- Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
- Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
Bara fördelar med variabla hastighetsgränser
God efterlevnad, mindre miljöpåverkan och bättre trafiksäkerhet. I genomsnitt samma restider, men färre riktigt långa köer. Ett försök med variabla hastighetsgränser visar flera fördelar, och egentligen inga nackdelar.
– Metoden borde användas mer, säger forskaren som ansvarat för projektet.
Variabla hastighetsgränser har använts länge i Sverige, men då för att förbättra säkerheten vid köbildning när hastigheten snabbt måste sänkas. I ett nyligen avslutat projekt har forskare vid VTI och Linköpings universitet undersökt hur variabla hastighetsgränser kan användas vid normal, men tät, trafik och hur det påverkar framkomlighet, miljö och säkerhet.
I studien har trafiken på en sträcka på E4 söder om Södertälje studerats under perioden oktober 2021 till maj 2022. När trafiken blev tillräckligt tät (mer än 16 fordon per fil och kilometer) sänktes hastighetsgränsen på de elektroniska tavlorna från 100 till 80 kilometer i timmen. Sänkningen fick en rad positiva effekter, inte minst för efterlevnaden.
Medelhastigheten sjönk med 4–12 kilometer i timmen till i genomsnitt 80 kilometer i timmen, det vill säga den påbjudna hastighetsgränsen.
– Tidigare studier har visat att efterlevnaden ofta är ganska dålig, så det var lite överraskande. Men i det här fallet gjorde den täta trafiken troligen att man insåg varför hastighetsgränsen sänktes. Det kändes antagligen rimligt och motiverat att köra långsammare, säger projektledaren Ellen Grumert som också tror att den röda ringen runt fartmarkeringen bidrog till efterlevnaden.
Hastigheten sjönk dessutom mest i de yttre körfälten, vilket bidrog till jämnare fart i alla tre filerna. Detta minskade antalet byten mellan körfälten, vilket i sin tur sänkte olycksrisken – ett annat positivt resultat i studien. Att lägre hastigheter också minskar utsläpp och miljöpåverkan är känt sedan tidigare och ytterligare en positiv konsekvens.
När det gäller framkomligheten är restiderna i genomsnitt likvärdiga med och utan variabla hastigheter. Kölängden blev i genomsnitt något längre, men de riktigt långa köerna var färre. Restiderna blev generellt mer lika, med färre riktigt långa och korta tider.
– För resenären borde det vara positivt då riktigt långa restider upplevs som mycket besvärande. Det borde också vara bra att mer exakt kunna säga hur lång tid en viss resa tar, säger Ellen Grumert som tror att den upplevda framkomligheten alltså har förbättrats.
Sammantaget tycker forskarna att variabla hastighetsgränser är ett kostnadseffektivt sätt att förbättra trafiksituationen på motorväg där flaskhalsar ofta förekommer. Detta gäller i synnerhet om ett system för variabla hastighetsgränser finns på plats och redan används i samband med köbildning. Ska skyltar och annan utrustning sättas på plats, innebär det naturligtvis en investering. Samtidigt ger åtgärden möjligheter att förändra hastighetsgränser väldigt lokalt där stora problem observeras.
Inom projektet har forskarna även utvecklat en ny metod för att utvärdera före- och efterstudier av förändrade hastighetsgränser.
– Resultaten visar att metoden för att analysera för- och efterstudier kan vara väldigt viktig för utfallet. Inom ramen för projektet har vi tagit fram en datadriven metod som minskar det manuella arbetet med data och samtidigt ger ett bra underlag för rättvis jämförelse av det utvärderade systemet, säger David Gundlegård, universitetslektor vid Linköpings universitet.
Sverige
Örebronyheter
Källa: VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
Båda rapporterna har finansierats av Trafikverket via kompetenscentret CTR, Centre for Traffic Research.
Ta del av rapporterna:
Utvärdering av ett variabelt hastighetsgränssystem med fokus på framkomlighet – En fallstudie på E4 vid Södertälje – urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:vti:diva-19750
Förslag på metodik för systematisk utvärdering av ITS i motorvägsmiljö: en sensorbaserad ansats – urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:vti:diva-19749
Related Posts
Latest News
-
Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
Polisen vill alla önska en god jul och samtidigt påminna...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
Jennifer Olsson och Elias Pihlström går Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet,...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
Den 1 mars börjar Elin Sahlberg på sitt nya jobb...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
Helgen innan jul så spelade Kumla IBKs herrar och damer...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login