Ändring kan slå hårt mot utsatta grupper

By on 23 februari, 2025
Genrebild

Svenska Läkaresällskapet (SLS) har lämnat synpunkter på promemorian “Uppdaterat högkostnadsskydd för läkemedel” (S2024/02135). I promemorian föreslår regeringen förändring av högkostnadsskyddet för läkemedelsförmånen, som innebär en högre egenavgift inom högkostnadsskyddet.

Syftet anges vara att förbättra möjligheterna till en hållbar finansiering av läkemedelskostnaderna, för läkemedel expedierade på apotek.

SLS har inte tagit ställning till det politiska beslutet att förändra högkostnadsskyddet, men lyfter flera kritiska synpunkter på både bakgrundsbeskrivningen och konsekvensanalysen som ligger till grund för förslaget. Framför allt anser SLS att underlaget till förslaget, saknar tillräcklig analys av hur socioekonomiskt utsatta grupper kan påverkas.

— Förslaget riskerar att drabba redan utsatta grupper oproportionerligt. För dessa patienter finns det en uppenbar risk för minskad följsamhet till behandling vid ökade kostnader, och detta kan i sin tur påverka hälsan, säger Catharina Ihre Lundgren, ordförande för Svenska Läkaresällskapet.

Sammantaget saknar SLS en samlad bedömning av konsekvenserna av att försämra högkostnadsskyddet för läkemedel, samt försämringar inom regionerna när det gäller högkostnadsskydd för vård. SLS anser dessutom att konstruktionen av högkostnadsskyddet inte ska vara direkt kopplat till frågan om egenavgiftsandel.

— När avancerad vård vid vårdinrättning överförs till behandling i hemmet genom receptförskrivning så är detta ofta bra för både patienten och vården. Men eftersom dessa nya läkemedel ofta är betydligt dyrare så kommer det att innebära successivt högre kostnader för läkemedel på recept. När en sådan önskvärd förändring sker så är det inte självklart att läkemedelsförmånen ska försämras så att patienten ska betala mer i kronor för att egenavgiftsandelen i procent ska vara densamma, säger Mikael Hoffmann, ordförande för SLS kommitté för läkemedelsfrågor.

Slutligen efterlyser SLS en särskild hantering av högkostnadsskydd för patienter, med bristande sjukdomsinsikt på grund av psykiatrisk sjukdom.

— Det är olyckligt att en utsatt patientgrupp som de med risk för psykos där tvång ibland är nödvändigt, själva förväntas betala en egenavgift för läkemedel för dessa tillstånd. Sedan mer än 20 år ligger ansvaret för att lösa detta på vårdgivare och regioner. Detta innebär att det trots försök till nationell samordning ändå finns skillnader inom Sverige. Vi föreslår därför att regeringen ger TLV i uppdrag att utreda en samlad nationell lösning för hur patienter med bristande sjukdomsinsikt ska kunna få nödvändiga läkemedel utan egen kostnad, avslutar Mikael Hoffmann.

Ekonomi
Örebronyheter

Källa: Svenska Läkaresällskapet

You must be logged in to post a comment Login