- Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
- Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
Avskaffandet av dödsstraffet måste säkerställas
Internationella dagen mot dödsstraffet, Kenya, Zimbabwe och Gambia måste säkerställa avskaffandet av dödsstraffet.
Kenya, Zimbabwe och Gambia, tre länder som står på tröskeln till att avskaffa döddsstraffet, måste agera nu och avskaffa dödsstraffet en gång för alla och på så vis motverka den negativa trenden i Afrika söder om Sahara. Det konstaterar Amnesty International idag på den Internationella dagen mot dödsstraffet.
Under 2023 dokumenterade Amnesty International en kraftig ökning av användningen av dödsstraff i Afrika söder om Sahara. De registrerade avrättningarna mer än tredubblades och de registrerade dödsdomarna ökade markant med 66%. Noterbart är att Somalia ensamt stod för alla avrättningar i regionen.
Hittills har 24 länder i Afrika söder om Sahara avskaffat dödsstraffet för alla brott, medan ytterligare två länder har avskaffat det för endast vanliga brott. Kenya och Zimbabwe har för närvarande lagt fram lagförslag om att avskaffa dödsstraffet för alla brott, medan Gambia, som har gjort tydliga framsteg sedan 2017.
Gambia har inlett en process för att ändra konstitutionen, vilket bland annat kommer att leda till att dödsstraffet avskaffas i praktiken. Samtidigt har Gambia, Kenya och Zimbabwe inte verkställt någon avrättning på över ett decennium.
— Även om Afrika, söder om Sahara, har sett en kraftig ökning av både registrerade avrättningar och registrerade dödsdomar under 2023, så har Gambia, Kenya och Zimbabwe en möjlighet att stå emot den trenden i regionen. Länder som fortfarande har kvar dödsstraffet är en isolerad minoritet. Ju fler länder som avskaffar dödsstraffet för alla brott, desto mer isolerade kommer de kvarvarande länderna att bli och desto svagare kommer deras ställningstagande i frågan om dödsstraff att bli. Det är dags för alla länder att avskaffa detta grymma, omänskliga och förnedrande straff en gång för alla, säger Oluwatosin Popoola, Amnesty Internationals juridiska rådgivare kring dödstraffet.
Det finns hopp för regionen
Den senast kända avrättningen i Kenya registrerades 1987. Även om landet inte har något officiellt moratorium för avrättningar och även om domstolarna fortsätter att utdöma dödsstraff, har landet en etablerad praxis att inte verkställa några dödsdomar.
Under 2023 beviljades 606 omvandlingar av dödsstraff. Samtidigt behandlar parlamentet för närvarande fyra lagförslag om att avskaffa dödsstraffet.
Den senaste kända avrättningen i Zimbabwe genomfördes 2005. Landets domstolar fortsätter att utdöma dödsstraff. Men sedan president Emmerson Mnangagwa tillträdde i november 2017 har han tydligt markerat sitt motstånd mot dödsstraffet.
I december 2023 publicerades ett lagförslag i Zimbabwe om avskaffande av dödsstraffet, och i februari 2024 meddelade regeringen att den stödde lagförslaget. Lagförslaget behandlas för närvarande i parlamentet.
— Som ung dömdes Zimbabwes president själv till döden för ”terrorism”, på grund av sitt engagemang i Zimbabwes befrielsekamp. Han undgick med nöd och näppe avrättning, eftersom han då var under 21 år och dömdes istället till 10 års fängelse. Presidenten vet hur det är att riskera dödsstraff och han har nu möjlighet att säkerställa att ingen annan ska behöva gå igenom samma sak, säger Oluwatosin Popoola.
Den senaste avrättningen i Gambia genomfördes 2012, då nio soldater avrättades genom arkebusering. Sedan president Adama Barrow tillträdde i januari 2017, har Gambia dock gjort tydliga framsteg mot dödsstraffet genom att införa ett officiellt moratorium för avrättningar, samtidigt som man regelbundet omvandlat dödsdomar.
En oroväckande utveckling globalt
Under 2023 registrerade Amnesty International 1 153 avrättningar globalt, en ökning med 31% (270) från de 883 kända avrättningarna under 2022. I år har den oroande trenden fortsatt med en alarmerande ökning av avrättningar i Iran och Saudiarabien.
Samtidigt har Demokratiska republiken Kongo fattat ett beslut om att återuppta avrättningar, och Taiwans högsta domstol misslyckades med att avskaffa dödsstraffet. I den kontexten kan man se länderna i Afrika, söder om Sahara, som en strimma av hopp på vägen mot ett globalt avskaffande av dödsstraffet. Hittills har 113 länder i världen avskaffat dödsstraffet för alla brott.
— Länder som fortfarande inte avskaffat dödsstraffet använder sig ofta av dödsstraff i tron att straffet kan göra deras folk och samhällen säkrare. Det är dock en missuppfattning. Dödsstraffet har ingen unik avskräckande effekt och det kränker rätten till liv enligt FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Den lilla minoritet av länder som insisterar på att använda detta straff måste följa sin tid och avskaffa dödsstraffet en gång för alla, säger Oluwatosin Popoola.
Bakgrund dödsstraffet i Afrika, söder om Sahara
År 2023 dokumenterade Amnesty International en kraftig ökning av användningen av dödsstraff i Afrika söder om Sahara. De registrerade avrättningarna mer än tredubblades och de registrerade dödsdomarna ökade markant med 66%. Somalia var det enda land i regionen som var känt för att ha verkställt avrättningar. Dödsdomar registrerades i 14 länder, jämfört med 12 länder under 2022. Fyra länder tog positiva steg mot ett avskaffande av dödsstraffet.
Världen
Örebronyheter
Källa: Amnesty International
Related Posts
Latest News
-
Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
Polisen vill alla önska en god jul och samtidigt påminna...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
Jennifer Olsson och Elias Pihlström går Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet,...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
Den 1 mars börjar Elin Sahlberg på sitt nya jobb...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
Helgen innan jul så spelade Kumla IBKs herrar och damer...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login