Barns rättigheter måste få större plats

By on 27 oktober, 2017

Varje år ger Majblomman ut en rapport som uppmärksammar hur svenska kommuner tar till vara barns rättigheter, bakom vår kommunrapport ligger en rikstäckande enkät om barns villkor i skolan och på fritiden.

2017 kan vi med hjälp av kommunrapporten konstatera:

  • att 23 procent av kommunerna saknar riktlinjer för medhavd matsäck, vilket i praktiken betyder att skolbarn själva bekostar sin lunch på studieresor och utflykter. I många fall handlar det om otillåtna avgifter enligt skollagen.

Bland de kommuner som har riktlinjer för matsäck kan nämnas Alvesta, Ekerö, Habo, Kalmar, Mariestad, Sollefteå, Tibro, Västerås och Örebro.

  • att en majoritet om 59 procent av kommunerna inte erbjuder barn kostnadsfri kollektivtrafik, varken på skol- eller fritid. Endast 7 procent kostar på sina allra yngsta medborgare denna möjlighet, som är extra värdefull för barn i ekonomisk utsatthet.

De kommuner som svarat att de erbjuder alla barn kostnadsfri kollektivtrafik är Bräcke, Göteborg (två stadsdelar har svarat på frågan), Härjedalen, Krokom, Leksand, Linköping, Pajala, Ragunda, Svalöv, Östersund och Övertorneå.

  • att en minoritet på 15 procent svarar att barn har full tillgång till barnomsorg och fritids, också på sommarlovet. Detta är en stor trygghet för barn som lever under tuffa villkor. De kommuner som minskar tillgängligheten till omsorg när skolan stänger försvårar livet för många barn.

Bland de kommuner som öppethåller fritids och förskola som vanligt på sommarlovet kan nämnas Eksjö, Oskarshamn, Sollefteå, Stockholm (tre stadsdelar har svarat), Tingsryd och Övertorneå. Dessa kommuner uppger även att förskola och fritids hålls öppet som vanligt även på jullovet.

Majblommans kommunrapport tar också upp vikten av att få med barnets perspektiv i det dagliga kommunala arbetet på högsta politiska nivå. 2017 kan vi konstatera att endast 2 procent av kommunerna har en diskussion i fullmäktige angående utsatta barns villkor på skolloven. 16 procent tar upp frågan i kommunstyrelsen och 68 procent gör det i respektive förvaltning.

En ny fråga i vår kommunenkät gäller huruvida kommunerna har en barnombudsman anställd, alltså en tjänsteman som bevakar hur Barnkonventionen respekteras och fungerar rådgivande på olika plan för barn i kommunen. 15 procent av de svarande uppger att man har en kommunal barnombudsman. En sådan kommun är Botkyrka, som i 2017 mottar utmärkelsen Årets MajKommun, tack vare ett mångårigt, systematiskt och framgångsrikt arbete för inkludering av alla barn i en av Sveriges mest segregerade kommuner. Botkyrka har ett utmärkt system för att få bort alla kostnader i skolan, och hör till de kommuner som satsar på skolloven genom exempelvis öppna fritidshem och kostnadsfria aktiviteter.

– Att se till att barns lagstadgade rättigheter tillgodoses är grundläggande, och en barnombudsman är ett utomordentligt instrument för att gå i mål, säger Majblommans generalsekreterare Lena Holm.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login