Året på nödnumret 112

By on 6 mars, 2025
Genrebild

Under 2024 inkom 3,7 miljoner samtal till nödnumret 112, larmsamtalen om suicid ökade till totalt 24 800 stycken. Jämfört med året innan ökade kategorin med nära 30 procent, samtidigt fick den som sökte akut hjälp via 112 svar rekordsnabbt. Svarstiderna på 112 blev de lägsta på över 10 år, idag presenteras 112-rapporten som sammanfattar året hos SOS Alarm. Rapporten överlämnas till regeringen.

— Vi lever i en orolig tid med en allvarlig utveckling såväl på hemmaplan som i omvärlden. SOS Alarms roll som Sveriges livlina har aldrig varit viktigare, oavsett om det rör vardagens kris när grannen drabbas av hjärtinfarkt, eller en större katastrof som berör en hel stad. Tack vare att SOS Alarm har pressat ner svarstiderna till 6,6 sekunder, de lägsta på över ett decennium, kan den som ringer 112 känna sig trygg med att få hjälp snabbt, säger Madeleine Raukas, vd på SOS Alarm.   

Fler samtal om suicid 

112-rapporten sammanfattar det gångna året och redovisar statistik, fakta och trender hos SOS Alarm, en märkbar förändring har skett gällande samtal om suicid.  

— Att samtalen till 112 med hot om suicid ökar är en indikation på hur den psykiska hälsan i samhället ser ut. Även om vi i nuläget inte vet exakt vad ökningen beror på måste vi ta den på allvar och se den som ett rop på hjälp. För varje 112-samtal om suicid som vi tar emot kan vi och samhällets hjälpresurser göra en insats och rädda liv, säger Fredrik Jonsson, chefsläkare på SOS Alarm.  

När SOS Alarm tar emot ett nödsamtal från en människa som vill ta sitt liv, eller från en orolig anhörig, hanteras samtalet som ett hot om suicid vilket föranleder en rad akuta insatser från blåljusaktörerna. Dessa samtal ska inte likställas med genomförda suicid som inte alltid syns i statistiken hos SOS Alarm eftersom dödsorsaken inte är fastställd i det initiala skedet. Oavsett är det viktigt att människor söker hjälp, inte minst via 112, så att livräddande insatser kan sättas in i tid.  

SOS Alarm har tagit initiativ till nya samarbeten med bland annat Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP) vid Karolinska Institutet. Samarbetet går bland annat ut på att skapa kartor som genom data från SOS Alarm identifierar riskplatser för suicidförsök i den offentliga miljön.  

Ytterligare ett projekt genomförs tillsammans med Lunds universitet i syfte att bättre förstå suicidnära hjälpsökande genom att forska på vad som kännetecknar den inringande suicidpatientgruppen, och på så vis bättre kunna identifiera riskpatienter. Projektet är det första i världen att forska på suicid via 112-telefonsamtal.  

Fördelning av 112-samtal 

Av alla besvarade samtal på 112 var ungefär 40 procent vårdärenden, ca 6 procent räddningsärenden och ca 30 procent ärenden som kopplades till polis. Övriga samtal stod för exemplvis vidarekoppling till jourvande präst, giftinformationscentralen eller socialjour.  

Antalet vidarekopplade samtal till polis var i princip konstant jämfört med 2023. Inom kategorin räddningsärenden sågs en minskning av bränder med 7 procent nationellt.   

Ärenden om explosioner 

Under 2024 hanterade SOS Alarm ett ökat antal händelser inom ärendekategorin explosioner. Cirka 670 ärenden om explosioner registrerades hos SOS Alarm, en ökning med över 30 procent jämfört med året innan. Inom kategorin explosioner finns såväl detonationer som misstanke om detonation eller farligt föremål. SOS Alarms tolkning är att ökningen främst indikerar en ökad benägenhet hos allmänheten att uppmärksamma och anmäla misstankar om grov brottslighet och innebär inte per automatik fler faktiska händelser. 

SOS Alarms uppdrag att hantera nödnumret 112 är tätt sammankopplat med bolagets krisberedskapsuppdrag. Krisberedskapsavdelningen på SOS Alarm bevakar och analyserar omvärldsutvecklingen dygnet runt för att tidigt identifiera händelser som utgör eller kan komma att utgöra ett hot mot Sverige och svenska intressen på hemmaplan eller ute i världen. Data från 112-samtalen och avancerad omvärldsbevakning ligger till grund för att kunna analysera hur Sverige mår i realtid. Arbetet syftar till att sammanställda en lägesbild och förmedla information till civilområdesansvariga länsstyrelser, beredskapsmyndigheter, Regeringskansliet och Försvarsmakten. 

Färre felaktiga 112-samtal 

Under 2024 inkom totalt 3,7 miljoner samtal till SOS Alarm. Det är något färre samtal än året innan. Minskningen beror inte på att färre människor söker akut hjälp, utan främst på att färre ringer nödnumret av fel anledning eller av misstag och att kortare svarstider gör att hjälpsökande snabbare får kontakt med SOS Alarm. Det gör att färre samtal rings från samma händelse.  

70 procent (2,3 miljoner) av 112-samtalen hade ett hjälpbehov. Ungefär 1,1 miljon samtal saknade hjälpbehov och borde inte ha ringts in till 112. Samtidigt minskade felringningar och tysta samtal med 12 procent jämfört med 2023. Det visar en positiv utveckling av allmänhetens användande av det nationella nödnumret.  

Viktiga nummer – Hit kan du vända dig när du behöver hjälp. 

  • 112 när det är fara för liv, egendom eller miljö.  
  • 1177 för sjukvårdsrådgivning. Här får man sjukvårdsrådgivning av en sjuksköterska eller hjälp med att hitta rätt i vården. 
  • 114 14 för icke akuta polisärenden och tips till Polisen. 
  • 113 13 är Sveriges nationella informationsnummer för allvarliga olyckor och kriser. Hit ringer man för få information när en större händelse inträffat, man kan även ringa in tips. 
  • Jourhavande präst: Kopplas via telefonnummer 112. Alla dagar kl. 21-06, chatt alla dagar kl. 20-24. 
  • Nationella hjälplinjen: Tillgänglig dygnet runt via telefonnummer 903 90 eller hjalplinjen.se. 
  • Mind Självmordslinjen: chatta eller ring på telefon 90101. 
  • Bris: ring på telefon 116 111 (för barn upp till 18 år). 

Sverige
Örebronyheter

Källa: SOS Alarm

You must be logged in to post a comment Login