även att söka olycksdrabbade vägar i NTF:s olycksdatabas. Där ser du vilka vägar du bör undvika.

Tips 2 – Håll hastighet, avstånd och kör nykter.

Sommar och semester innebär ofta fina vägar som inbjuder till höga hastigheter och under semestern går även alkoholkonsumtionen upp. På det statliga vägnätet kör mer än hälften av alla bilister för fort och alltför ofta lämnar man för litet avstånd till framförvarande bilar. Nykterheten är som alltid lika viktig och tänk även på dagen efter effekten. Totalt omkom 83 personer i alkohol- och drogrelaterade olyckor under 2016. Det motsvarar 32% av alla omkomna.

Tips 3 – Förbered bilen inför långresan, lasta säkert och tänk på barnens säkerhet.

Ägna bilen lite eftertanke inför resan, kontrollera oljenivån, spolarvätskan och däck mm. Sommardäck ska ha ett mönsterdjup av minst 1,6 mm i däckets huvudmönster. Rätt lufttryck återfinns i instruktionsboken, i dörren på passagerarsidan eller innanför tanklocket.

En felaktigt packad bil kan innebära stor trafikfara och lösa föremål kan utgöra en stor risk för bilens passagerare. Något som väger cirka ett kilo och ligger på hatthyllan kan krossa vindrutan vid en kollision även om du bara kör i 50 km/timme. Stapla inte tung last i bagageutrymmet ovanför ryggstödshöjd även om det finns skyddsnät. Kontrollera max last för bil, takräcke, takbox i instruktionsboken. Om du packar på taket, lägg den tyngsta och största lasten underst och nära räcket. Var noga med att packa tätt och säkra lasten så att ingenting kan röra sig under resan.

Barnen bör så länge det är möjligt färdas bakåtvända, minst till 4 – 5 års ålder. Tänk på att höra er för om bilbarnstolar om ni till exempel hyr bil i sommar. Och glöm inte att försäkra er om att krockkudden är urkopplad om bilbarnstolen monteras på passagerarplats fram. Kontrollera att barnens bälten sitter rätt, detta gäller självklart alla i bilen.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login