Barn- och ungdomspsykologens bästa tips för en skön sommar

By on 19 juni, 2024
Kom överens med kompisarna om mobilfria tider under dagen. Ett av Hanna Komnik Brolinsons bästa tips i sommar.

Foto: Håkan Risberg / Region Örebro län.

Tio veckors sommarlov kan vara underbart och efterlängtat. Eller en oöverskådligt lång tid då man saknar rutiner, inte har råd att åka bort och saknar sina kompisar.

Hanna Komnik Brolinson jobbar som chef och psykolog på Barn- och ungdomspsykiatrin i Örebro. Eftersom hon kom med så många bra råd får hennes lista en extra punkt, här är hennes 6 (!) bästa tips för en schysst sommar.

1. Sitt ner i familjen och prata om förväntningarna inför sommaren.
Ha gärna en kalender i pappersform framför er: När är de olika medlemmarna i familjen lediga? Vad finns det att göra? Kommer det besök? Lägg in viktiga hållpunkter.

2. Att ha lite tråkigt är nyttigt både för vuxna och barn.
Hjärnan behöver pausen för att vila men också för att komma på nya saker att göra. Tänk på att inte proppa kalendern full, ge plats för att göra ingenting.

Du som är förälder:
Låt barnen vara helt lediga och ha sovmorgon den första tiden, det gör inget att vända på dygnet. Sen är det bra med lite rutiner igen.

3. Alla föräldrar är inte lediga på sommaren och alla har inte råd att låta barnen köpa glass varje dag eller betala inträde på badet.
Som förälder ska man försöka att inte ha dåligt samvete utan istället hjälpa till att planera sånt som går att göra och inte kostar pengar: kolla när biblioteket har öppet och gå dit och spela brädspel eller be bibliotekarien rekommendera en riktigt bra bok eller ljudbok, låna grejer från Fritidsbanken, finns det fritidsgårdar eller idrottsföreningar som ordnar gratis aktiviteter? Varför inte ordna en egen fotbollscup/femkamp/brännbollsturnering i kvarteret!

4. Låt barnen vara ansvariga för hela middagen eller kanske efterrätten några dagar i veckan.
De flesta matkedjor har kockskola på nätet och många barn har dessutom haft hemkunskap. Packa maten i en korg och gå ut och sitt utomhus tillsammans hela familjen och käka i en park eller bara på en fin grön plätt utomhus.

5. Tio veckor är lång tid att må dåligt på.
Om du är ung och börjar må dåligt, prata om det! Det kan vara föräldrar, kompisars föräldrar, chattar på stödlinjer, BRIS-telefonen, någon! Se till att ha rutiner för när du ska gå upp, äta och när du ska rör på dig. Det måste inte alltid vara hårdträning man kan gå ut och gå eller cykla. Ta andra vägar eller stigar än du brukar och kolla vart du hamnar. Upptäck ditt eget bostadsområde, har du verkligen varit på alla gator?

6. Sociala medier och hur man mår hör ofta ihop.
Att sitta och titta på glassiga bilder om hur kul andra har det hjälper inte när man mår dåligt. Prata med dina kompisar om att ha mobilpaus under vissa tider på dagarna då ni inte uppdaterar. Då behöver ingen vara orolig för att missa något. Parkera gärna mobilen i ett skåp i en låda så du inte ser den under den tiden.

Vill du ha fler tips och råd så gå in på UMO.se, en sajt för unga som tar upp det mesta om hälsa och relationer. Här finns också kontaktvägar för dig som mår dåligt och behöver prata med någon.

Hälsa | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Region Örebro län

You must be logged in to post a comment Login