Ätstörningar kan upptäckas hos tandläkaren

By on 12 juli, 2019
Foto: Anna Molander

Tandvårdspersonal ser sina patienter från insidan. Det kan innebära att de tidigt upptäcker sjukdomstillstånd som andra inte ser. Ett sådant är ätstörningar.

När tandläkare och tandhygienister undersöker sina patienter ser de sådant som inte syns utifrån. Som att insidan på en patients framtänder i överkäken har frätskador till exempel.

– Skadorna kan vara ett tecken på att patienten lider av en ätstörning, eftersom det är just överkäkens framtänder som är mest utsatta för den magsyra som kommer upp vid kräkning, förklarar Ulrica Gidlund, övertandläkare och specialist i oral protetik vid Folktandvården Eastmaninstitutet.

Hon forskar inom området i ett nära samarbete mellan Folktandvården Stockholm, Stockholms centrum för ätstörningar och Karolinska Institutet och hoppas i sina studier besvara frågor om hur munhälsan påverkar livskvalitet och det allmänna hälsotillståndet hos patienter med långvarig ätstörning.

Forskningen innehåller dels en kvalitativ del om patienternas upplevelser av sin munhälsa kopplad till livskvalitet före och efter en tandbehandling, dels en objektiv bedömning av den orala hälsan och tuggfunktionen också den före och efter en oral rehabilitering.

Risk för frätskador
I dag finns det åtta olika ätstörningsdiagnoser. Gemensamt för dem alla är att den orala hälsan riskerar att påverkas negativt. Den som svälter sig kan bli muntorr. Den som dricker läsk riskerar att drabbas av frätskador. Den som hetsäter och vräker i sig kolhydrater får en ökad risk för karies. Men värst utsatta är tänderna hos dem som kräks upp maten.

– Personer med ätstörningar riskerar att drabbas av frätskador, eller dental erosion som det också kallas. Hos den som lider av en långvarig ätstörning kan tänderna frätas ner så att det till slut inte finns något att bygga på vid en rehabilitering, säger Ulrica Gidlund.

Därför är det så viktigt att upptäcka ätstörningen i tid och här spelar tandvården en avgörande roll. Ulricas samarbete med Stockholms centrum för ätstörningar har inneburit en positiv utveckling.

– Det har hänt något. Nuförtiden ställer ätstörningsklinikerna frågor kring mun och tänder bland det första de gör. Och nu skickar de många patienter till oss på Folktandvården för en bedömning av tandhälsan eller uppmanar dem att ta upp sin ätstörning med sin tandläkare.

Rädda tänderna – råd till dig som har en ätstörning

  • Undvik att borsta tänderna direkt efter kräkning. Då undviks att den upplösta emaljen borstas bort.
  • Borsta däremot tungan efter kräkning. De sura produkterna försvinner då snabbare ur munnen.
  • Skölj munnen med fluorlösning eller vatten direkt efter kräkning.
  • Extra fluor, förutom genom tandkrämen, kan vara aktuellt. Rådgör med din tandläkare.
  • Om du är muntorr – behandla med salivstimulerande medel i samråd med din tandläkare.
  • Undvik sura drycker. Exempelvis lightdrycker och juicer är sura.
  • Gå på regelbundna tandvårdskontroller för att förebygga och behandla eventuella skador i munnen.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login