Barn lär sig mer om privatekonomi hemma än i skolan

By on 31 augusti, 2024
Genrebild

Nu har skolorna dragit igång och både barn och vuxna har återvänt till vardagen. För alla elever väntar timmar av svenska, matte, naturvetenskap och geografi.

Men vem bär det största ansvaret för att utbilda barn och unga i privatekonomi? 

När ICA Banken tidigare i år undersökte barns förhållningssätt till ekonomi i rapporten Pengakollen, framkom det att en stor majoritet av barnen upplever att de framförallt lär sig om privatekonomi hemma. 90 procent (av barn mellan 8–18 år) anger att de lär sig mest från sina föräldrar, medan endast 42 procent anger skolan som en av de främsta kunskapskällorna.

I samma kartläggning uppger också vart tredje barn (33 procent) att de inte pratar om familjens pengar särskilt ofta, några gånger per år eller mer sällan.

— Att barns kunskap och färdigheter inom privatekonomi är så beroende av föräldrarna bidrar till att många får otillräckliga kunskaper i att hantera sin egen ekonomi. Skolan behöver erbjuda en stabil kunskapsgrund och verktyg så att alla, oavsett socioekonomisk tillhörighet och föräldrarnas kunskapsnivå, ges förutsättningar att hantera sin egen ekonomi, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken.  

Ett stort ansvar för barnens privatekonomiska kunskap tycks ligga på föräldrarnas axlar, vilket riskerar att skapa orättvisa förutsättningar för kommande vuxenliv. Men genom att prata mer om ekonomi hemma, ge barnen ansvar och regler för sina egna pengar, och involvera dem i gemensamma ekonomiska beslut hjälper man till att utveckla barnens privatekonomiska färdigheter. 

— Att prata om ekonomi hemma är en viktig del av barnens lärande. Det hjälper dem att förstå hur stor påverkan privatekonomin har på livet – oavsett om familjen har en trygg ekonomi eller om det är kämpigt. Ekonomin bör inte vara något man hanterar en gång i månaden när räkningarna ska betalas, utan en naturlig och viktig del av vardagen. Den förståelsen kommer barnen ha stor nytta av när de ska klara sig på egen hand, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken.  

Här nedan har Magnus satt ihop en guide för hur föräldrar kan låta det ekonomiska ansvaret växa i takt med barnet: 

Magnus “hemmaskola” i privatekonomi – ålder för ålder

6-8 år – Börja med veckopeng och prata om vad den ska räcka till, som godis och snacks.

8-10 år – Lägg till fler saker som veckopengen ska räcka till i takt med att den höjs, exempelvis spelvaluta. Uppmuntra barnet till att utföra olika typer av uppgifter för att tjäna extrapengar och ta gärna hjälp av en ekonomiapp för barn, till exempel Gimi. Låt gärna barnet hjälpa till med att handla mat för att börja bygga en känsla för sakers värde.

10-12 år – Nu är det lagom att gå över till månadspeng och skaffa eget bankkort. Sätt upp regler för extrapengar via Swish. Börja bygga förståelse för hushållsekonomi genom att prata hemma om vad familjens pengar går till, exempelvis hur stor del av lönen som går till boende och mat.

13-15 år – Växla upp genom att låta tonåringen ta ansvar för inköp av sina egna kläder och annat nödvändigt i tonåringens vardag. I takt med att intresset för dyrare prylar växer kan du uppmuntra till att tjäna extrapengar, till exempel genom att sitta barnvakt eller klippa gräset hos grannar.

16-18 år – I den här åldern börjar de flesta med sommar- och extrajobb och kan skaffa egna sparkonton. Prata gärna om sparmål på kort och lång sikt. Om det är ett körkort eller en resa som hägrar, sätt tillsammans upp en plan för hur målet ska nås.

Ekonomi
Örebronyheter

Källa: ICA Banken

You must be logged in to post a comment Login