Är du färgblind utan att veta om det

By on 23 augusti, 2019
Illustrationen: Ser man talet i den vänstra bilden har man normalt färgseende. Ser man talet i den högra bilden kan man ha en svag färgblindhet.

Vi alla ser världen på vårt eget sätt, men vad beror det på att vissa ser den färggrannare än andra? Hur yttrar sig färgblindhet och hur påverkar den livet? Är du färgblind utan att vara medveten om det? Optiker Caroline Schiller från Specsavers delar med sig av fem fakta om färgblindhet.

Ungefär en halv miljon svenskar har någon slags störning i färgseendet, och i värsta fall färgblindhet. Det är alltså relativt vanligt – men vad vet du om färgblindhet? Optiker Caroline Schiller på Specsavers reder ut begreppen med fem fakta om färgblindhet – så funkar det:

1. Många är färgblinda utan att veta om det

Färgblindhet kan ibland vara svår att upptäcka. En person som varit färgblind i hela sitt liv har ju vant sig vid att se världen på ett visst sätt. Då och då kan färgblindhet dock märkas i vardagliga situationer: Till exempel när man plockar lingon i skogen har en färgblind person svårare att urskilja bären i riset. Att välja kläder som matchar kan innebära svårigheter för någon som inte är så bra på att uppfatta färger, så klädvalen kanske blir mindre lyckade i andras ögon.

2. Röd-grön färgblindhet är den vanligaste formen av störning i färgseendet

En färgblind person kan inte uppfatta färger korrekt. Färgseendet grundar sig på tapparna i ögat: Problem med dessa cellers funktion eller avsaknaden av dem gör det svårt att uppfatta olika färgnyanser. Den vanligaste formen av störning i färgseendet är röd-grön färgblindhet, men vissa kan också ha svårt att uppfatta till exempel färgen blå.

3. Färgblindhet är ärftligt

Färgblindhet är i allmänhet ärftligt och medfött. Ett försämrat färgseende kan dock även bero på grå starr eller en långvarig exponering för kemikalier. Färgblindhet är något vanligare hos män än hos kvinnor. Det är cirka åtta procent av männen men bara cirka 0,5–1 procent av kvinnorna som besväras av störningar i färgseendet.

4. Komplett färgblindhet är ovanligt

Om ögat saknar tappar som reglerar färgseendet, ser personen inga färger alls. Då är det mer sannolikt att man kommer att märka av färgblindheten någon gång i livet. Total färgblindhet är dock mycket sällsynt. Oftast kan även de som lider av ett försämrat färgseende urskilja färger, om än inte på samma sätt som andra. Det är svårare för alla att urskilja färger i mörker, och mörkerseendet försvagas ofta ytterligare med åldern.

5. Färgblindhet gör oftast inte livet svårare

För vissa yrken krävs ett perfekt färgseende. Det är en nödvändighet till exempel för piloter, elinstallatörer och lokförare. För att komma in i dessa yrken måste man därför få sitt färgseende testat. Om färgseendet inte spelar så stor roll i ens arbete, kan man leva till och med hela sitt liv utan att inse att man är färgblind. Färgblinda har vant sig vid livet i en värld där färgerna inte syns på samma sätt som för andra. Då är det inte heller svårt att ta sig fram i trafiken – trafikljusen tänds ju alltid i samma ordning.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login