Barnens näringsbehov oroar var femte förälder

By on 27 september, 2024
Med sina 18 av 22 näringsämnen är mjölken ett av många exempel på näringstäta livsmedel, där vi historiskt har kunnat se hur mjölken spelat en viktig roll i ett jämställt näringsintag bland barn.

Bild: Skånemejerier

Barnens näringsbehov är en osäkerhet för många föräldrar, var femte förälder* (22 procent) är orolig att deras barn inte får i sig tillräckligt mycket näring via sin kost. Nästan lika många (17 procent) uppger att man har liten kunskap om sitt barns dagliga näringsbehov.

Detta synliggörs i en färsk Sifo-undersökning, gjord av Verian på uppdrag av Skånemejerier. Vid val av livsmedel till sina barn så framgår det tydligt att föräldrar anser att näringsrika livsmedel och naturliga råvaror är viktigast, jämfört med när svenskar i allmänhet väljer livsmedel till sig själva.

Ett sätt att minska osäkerheten är att välja naturligt näringstäta livsmedel som ger oss många av de näringsämnen vi dagligen behöver. En tidigare studie** visar till exempel att ett glas mjölk gör att skollunchen når upp till rekommenderade dagliga intaget för 16 av 17 näringsämnen, jämfört med vatten som vid samma skollunch endast når upp till 10 av 17 näringsämnen sett till det rekommenderade dagliga intaget.

— Skolorna gör ett bra jobb med att ta fram näringsrika och goda måltider, där skolmjölken är ett väldigt viktigt komplement. Den bidrar både till att barn får i sig en större del av det dagliga näringsintaget och att sätta sunda vanor för framtiden, säger Cecilia von Perglas, vd på Skånemejerier.

Den 25 september infaller Skolmjölkens dag. Det är en dag som FN instiftade år 2000 i syfte att uppmärksamma hur mjölken kan bidra till att främja ett jämställt näringsintag och sunda matvanor bland barn.

— Med sina 18 av 22 näringsämnen är mjölken ett av många exempel på näringstäta livsmedel, där vi historiskt har kunnat se hur mjölken spelat en viktig roll i ett jämställt näringsintag bland barn. Det är dessutom ett livsmedel som ger mycket näring i förhållande till sitt pris, säger Cecilia von Perglas, vd på Skånemejerier.

Skånemejerier arbetar aktivt för att bidra till att barn och unga får en positiv inställning till mat och rörelse tidigt i livet. Ett välkänt exempel är Kalvinknatet, Sveriges största barnlopp, som involverat över 400 000 barn sedan starten. Ett annat uppskattat exempel är företagets pedagogmaterial om näring och hälsa för grundskolans lägre klasser, samt möjligheten för skolklasser att besöka lokala mjölkgårdar.

Undersökningens resultat i korthet

  • Fler än var femte förälder med hemmavarande barn i åldern 2–18 år (22 procent) upplever en oro kring att ens barn inte får i sig tillräckligt mycket näring via sin kost.
  • Nära var femte förälder med hemmavarande barn i åldern 2–18 år (17 procent) uppger att de har liten kunskap om ens barns dagliga näringsbehov.
  • Näringsrikt (59 procent), naturliga råvaror (49 procent), god smak (46 procent), svenskt ursprung (32 procent) och bra pris (23 procent) uppges väga tyngst för föräldrarna vid val av livsmedel/mat till deras barn.
  • God smak (47 procent), svenskt ursprung (42 procent), bra pris (40 procent), naturliga råvaror (35 procent), näringsrikt (28 procent) och att stödja landets livsmedelsproduktion och självförsörjning (19 procent) uppges väga tyngst vid val av livsmedel för svenskarna i allmänhet.

Hälsa
Örebronyheter

Källa: Skånemejerier
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Verian på uppdrag av Skånemejerier. Den bygger på 1008 intervjuer med den svenska allmänheten 18–84 år, varav 268 intervjuer är med föräldrar som har hemmavarande barn i åldern 2–18 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 20 – 26 juni 2024.
*Baserat på 268 intervjuer med föräldrar som har hemmavarande barn i åldern 2–18 år.

You must be logged in to post a comment Login