Barn drabbas hårdast av klimatkrisen – varför pratar vi inte om det

By on 28 november, 2021

I år fyller Barnfonden 30 år. Under jubileumskonferensen i Malmö den 1 december visas konkret hur barns rättigheter äventyras till följd av klimatförändringarna.

– Vi måste inse att klimatfrågorna och barnrättsfrågorna hänger ihop. Barn är de som drabbas absolut hårdast av klimatkrisen och vi måste agera nu, säger Martina Hibell från Barnfonden.

Klimatet är en barnrättsfråga och ska behandlas som en sådan. Alla barn har rätt till liv, hälsa och utveckling, men också till friska ekosystem och en planet i balans. I dag står dessa rättigheter på spel.

– Den här förmiddagen angår oss alla. Vi kommer att lyfta perspektiv på klimatfrågan som sällan får ta plats, hur barn påverkas redan i dag på grund av klimatförändringarnas effekter och hur vi ser ett ökat våld mot barn till följd av detta, säger Barnfondens generalsekreterare Martina Hibell.

Representanter från SMHI, SLU/Sveriges lantbruksuniversitet och WaterAid kommer att presentera olika tematiska områden såsom insekter, vatten och extremväder och hur de länkas till klimatförändringarna. Barnfonden ger sin bild av hur dessa fenomen har en direkt och indirekt inverkan på barns rättigheter.

Hållbarhetsexpert vill göra klimatfrågan lättare

Konferensens avslutningstalare, Mattias Goldmann, har kortats till Mäktigaste i Hållbarhetssverige och vill ge oss alla nya ingångar i klimatfrågan. 

– Klimatfrågan är den viktigaste frågan för framtida generationer! Därför är jag oerhört glad att Barnfonden har ett så starkt klimatfokus, och som klimatengagerad förälder vill jag hjälpa till att vässa våra verktyg så att vi vinner klimatkampen – för dagens och morgondagens barn! Min ingång är att det inte räcker med skuld, skam och försakelse – för att tillräckligt många ska göra tillräckligt mycket, måste det vara lätt, lönsamt och lustfyllt att hejda klimathotet, säger Mattias Goldmann.

Världen
Örebronyheter

Källa: Barnfonden

You must be logged in to post a comment Login