- Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
- Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
Avloppsvattnet visar att coronavirus sprids snabbt
Sedan månadsskiftet november–december ses en kraftig ökning av det virus som orsakar COVID-19 i svenskt avloppsvatten, från norr till söder. På vissa platser har halterna fortsatt att öka även under vecka 50, och den variant som har ökat mest de senaste veckorna är en undervariant av omikron kallad BQ.1. Det visar analyser från SLU, som numera täcker 13 kommuner och även inbegriper influensavirus.
Arbetet har gjorts inom ramen för Swedish Environmental Epidemiology Center (SEEC), där SLU idag ansvarar för provtagning på följande orter: Uppsala, Örebro, Umeå, Kalmar, Västerås, Östersund, Helsingborg, Jönköping, Gävle, Ekerö, Tierp, Älvkarleby och Östhammar.
Snabb ökning av SARS-CoV2, och vissa regionala skillnader
– Halterna av SARS-CoV2, viruset som orsakar COVID-19, har legat på en ganska stabil nivå under hösten, men vi har sett en väldigt snabb ökning under december, säger Maja Malmberg, forskare vid SLU. Halterna är betydligt högre än de var i december 2021, och i t.ex. Östhammar är nivåerna de högsta vi har sett sedan vi började mäta där för nästan två år sedan.
Spridningsmönstret ser lite olika ut i kommunerna. På vissa platser har nivåerna fortsatt att öka under vecka 50, medan de har minskat eller planat ut på andra. Dessutom finns ett mönster som kan kopplas till städernas geografiska läge. I nordsvenska städer sprider sig smittan annorlunda än i sydsvenska städer.
– Vi vet fortfarande inte så mycket om vad dessa skillnader beror på, t.ex. hur mycket vädret påverkar smittspridningen, säger Anna Székely, som leder arbetet. Vi har dock sett att smittspridningen kan påverkas av att det dyker upp nya varianter av SARS-CoV2, och därför är övervakningen av olika varianter viktig.
Resultaten från den löpande granskningen av SARS-CoV2 i avloppsvatten – som avser nivåer – publiceras varje vecka på den svenska Covid-19-dataportalen. Provtagningar görs på måndagar och resultaten publiceras fredag eller lördag samma vecka. Data om olika virusvarianter redovisas ungefär var 3:e vecka. Analyser i denna omfattning kommer att fortsätta åtminstone till slutet av mars.
Den senaste analysen av varianter visar att undervarianten omikron BA.5, som har dominerat sedan juni, nu minskar, och att mutationer karakteristiska för undervarianten omikron BQ.1 ökar snabbast just nu. Dessutom ser forskarna en ökning av mutationer kopplade till undervarianten omikron XBB.
Även influensavirus A undersöks under hösten 2022
Avloppsproverna visar också att det finns influensavirus i samtliga kommuner där SEEC-SLU tar prover. Under början av november hade Helsingborg, Jönköping, Västerås och senare även Uppsala högst halter. I december har halterna varit högst i Umeå.
Kunskap om smittspridning viktigt för många
SEEC är ett svenskt miljöepidemiologiskt centrum som inrättades 2021, och som består av forskare från fyra universitet. SLU ansvarar för undersökningar av avloppsvatten i de 13 kommuner som nämns ovan, medan KTH ansvarar för avloppsvatten i Stockholm och Malmö. SEEC:s experter ger stöd till myndigheter och beslutsfattare baserat på vetenskaplig kunskap, och rapporterar regelbundet till Folkhälsomyndigheten och regionerna.
– Eftersom vi inte längre har en allmän testning av covid-19 i samhället är övervakningen av avloppsvatten ett bra komplement till data från sjukvården. Den ger oss en bild av hur smittspridningen ser ut i samhället, både för COVID-19 och influensa, säger Anna Székely. Att ta prover på avloppsvatten är också ett förhållandevis smidigt och billigt sätt att hålla koll på virusutvecklingen. Det är mycket dyrare och mer omständligt att ta prover på alla med symptom.
SEEC stöds av SciLifeLabs satsning Pandemic Laboratory Prepardness och SciLifeLabs Nationella forskningsprogram om COVID-19, finansierat av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.
Diagram som visar hur nivåer av SARS-CoV2 har varierat i avloppsvatten från 13 kommuner under 2022.
Hälsa | Sverige
Örebronyheter
Källa: SLU
Related Posts
Latest News
-
Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
Polisen vill alla önska en god jul och samtidigt påminna...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
Jennifer Olsson och Elias Pihlström går Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet,...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
Den 1 mars börjar Elin Sahlberg på sitt nya jobb...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
Helgen innan jul så spelade Kumla IBKs herrar och damer...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login