Åtta av tio vill ha psykisk hälsa på schemat

By on 22 maj, 2022

Drygt åtta av tio svenskar vill se undervisning i psykisk hälsa och sju av tio anser att skolan har ett ansvar för ungas psykiska hälsa och välmående, enligt en ny Novusundersökning från försäkringsbolaget Trygg-Hansa. Samtidigt anser drygt sju av tio att den svenska skolan i låg utsträckning är rustad för att kunna arbeta förebyggande med ungas psykiska hälsa.

Enligt Folkhälsomyndigheten1 upplever närmare hälften av alla femtonåringar återkommande psykosomatiska symptom varje vecka, som till exempel oro och sömnsvårigheter. Samtidigt visar flera rapporter2 att ungdomar efterlyser att skolan tar större ansvar för deras psykiska hälsa. Enligt en ny Novusundersökning från Trygg-Hansa som publiceras idag, anser drygt åtta av tio (82 %) vuxna att skolelever bör få undervisning i psykisk hälsa.

– För att minska den psykiska ohälsan behöver unga få mer kunskap om vad som stärker deras möjligheter att må bra, hur man kan hantera naturliga upp- och nergångar i livet, vad som är psykisk ohälsa och var det finns hjälp att få. Med rätt kunskap och verktyg tror vi att skolan kan bidra till att vända den negativa trenden. Därför har vi tagit fram ”För alla unga”, en digital utbildning för landets högstadieskolor. Men det räcker inte, psykisk hälsa måste bli en obligatorisk del av undervisningen, säger Alexandra Björnsson, barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Skolan inte rustad för att hjälpa unga

Trots att sju av tio anser att skolan har ansvar för ungas psykiska hälsa och välmående, anser också drygt sju av tio (71 %) att skolan i låg utsträckning är rustad för att kunna arbeta förebyggande med ungas psykiska hälsa. Bara en procent anser att skolan i mycket hög utsträckning är rustad med den kunskap, tid och resurser som behövs.

– Det har pratats om det här i flera år, nu är det dags att agera. Därför tar vi initiativ till dialog med alla berörda parter, för att se till att psykisk hälsa på schemat blir verklighet. Många lärare efterlyser mer stöttning i hur de ska få in psykisk hälsa som en naturlig del av undervisningen. Här måste huvudmän och politiker, tillsammans med experter, ge lärarna det stöd och de resurser de behöver, säger Alexandra Björnsson.

Politiker och experter i dialog

För ett år sedan bytte Globen namn till Avicii Arena, för att bli en megafon för ungas psykiska hälsa. Idag den 19 maj bjuder organisationerna bakom Avicii Arena – Tim Bergling Foundation, Trygg-Hansa, Bauhaus och Stockholm Live – in till ett rundabordssamtal i Avicii Arena på temat ”Psykisk hälsa på skolschemat”.

Bland de medverkande finns bland andra Sveriges Elevråds ordförande Lillian Helgason, Ing-Marie Wieselgren från SKR, Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Lars Hjälmered och Linus Sköld, ledamot i utbildningsutskottet för Socialdemokraterna. Målet med diskussionen är att enas om hur undervisningen ska utformas, vilken kompetens och vilka resurser lärarna behöver, hur läroplanen ska se ut samt hur ansvarsfördelningen ser ut.

Drygt sju av tio (72 %) anser att undervisning i psykisk hälsa bör vara en obligatorisk del av läroplanen, medan var tionde anser att det bör vara frivilligt för skolorna. Bara sju procent av de svarande i Trygg-Hansas undersökning uppger att undervisning i psykisk hälsa inte behövs. Av de som anser att undervisning i psykisk hälsa behövs uppger närmare hälften (47 %) att undervisningen bör introduceras i mellanstadiet, medan närmare var tredje (30 %) svarar högstadiet och närmare var femte (17 %) svarar lågstadiet.

Om samarbetet Avicii Arena

Den 19 maj 2021 bytte Ericsson Globe Arena namn till Avicii Arena. Ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation, Trygg-Hansa och Bauhaus i syfte att hedra minnet av Tim ”Avicii” Bergling och göra arenan till en mötesplats och en plattform för en av vår tids viktigaste samhällsfrågor – psykisk ohälsa bland unga. I samband med lanseringen av Avicii Arena startade dessa organisationer också ett samarbete för att förebygga psykisk ohälsa bland unga i Sverige.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa under perioden 28 april – 4 maj 2022, via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. Panelen garanterar representativa resultat, vilket innebär att resultaten är generaliserbara till den aktuella målpopulationen. Totalt genomfördes 1015 intervjuer i målgruppen ”svenska allmänheten 18-79 år”, vilket gav en deltagarfrekvens bland de sökta personerna på 58%.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa: Trygg-Hansa

You must be logged in to post a comment Login