- Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
- Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
Åtgärder stärker kommunal räddningstjänst under höjd beredskap
MSB redovisar idag två regeringsuppdrag som är av stor betydelse för den fortsatta utvecklingen av den kommunala räddningstjänstens roll inom det civila försvaret.
Det ena uppdraget handlar om att beskriva hur räddningstjänsten behöver vara utformad för att hantera de utmaningar ett krig på svensk mark skulle kunna innebära. Det andra uppdraget rör aktivering av civilplikt för personalförstärkning av kommunal räddningstjänst.
Kommunal räddningstjänst är idag i huvudsak dimensionerad för att hantera olyckor i fred så som bränder, trafikolyckor och drunkningar. Under ett krig kommer det inträffa betydligt fler samtidiga olyckor vars omfattning många gånger är betydligt större till omfattning och konsekvenser än vad räddningstjänst är vana att hantera i fredstid.
Det kan bland annat handla om omfattande bränder i hus och industrier, sök- och räddningsinsatser i raserade byggnader och, hantering av oexploderad ammunition. I dagsläget har kommunal räddningstjänst begränsad erfarenhet, kunskap och utrustning att hantera den typen av insatser.
Dubblerad personalstyrka behövs vid höjd beredskap
Det krig som pågår i Ukraina har tydligt visat att det finns behov av att skydda sin personal, materiel samt säkra sin infrastruktur och drift genom reservkraft, drivmedelslager och reservdelar.
– För att vara förberedda inför en situation med höjd beredskap och kunna hantera de påfrestningar som ett väpnat angrepp på Sverige skulle kunna innebära, ser vi att den nuvarande personella numerären på cirka 16 000 hel- och deltidsanställd personal i kommunal räddningstjänst behöver fördubblas, säger Henrik Larsson, chef på enheten för räddningstjänst vid stora olyckor vid MSB.
Utöver personalförstärkning finns det även ett övergripande behov av personlig skyddsutrustning och betydande förstärkning av materiel som t.ex. indikeringsutrustning och lyftutrustning som kan användas i raserade byggnader.
Civilpliktiga är en viktig resurs
Fördubblingen av personalvolymen är i första hand tänkt att ske genom en återinförd civilplikt. I första skedet genom direktinskrivning av personer med tidigare fullgjord räddningstjänstutbildning som i dagsläget inte arbetar inom kommunal räddningstjänst.
Med utgångspunkt i de personer som sedan tidigare har en kompetens genom utbildning eller erfarenhet för uppgifter inom räddningstjänst, bedömer MSB att mellan 2 000 och 3 000 personer kan tillföras kommunernas krigsorganisationer för räddningstjänst redan inom några år. På sikt ska försörjningen ske genom mönstring och uttagning till grundutbildning i räddningstjänst.
Det ska räddningstjänsten klara 2033
MSB:s bedömning är att kommunal räddningstjänst fram till 2033 ska ha:
- förmåga att genomföra sök och räddningsinsatser, hantera oexploderad ammunition samt indikera och sanera för skydd mot kemiska stridsmedel och kärnvapen.
- beredskapsplanerat i varje kommun en uthållighet om minst tre månader.
- nått en personalvolym för höjd beredskap på 32 000 kvinnor och män.
- grundutbildats och genomfört repetitionsövningar för all personal.
- förmåga att agera självständigt på alla ledningsnivåer vid störda förhållanden,
- förstärkts med materiella resurser och modern teknik anpassat till krigets krav.
Att åstadkomma effektiva och samordnade räddningsinsatser under höjd beredskap och ytterst krig kräver dessutom att kommunens räddningstjänst, tillsammans med direkt berörda aktörer, har getts möjlighet till planering, utbildning och övning.
Viktigt att identifiera behov i hela samhället
Det civila försvaret behöver stärkas i alla delar av samhället. MSB har lämnat in underlag till regeringen om behov vi ser och vad det kan komma att kosta.
Samhällets aktörer måste själva identifiera hur deras verksamheter behöver planeras. MSB erbjuder hjälp och vägledning till offentliga aktörer för att arbeta med sin krigsorganisation och krigsplacering av personal. Inom kort kommer detsamma riktat till näringsliv och civilsamhället.
– Om förslagen i de här två uppdragsredovisningarna ges möjlighet att genomföras är det ett stort och viktigt steg som tas i den pågående uppbyggnaden av Sveriges civila försvar och ett direkt bidrag till ett starkare totalförsvar, säger Henrik Larsson på MSB.
Sverige
Örebronyheter
Källa: MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Related Posts
Latest News
-
Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
Polisen vill alla önska en god jul och samtidigt påminna...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
Jennifer Olsson och Elias Pihlström går Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet,...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
Den 1 mars börjar Elin Sahlberg på sitt nya jobb...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
Helgen innan jul så spelade Kumla IBKs herrar och damer...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login