- Bildspecial – Örebro HK vs Rögle BK
- Örebro Hockey räckte inte hela vägen
- De är vinnarna i regionens skrivtävling nu är Writeit avslutad
- Hälso- och sjukvårdsnämnden vill stärka vården genom att finnas nära invånarna
- Anpassningen av Östra Bangatan till Citylinjen färdigställd den 15 november
- Tillsammans för ett tryggare Kumla
- Länsråd Anna Olofsson lämnar Länsstyrelsen i Örebro län
- Amy Loutfi blir ny programdirektör för miljardsatsningen WASP
- Två kandidater återstår till posten som rektor vid Örebro universitet
- Gamers kan omvandla digitala tillgångar ”skins” till hemelektronik
Barn straffas hårt efter demonstrationerna
Thailändska myndigheter har frihetsberövat, åtalat, övervakat och trakasserat barn som har deltagit i de senaste årens stora demonstrationer för demokrati.
Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport som släpps idag, Amnesty kräver att åtalen läggs ner och att myndigheterna slutar trakassera barn som deltar i demonstrationerna.
Rapporten “We are Reclaiming Our Future” bygger på intervjuer med 30 barn från hela Thailand som har deltagit i demonstrationer mellan 2020 och 2022.
Jämfört med tidigare utgör barn en mycket större andel av demonstrationerna. De har krävt skolreformer och politiska, ekonomiska och sociala reformer av samhället som de upplever är begränsande och konservativt. Barn från urbefolkningen och andra etniska minoriteter, liksom barn som identifierar sig som HBTQI, har spelat en stor roll i demonstrationerna.
Fram till idag har nästan 300 minderåriga åtalats, varav en del riskerar fleråriga fängelsestraff efter att ha anklagats för uppvigling eller förolämpande av monarkin. Det är första gången som barn förekommer i mål om majestätsbrott i Thailand. De flesta har åtalats för att bryta mot pandemi-relaterade regler för folksamlingar som nu är upphävda.
– Amnesty har tidigare fördömt hur thailändska myndigheter agerar mot oppositionella och demokratiaktivister. Nu har vi dokumenterat att myndigheterna inte heller drar sig för att bestraffa barn som fredligt uttryckt sina åsikter. Thailands regering måste utan fördröjning börja leva upp till sina folkrättsliga förpliktelser, säger Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty International Sverige
– Barn med hela livet framför sig riskerar hårda straff efter att ha demonstrerat fredligt. Thailand har en rättslig förpliktelse att garantera barns rätt att delta i fredliga sammankomster, men de som utövat den rätten riskerar årtionden i fängelse, säger Chanatip Tatiyakaroonwong, utredare på Amnesty International.
Skadliga metoder
Amnesty har dokumenterat olika metoder som används för att åsidosätta rätten att demonstrera. Myndigheter har rutinmässigt bevakat barn som demonstrerat för demokrati. I samband med bakgrundskontroller har barn fått onödiga och integritetskränkande frågor, exempelvis om barnet är tillsammans med någon av samma kön. Barn som tillhör etniska minoriteter har trakasserats.
Chompoo*, 13 år från Bangkok, berättar i rapporten att myndigheter har förföljt henne sedan hon blev demokratiaktivist i mars 2022. På liknande sätt förföljdes en 16-årig HBTQI-aktivist utanför sitt hem och sin skola. Den ständiga övervakningen gav honom panikattacker, sömnproblem och andra symptom på stress.
I några fall har myndigheter missbrukat lagen om skydd av barn för att felaktigt hindra minderåriga från att delta i protester. Anna är en student i Bangkok som förespråkat skolreformer, och har berättat att hon och hennes vänner släpades ut från en restaurang av poliser och tjänstemän från Ministry of Social Development and Human SecurityDepartementet för social utveckling och människors säkerhet, det departement som ansvarar för skydd av barn.
Myndigheterna var oroliga för att de skulle iscensätta en protest vid Demokratimonumentet där delar av kungafamiljen skulle passera förbi.
Amnesty har även dokumenterat att myndigheter har pressat föräldrar i syfte att avskräcka eller hindra barn från att delta i protester. Det har skapat familjekonflikter och Amnesty har kunnat dokumentera två fall där barn misshandlats av sina föräldrar.
Satapat var en då 17-årig gymnasieelev som deltog i demokratidemonstrationer i staden Pattani 2020 och berättar i rapporten:
“När min familj fick reda på att jag varit med i proteströrelsen började vi bråka. Sedan misshandlade de mig och tog ifrån mig mina matpengar och mobiltelefon för att sätta press på mig. Jag blev tvungen att rymma hemifrån och flyttade in hos en vän.”
– Utöver åtal riskerar barnen att straffas dubbelt om föräldrarna förskjuter barnet eller utsätter det för övergrepp, säger Chanatip Tatiyakaroonwong.
Utsätts för våld
Sedan 2020 har Amnesty noggrant följt säkerhetsläget i samband med demonstrationerna. Våldsamheterna trappades upp 2021 när polisen ökade insatserna mot demonstrationerna.
Tre unga demonstranter som var 14, 15 och 16 år sköts utanför polisstationen Din Daeng i Bangkok den 16 augusti 2021. Beskjutningen uppgavs komma från allmänheten. 15-årige Warit Somnoi träffades i halsen och dog av sina skador efter en månad i koma. Trots upprepade uppmaningar från åklagaren underlät polisen att presentera bevis efter dödsfallet, vilket fördröjde utredningen. Till slut åtalade åklagaren en person ur allmänheten, men rättegång har ännu inte genomförts.
Amnesty har pratat med en människorättsadvokat som har företrätt flera minderåriga klienter. Advokaten beskrev polisens övergrepp mot barn: de har fängslats med bojor och utsatts för våld, och det har skjutits gummikulor under polisinsatser mot demonstrationer.
Myndigheterna uppges ha fängslat en 12-åring med buntband under en polisinsats mot en regeringskritisk demonstration den 13 juli 2021 i närheten av Din Daeng-korsningen i Bangkok. Sainam, en annan demonstrant som vid tillfället var 17 år, blev skjuten med gummikulor under en protest i Bangkok.
Det här berättade Sainam för Amnesty: “Efter att jag träffades försökte jag springa undan, men kravallpolisen kom emot mig både framifrån och bakifrån. De fällde mig till marken. Sedan minns jag att de sparkade mig och slog mig med något hårt, som en batong eller ett vapen. De visiterade mig över hela kroppen, band mig med buntband och fortsatte att sparka på mig.” Sainam berättade också att han inte fick läkarvård förrän han släpptes morgonen efter.
Amnesty kräver att Thailand avslutar alla brottmål mot barn som har demonstrerat fredligt, sätter stopp för alla former av hot och övervakning, upphäver eller ändrar alla lagar som används för att begränsa barns rätt att demonstrera samt säkerställer att de följer internationella lagar och principer för mänskliga rättigheter.
– Många av barnen som demonstrerat är nu på väg in i nästa fas i livet, i arbetslivet eller som studenter på universitetet. Vårt budskap till thailändska myndigheter är enkelt: sluta hindra dem och låt dem få utöva sina rättigheter fritt, säger Chanatip Tatiyakaroonwong.
Världen | Thailand
Örebronyheter
Källa: Amnesty International
*Fullständiga namn har utelämnats av säkerhetsskäl.
Related Posts
Latest News
-
Bildspecial – Örebro HK vs Rögle BK
Dags för ishockey igen i Behrn Arena efter tolv dagars...
- Posted november 14, 2024
- 0
-
Örebro Hockey räckte inte hela vägen
Dags för ishockey igen i Behrn Arena efter tolv dagars...
- Posted november 14, 2024
- 0
-
Grovt våldsbrott har inträffat i södra Örebro (Uppdatering)
Flertalet polispatruller är beordrade och har anlänt en misstänkt brottsplats...
- Posted november 14, 2024
- 0
-
De är vinnarna i regionens skrivtävling nu är Writeit avslutad
I Örebro län kryllar det av duktiga skrivande unga, under...
- Posted november 14, 2024
- 0
-
Hälso- och sjukvårdsnämnden vill stärka vården genom att finnas nära invånarna
Att möta befolkningens behov av hälso- och sjukvård på smartast...
- Posted november 14, 2024
- 0
-
Anpassningen av Östra Bangatan till Citylinjen färdigställd den 15 november
Den 15 november står Östra Bangatan färdig efter en omfattande...
- Posted november 14, 2024
- 0
-
Tillsammans för ett tryggare Kumla
Fredag den 15 november är det dags för årets trygghetsdag...
- Posted november 14, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login