- Skadad lind vid gamla kommunhuset i Hällefors
- Forskarnas upptäckt har potential att bromsa nästa pandemi
- ”Konditoriet” av Leia
- KIF Örebros tid i allsvenskan slut
- Rymdäventyr väntar skolorna i Örebro län i höst
- Johan Motin BIK Karlskoga avstängd en match
- Kumla kommun utsatt för cyberangrepp
- Rådet för funktionsnedsatta och pensionärer sammanträder
- Nu kan jägare sälja vildsvinskött direkt till privatpersoner
- Segersviten över för BIK Karlskoga
Årets stora test av elcyklar – så väljer du rätt
Årets elcyklar är bättre än tidigare modeller när det gäller räckvidd och designlösningar, men bromsar och batterier halkar efter i utvecklingen. Det visar Testfaktas laboratorietest.
– Vi kan se att flera tillverkare finslipar detaljer på ett sätt man inte gjorde när konkurrensen inte var lika hård, säger testledaren Marco Brust.
Varje år genomför Testfakta ett laboratorietest på elcyklar, tillsammans med det specialiserade laboratoriet Velotech i Schweinfurt, Tyskland. Jämfört med tidigare år har motorernas räckvidd ökat med 20–40 procent. Den största räckvidden har Birk E-One, med 33 kilometer. Det kan jämföras med vinnaren 2018, med 23 kilometers räckvidd. Minst räckvidd i årets test hade Batavus, Buddy Bike, och Cube med 22 kilometer. Det är fortfarande bättre än tvåan i testet från 2018.
Tillverkare har en svår balansgång mellan att få bättre räckvidd och behålla så mycket som möjligt av motorsupporten. Till exempel har testvinnaren Merida bäst räckvidd på lägsta motorsupport med 178 km. Med andra ord går den långt på plana ytor, men om du behöver hjälp uppför backar får du inte mycket hjälp av motorn. Motsatsen är Fitnords elcykel som har minst räckvidd men mest motorsupport.
– Branschens erfarenhet säger att cirka 80 procent av cyklisterna i princip alltid kör på den trögaste växeln och med högst motorsupport, berättar Marco Brust.
Årets test visar också att elcyklarnas design blir smartare. Några som står ut är nya funktioner för lyse och bagage, samt smarta lösningar för att justera sadel, och specialramar med inbyggt batteri. Cyklarnas stötdämpning har också förbättrats.
Trots detta står utvecklingen still på centrala områden: bromsar och batterier. Bromsar är väldigt viktiga för elcyklar, som både är tyngre och går snabbare än en vanlig cykel. Bäst bromsar hade Birk, med 469 N på fram- och 483 N på bakhjulet. Det kan jämföras med cykeln från Ecoride som uppmätte 316 N och 82 N på sina bromsar. Det låga resultatet för Ecorides bakbroms beror på att tillverkaren valt att använda pedalbroms. Batteriet är något som konsumenten sällan kan byta ut själv, och därför är det nödvändigt att välja rätt från start.
– Just hantering av batterierna är något som konsumenterna ska vara noga med, Elcykelns batteri ska aldrig laddas till 100 procent, då det sliter på battericellerna. Av samma anledning ska batterierna aldrig laddas ur helt. Battericellerna lever längst av att slippa stressas för mycket åt något håll, säger Marco Brust.
Två tips före elcykel-köpet:
- Prova dig fram beroende på hur du vill använda cykeln. Känn efter vilken ramhöjd och maxvikt du behöver och framför allt hur det känns att sitta på och testköra.
- För dig som gillar att cykla fort är det viktigt att det mekaniska motståndet är lågt, det vill säga att du kan cykla relativt obehindrad även när motorsupporten har stängts av vid 25 km/h.
Bakgrundsinformation
Testfakta har genomfört ett jämförande laboratorietest av elcyklar från de större tillverkarna på den svenska och norska marknaden. Testet har utförts av Velotech i tyska Schweinfurt. Velotech är ett ackrediterad laboratorium för test av cyklar enligt DIN EN ISO/IEC 17025.
Urval
Kriterier för urvalet är cyklar i mellansegmentet kring 30 000 kronor, med mittmonterad motor på max 250 W.
Följande cyklar ingår i urvalet:
Fitnord – Venture 500
Ecoride – Ambassador AXS
Momas – Voyager
EvoBike – Sport-9
Riverside – 540E
Birk – E-One
Merida – eSPRESSO
BuddyBike – D1
Batavus – EGO Razer
Cube – Touring
Laboratorietestet omfattar följande parametrar
Räckvidd
Räckvidden mättes i laboratoriets testramp med belastning motsvarande en person som väger 90 kg. Testet utfördes både i sex procents motlut och på plan yta. I motlut simulerades en trampkraft (pedalkraft) motsvarande 100 Watt och på plan yta 70 Watt. Tramphastigheten (kadensen) ställdes in på 60, det vill säga 60 varv per minut. Testerna gjordes med maximal el-assistans (maximal support) och lägsta el-assistans (Lägsta support).
Mätvärdena för räckvidd ger en bra bild av skillnaderna i prestanda mellan cyklarna. Det som påverkar resultatet är supporten från motorn, batteriets kapacitet, motorns effektivitet och den mekaniska trögheten, dvs hur mycket kraft som går förlorad mellan tramptaget och det man får ut på bakhjulet.
Hur långt man kommer i verkliga förhållanden beror på en mängd olika faktorer som vindförhållanden, hur jämnt man trampar, hur vägens topografi ser ut, hur mycket support man väljer och hur mycket man väger.
I vår betygsättning av räckvidd har vi vägt samman resultatet av räckvidd och hur mycket support motorn ger. De cyklar som ger relativt hög support i alla effektlägen förbrukar mer batterikapacitet, men man cyklar då också snabbare med samma pedalkraft eftersom man kan använda en högre växel.
Supportfaktor (motor-assistans)
Supportfaktor anger kraften motorn bidrar med i förhållande till den manuella trampkraften. Om man trampar med kraften 100 W och cykelns bakhjul levererar 400 W är supportfaktorn 3. Mätning av supportfaktor görs vid en trampkraft av 100 W och kadens 60 vid maximal support (el-assistans).
Hur mycket support man behöver är givetvis individuellt men med för låg support blir det jobbigt i uppförsbackar, och det är ju speciellt då man vill få hjälp av elcykelns motor.
Teknisk prestanda
Teknisk prestanda handlar framför allt om cykelns förmåga att ta vara på trampkraften, dvs hur mycket av den kraft man trampar med som når bakhjulet eller vägen. Kraften från tramporna förmedlas till bakhjulet via trampor, kedja, växelmekanism och kullager som tillsammans skapar ett mekaniskt motstånd.
Den andra delen av teknisk prestanda handlar om hur cykeln är anpassad till gällande lagkrav. För att klassas som elcykel får motorstyrkan vara max 250 W och motorn får bara förstärka trampningen. Motorn får bara ge kraft vid trampning upp till en maxhastighet på 25 km/h (+/- 10%) . Vid 25 km/h ska el-cykelns motor inte längre ge någon support.
Bromsar
Cyklarnas bromskraft testades i laboratoriets testramp med både torra och våta bromsar i enlighet med den officiella standarden. Handbromsarna aktiveras med en kraft på 80 N och fotbromsarna med en kraft på 200 N. Bromsverkan testas med den maximala vikten som anges för cykeln (cykel + förare + last).
Köregenskaper
En användarpanel bestående av specialister och vana cyklister med koppling till laboratoriet har praktiskt testat och testkört cyklarna för att utvärdera bland annat följande aspekter:
- Elmotorns support och smidighet vid start och stopp
- Kraftig inbromsning och start i motlut
- Starta med och utan support från elmotorn
- Balans, manövrering och komfort
- Vibrationer och stabilitet
- Växlarnas funktion
- Handtagens utformning och ergonomi
- Laboratoriet bedömde dessutom displayens information (i standardläge) och läsbarhet samt hur enkelt det är att ta bort, ladda och sätta fast batteriet.
- Avslutningsvis undersökte laboratoriet också cykelns utrustning i standardutförande samt märkning och dokumentation.
Betygsättning
Resultaten från laboratorietestet har betygsatts och viktats samman till ett totalbetyg i samråd med laboratoriet. Betygsättningen går på en skala från 1 till 10 där 10 är bäst.
Betygen från de olika delmomenten har viktats samman till ett totalbetyg enligt följande:
- Räckvidd och support 40 %
- Bromsar 20%
- Köregenskaper 20%
- Teknisk prestanda 20%
Sverige
Örebronyheter
Källa: Testfakta
Related Posts
Latest News
-
Skadad lind vid gamla kommunhuset i Hällefors
Skadad lind vid gamla kommunhuset i Hällefors ersätts med turkisk...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Forskarnas upptäckt har potential att bromsa nästa pandemi
En nässpray som botar och minskar smittspridningen av virus som...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Bostadsnotan krymper med 23 000 kronor
Jämfört med toppen under inledningen av 2024, har villaägarnas årliga...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Relevanta ämnen i gymnasieskolan ska redogöras
Skolverket ska redogöra för på vilket sätt ämnena i gymnasieskolan...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Varning för bluffbutiker inför Black Friday
Den populära säljperioden Black Friday står för dörren, och inför...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Nu öppnar anmälan till Arla Guldko 2025
Sedan år 2000 har Arla Guldko hyllat Sveriges viktigaste restauranger,...
- Posted november 5, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login