Anpassning av smittskyddsåtgärder påbörjas 1 juni

By on 28 maj, 2021
Arkivbild

Smittspridningen är fortsatt nationellt hög och rådet om att hålla avstånd och att begränsa sitt umgänge fortsätter att gälla. Utifrån de scenarier som Folkhälsomyndigheten tagit fram och regeringens planer kommer anpassningen av smittskyddsåtgärder att inledas stegvis.

Den 1 juni görs vissa justeringar för bland annat kultur- och idrottsevenemang.

Sverige har under de senaste fem veckorna haft en fortsatt hög smittspridning nationellt och en hög belastning på covid-vården även om antalet fall av covid-19 nu minskar. Spridningen av covid-19 beräknas enligt Folkhälsomyndighetens scenarier att klinga av i början av hösten 2021. Den successiva återgången till en mer normal situation i samhället inleds enligt regeringens plan och enligt Folkhälsomyndighetens scenarier den 1 juni med att flera smittskyddsåtgärder anpassas. Bedömningen är att samhället just nu befinner sig inom nivå 3 på en tregradig skala vilket innebär hög smittspridning och en fortsatt hårt belastad sjukvård. Folkhälsomyndighetens råd kvarstår om att hålla avstånd och stanna hemma om man är sjuk samt att fortsätta arbeta hemifrån. Det är också viktigt att tacka ja till att vaccinera sig.

– Vi kommer att kunna återgå till ett normalläge så småningom men det är fortfarande mycket viktigt att alla bidrar till att minska smittspridningen. Tillsammans kan vi trycka ner smittan tills fler har vaccinerat sig, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Nästa steg, nivå 2, beräknas kunna tas senare i sommar om utvecklingen håller i sig. Nivå 2 kan enbart nås om sjukvården har goda förutsättningar att klara av vården av covid-19-patienter, om smittspridningen har gått ner ytterligare och fortsätter att minska samt om vaccinationstäckningen fortsätter att öka i den vuxna befolkningen.

Exempel på anpassningar som genomförs inom nivå 3 den 1 juni:

  • Barn och vuxna kan delta i lägerverksamhet, cuper, matcher och tävlingar i mindre skala.
  • Motionslopp och liknande idrottstävlingar kan genomföras under förutsättning att högst 150 utövare deltar samtidigt.
  • Det blir möjligt att besöka nöjesparker och marknader i större utsträckning. Kravet på smittskyddsåtgärder ligger dock kvar för verksamhetsutövaren.
  • Fler personer än tidigare kan delta i religiösa evenemang och i kultur- och idrottsevenemang. Det innebär att fler personer till exempel kan delta i gudstjänster, gå på teater och på fotbollsmatcher inom ramen för det som gäller för allmänna sammankomster och offentliga tillställning. Om deltagarna anvisas en sittplats kan upp till 50 deltagare tillåtas. För arrangemang utomhus får maximalt 100 deltagare delta utan sittplats. Med sittplats kan upp till 500 deltagare tillåtas.
  • Det blir möjligt att gå på restaurang och andra serveringsställen fram till klockan 22.30
  • När det gäller fester, middagar och andra privata sociala träffar med personer utanför ens mindre krets avråder Folkhälsomyndigheten fortfarande från det. Uthyrning av lokaler för privata fester med fler än 8 personer är även fortsättningsvis otillåtna.

Exempel på anpassningar som planeras inom nivå 2:

  • Antal deltagare kan utökas ytterligare för bland annat kultur- och idrottsevenemang. Inomhus kan 50 deltagare tillåtas, med sittplats upp till 300 deltagare. För arrangemang utomhus kan max 600 deltagare delta utan sittplats, med sittplats kan upp till 3 000 deltagare delta.
  • Motionslopp och liknande idrottstävlingar kan genomföras med högst 900 utövare.
  • Antalet deltagare på privata fester i hyrda lokaler kan höjas till 50.
  • Öppettiderna för serveringsställen kan förlängas eller tas bort och regler om storlek på sällskap och avstånd kan tas bort för utomhusserveringar.
  • Regleringen om antal personer per kvadratmeter i inom- och utomhusmiljöer kan tas bort.
  • Reglerna för begränsat antal passagerare i långväga kollektivtrafik (linjer längre än 150 kilometer) med tåg och buss tas bort.
  • Rådet om munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid kan tas bort.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa Folkhälsomyndigheten

You must be logged in to post a comment Login