Återhämtning i city och nya rekord på landsbygden

By on 26 augusti, 2021

De första siffrorna pekar på att turismen i Örebro fått ett lyft under sommaren 2021.

– Att det skulle bli bättre än 2020 var kanske inte så oväntat. Men för många anläggningar överträffar årets sommar även rekordåret 2019, säger Björn Fransson, chef för destinationsutveckling och värdskap på Örebrokompaniet.

Ett tecken på den ökade turismen är att hotellbeläggningen i centrala Örebro under de tre sommarmånaderna ökat med 20 procent. 56 procent är visserligen lägre än somrarna 2019 (76 %) och 2018 (68 %) men i paritet med normala somrar för sju-åtta år sedan. Dessutom är det långt över vårens katastrofsiffror. Intäkten per sålt rum har ökat ännu mer och ligger på 30 procent över fjolåret.

Men hotellstatistiken ger inte hela bilden.

– I år har svenskarna rest inom landet som aldrig förr och dagturismen har ökat kraftigt. Detta har gynnat både besöksmål, restauranger, caféer och handel och många upplever den bästa sommaren någonsin, säger Björn Fransson.

I likhet med 2020 har en strid ström av turister och hemestrande örebroare sökt sig ut i naturen och ut på landsbygden. I år har även staden upplevt ett lyft. Bland annat har slottet haft fler besökare än fjolåret och Wadköping ligger kvar på de höga nivåer de nådde 2020. Men precis som förra sommaren lider besöksnäringen av den minskade turismen från utlandet.

– Mot slutet av sommaren har en viss återhämtning skett, främst från Tyskland, Nederländerna, Danmark och Norge. Men vi är fortfarande långt från normala somrar. Framför allt den norska marknaden ligger långt under vad vi är vana vid, vilket främst drabbar Gustavsvik, berättar Björn Fransson.

En annan tydlig tendens är att många svenskar skjutit på sin semester och inväntat den 15 juli då många restriktioner hävdes. Både sökningarna på www.visitorebro.se och antalet gästnätter sköt i höjden nästan omedelbart efter detta datum och i augusti har hotellbeläggningen ökat 28 procent mot 18 procent under juni-juli. Svemestrande svenskar spenderar också mer på upplevelser, boende och restaurangbesök än tidigare.

– Vi ser också en tydlig ökning av weekendturism, både före högsäsongen och de senaste helgerna i augusti. Dessa helger har hotellbeläggningen ökat med över en tredjedel jämfört med förra året.

Den hårt prövade besöksnäringen har drabbats hårt av de restriktioner som funnits under pandemin. Efter den 15 juli upplever de flesta att de inte påverkat verksamheten i någon större utsträckning. Detta gäller emellertid inte alla. Gustavsvik har kunnat ta in långt färre besökare än tidigare på inomhusbadet, vilket inte bara påverkat dem själva, utan hela Örebro då Gustavsvik är ett lokomotiv för stadens besöksnäring.

– Ett mer långsiktigt problem för besöksnäringen är situationen vad gäller personal. Många har lämnat branschen under pandemin och behovet av främst kockar och serveringspersonal är akut på många ställen.

Hösten är oviss. Mycket pekar på att privatturismen under helger kommer att nå nya rekordnivåer och kanske till och med överträffa de rekord som slogs under september-oktober förra året. Men mycket står och faller med om möten och evenemang kommer att dra igång igen. Även om bokningsläget ser ljust nu, finns en oroande tendens med många avbokningar av konferenser och företagsevenemang i september.

– Om öppnandet av samhället fortsätter som planerat, finns trots allt en ljus framtid för de flesta. Om det däremot skjuts ytterligare framåt, väntar en bister höst för en näring som åtminstone hjälpligt kommit på fötter under sommaren, avslutar Björn Fransson.

Ekonomi | Lokalt
Örebronyheter

Källa: Örebrokompaniet

You must be logged in to post a comment Login