Bamsetidningen firar 50 år

By on 12 januari, 2023
Bild: Rune Andréasson

Det är 50 år sedan det allra första numret av Bamse kom ut och tidningen är fortfarande mycket populär. Den läses av över 200 000 barn varje månad och inspirerar med tankar om vänskap, samarbete och allas lika värde. Firandet pågår hela året och inleds i dagarna med ett alldeles speciellt jubileumsnummer och en podcast.

Jubileumsnumret Bamse nr 1 2023 kommer ut i butik den 12 januari. Omslaget är en hommage till Bamses skapare Rune Andréasson och den allra första utgåvan från 1973. Historierna utspelar sig då Bamse, Lille Skutt och Skalman var unga och bjuder på en klassisk skattsökarfärd, en ny farkost byggd av Skalman, monstruösa möten och som avslutning – en serie med Katten Janson och Husmusen. Manusförfattaren Jimmy Wallin och tecknaren Tony Cronstam har lagt sig så nära Runes berättar- och tecknarstil som möjligt.

– Ambitionen har varit att göra ett nummer som Rune själv skulle kunna ha gjort 1973. Den som läser och tittar riktigt noga i bakgrunderna kommer att känna igen en hel del från Bamsetidningens första år, berättar Jimmy Wallin.

Men 50-årsfirandet sker inte bara i serietidningen utan Bamsefantaster kommer att kunna ta del av jubileumsaktiviteter under hela året, såväl digitalt som fysiskt. Den 12 januari är det premiär för ”Bamse-podden”, med flera spännande gäster och Kalle Lind som programledare. Kolmården satsar ännu mer på Bamses värld, under hösten drar en turnerande utställning om källkritik i gång i samarbete med Arbetets museum och på juldagen har filmen ”Bamse och världens minsta äventyr”premiär.

Prisbelönt kunskapsfrämjare

Bamsetidningen har från första början haft ett starkt fokus på att kombinera spännande historier med lustfyllt lärande. I sann Rune Andréasson-anda tar dagens Bamseredaktion regelbundet upp och förklarar tidlösa och ibland brännande aktuella ämnen för sina unga läsare, som till exempel mobbning, fattigdom, matsvinn, miljöförstöring, källkritik och demokrati. I november tilldelades Bamsetidningen utmärkelsen Sveriges Tidskrifters Stora Pris för att Bamse i 50 år har roat, letat skatter och samtidigt lärt ut vikten av att stå stadigt i sina värderingar. Alltid på barnens sida, på barnens villkor.

– För oss på redaktionen är det allra viktigast att göra spännande och roliga berättelser som ger sprudlande läslust. Men kan vi samtidigt skicka med lite kunskap och goda värderingar så är det förstås en fin bonus, säger Charlotta Borelius, chefredaktör på Bamsetidningen.

Undersökning bekräftar Bamses styrka

50 år efter premiärnumret är Bamse som tidning, karaktär och varumärke starkare än någonsin. Bamsetidningen är landets största serietidning och läses av över 200 000 barn var tredje vecka. Samtidigt kan Bamse upplevas i massor av andra sammanhang, kanaler och plattformar – alltifrån böcker, spel, pyssel och leksaker till ljudsagor, teatrar, musikaler och filmer.

Nyligen genomfördes en varumärkesundersökning via Sifo Kantar som visar att Bamse har högst kännedom av alla varumärken i samtliga kategorier hos barnen 4–10 år. 90% anger att de känner till Bamse och 88 % av barn i åldern 4–10 år vet vem som är ”världens starkaste björn”.

*226 000 barn läser Bamse-tidningen varje månad eller oftare i åldern 4-15 år. Källa: Kvantitativ undersökning, Sifo Kantars onlinepanel och Orvesto Junior (11-15 år).

Bamsefakta

  • På sin allra första födelsedag fick Bamses skapare Rune Andréasson en teddybjörn i present. Den älskade nallen kom att inspirera Rune att skapa flera olika seriebjörnar. I slutet av 60-talet föddes figuren ”Bamse – världens starkaste björn”.
  • En storm förstörde huset som Bamse och Farmor bodde i när han var liten. När de packade i röran efter stormen blandade Farmor ihop sina burkar vid spisen. Av misstag kokade hon ihop något som smakade underligt. När Bamse smakade blandningen blev han väldigt stark. Det var så dunderhonungen kom till.
  • Det har kommit ut över 700 nummer av tidningen Bamse.
  • Dagens Bamsetidning kommer ut i Sverige och Finland på svenska. Den översätts även till finska och nordsamiska. Under 90-talet kom tidningen ut i cirka 15 länder. Bland annat i Ryssland, Tyskland, Bulgarien, Norge och Danmark.
  • Det sista numret som Bamses skapare Rune Andréasson skrev själv gavs ut 1990. Han fortsatte att teckna omslag och granska manus ett par år till. Rune gick bort i december 1999.
  • År 2000 bjöds Bamseredaktionen på en rejäl överraskning. Det visade sig att Rune Andréasson i hemlighet skrivit nya manus under flera års tid. Dessa manus kallas PM-manusen och var redan från början tänkta att publiceras efter hans bortgång.
  • 2017 startade Bamseredaktionen ett initiativ för att lära barn och unga om farorna med falska nyheter och vikten av att vara källkritisk. Satsningen uppmärksammades stort i både Sverige och utomlands. Bamsetidningen mottog fina utmärkelser och statuerade till och med som positivt exempel i en amerikansk senatrapport. 

Kultur
Örebronyheter

Källa: Story House Egmont

You must be logged in to post a comment Login