Antidepressiva läkemedel kan hjälpa strokedrabbade

By on 14 april, 2017
Erik Lundström, forskare med stöd från Hjärt-Lungfonden och docent vid Institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet.

Varje år dör cirka 7 500 svenskar av stroke och ännu fler drabbas av ett svårt lidande genom allvarliga funktionsnedsättningar. En forskningsstudie med stöd av Hjärt-Lungfonden ska nu undersöka om den antidepressiva substansen fluoxetin, känd som Prosac och Fontex, kan förbättra återhämtningen efter en stroke.

Stroke och annan hjärt-kärlsjukdom dödar fler svenskar än något annat. De som överlever en stroke har en lång och svår väg tillbaka och Erik Lundströms forskning kan komma att förbättra livet för många drabbade, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Studien som leds av docent Erik Lundström undersöker om behandling med antidepressiva läkemedel (så kallade SSRI-preparat) kan påverka återhämtningen efter en stroke. Målet med forskningen är att fler ska få ett självständigt liv utan svåra funktionsnedsättningar. I Sverige ska 1 500 personer ingå i studien som genomförs vid 34 sjukhus runt om i landet.

Forskningsresultaten har hittills visat på tydligt positiva effekter. Nu vill vi skaffa fullständiga vetenskapliga bevis för att metoden fungerar. Om vi får positiva resultat kan patienterna snabbt ta del av en redan etablerad och kostnadseffektiv substans, säger Erik Lundström, docent vid Institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet.

Studien ingår i ett internationellt samarbete med målet att inkludera fler än 6 000 patienter. Om Erik Lundströms hypotes håller kan medlet vara ute i klinisk användning om ungefär tre år. Forskningen finansieras enbart av Hjärt-Lungfonden, Vetenskapsrådet och andra oberoende forskningsfinansiärer.

 

Fakta om stroke

  • Stroke är: Syrebrist i hjärnan som orsakas av en blodpropp i ett av hjärnans kärl (hjärninfarkt) eller av ett brustet blodkärl (hjärnblödning).
  • Symptom:Vanliga symptom är plötslig förlamning och känselnedsättning i kroppens ena sida, talsvårigheter och förlust av synfält. Yrsel, huvudvärk, illamående och kräkningar är andra symptom. Nästan hälften av de drabbade har svårt att svälja i det akuta skedet.
  • Drabbade och döda:2015 drabbades ungefär 28 000 personer och 7 000 avled av en stroke i Sverige. Varje timme drabbas 3 personer av stroke. Med närmare en miljon vårddagar per år är stroke den enskilda kroppsliga sjukdom som står för flest vårddagar på svenska sjukhus.
  • Hjärt-Lungfondens mål: Att inom tio år ha hjälpt forskarna att halvera antalet avlidna och fördubbla antalet överlevare som klarar sig utan hjälp.
  • Forskningsframgångar: Utvecklingen av datortomografin, en avancerad bildteknik som väsentligt har förbättrat diagnosticering av stroke, bättra behandlingar med hjälp av bland annat trombolys, förfinade operationsmetoder m.m.
  • AKUT-testet: Vid stroke är tiden dyrbar och snabba åtgärder av dig som står nära minskar skadorna. Genom att känna till de vanligaste varningssignalerna kan du bidra till att gefler strokedrabbade vård i tid, läs mer om AKUT-testet här.
  • Forskningens utmaningar: Att förstå mer om hur stroke kan förebyggas och varför förekomsten ökar bland yngre människor. Attutveckla nya behandlingar som förbättrar prognosen vid stroke och metoder som stimulerar reparation av hjärnan efter stroke.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login