Bara en bråkdel av svenska arbetsplatser har mätt radon – trots ny strålskyddslag

By on 26 december, 2019
Sedan den nya strålskyddslagen infördes har högt räknat endast en (1) procent av de svenska företagen mätt radonhalten.

För snart ett och ett halvt år sedan infördes en ny strålskyddslag som innebär att landets arbetsgivare ska ha kontroll på radonhalten på arbetsplatsen. Statistik från landets största radonlaboratorium Radonova visar samtidigt att en mycket liten andel av Sveriges arbetsplatser genomfört en radonmätning.

Med enmansföretag undantagna visar Radonovas statistik att färre än tre procent av företagen mätt radonhalten på arbetsplatsen under de senaste tio åren. Sedan den nya strålskyddslagen infördes 1 juni 2018 har uppskattningsvis endast en (1) procent av företagen mätt radonhalten. Eftersom många företag har fler än en arbetsplats är den verkliga siffran ännu lägre. Statistiken bygger på att Radonova har en marknadsandel om cirka 65 procent. 

Enkelt att genomföra mätning
– Den nya lagen tillkom av en anledning. Att under längre tid arbeta i lokaler med förhöjda radonvärden kan utgöra en allvarlig hälsorisk. Även om vi ser ett tilltagande intresse för arbetsplatsmätningar är det tydligt att landets arbetsgivare är väldigt långt ifrån att möta lagkraven, säger Radonova Laboratories vd Karl Nilsson. – Mot den här bakgrunden behöver givetvis myndigheter och branschföreträdare som vi själva informera och få fler att se värdet med att mäta radon på arbetsplatsen. I det avseendet tror jag också att många arbetsgivare skulle bli förvånade om de visste hur enkelt det är att mäta radon. En eventuell åtgärd måste heller inte vara särskilt komplicerad eller kostsam.

Vanligt med förhöjda värden
Samtidigt som flertalet arbetsgivare inte mätt radon visar Radonovas statistik baserad på mätningar vid cirka 2 000 arbetsplatser att 19,5 procent av dessa har förhöjda värden av radon.

– En fortsatt mätning som görs på arbetstid och då påverkas av exempelvis ventilationen visar i många fall på radonhalter under det gällande referensvärdet 200 Bq/m3. Likväl är det viktigt att radonmätning genomförs för att på så vis fånga upp de arbetsplatser där radonhalten är en hälsorisk. Med tanke på att omkring 500 svenskar varje år drabbas av lungcancer som en följd av långvarig exponering för radon är det viktigt att myndigheter, arbetsgivare och branschföreträdare arbetar tillsammans för att minska det antalet, avslutar Karl Nilsson.

Strålskyddslagen i korthet
Referensvärdet för radon i Sverige är 200 Bq/m3 utryckt i årsmedelvärde. Årsmedelvärdet får man fram genom att placera ut radondosor på arbetsplatsen. Om 200 Bq/m3 överskrids har arbetsgivarens skyldighet att anmäla det till Strålsäkerhetsmyndigheten och vid behov genomföra åtgärder för att sänka radonhalten.

Det enskilt högsta värde som Radonova hittills uppmätt på en arbetsplats är 6 430 Bq/m3 uttryckt i årsmedelvärde.

Regionalt
Örebronyheter

Källa radonova
Vad är radon?
Radon är en radioaktiv gas som läcker in från marken och vissa fall kommer från byggnadsmaterial. Beroende på marken under huset och typen av byggnadskonstruktion kan skadligt höga koncentrationer av radon uppstå. Radon är en hälsorisk som näst efter rökning den vanligaste orsaken till att människor drabbas av lungcancer. Globalt beräknas varje år 230 000 människor drabbas av lungcancer som en följd av långvarig exponering för radon. I Sverige är motsvarande siffra cirka 500 människor.

You must be logged in to post a comment Login