- Vinstmaskinen BIK Karlskoga rullar vidare
- Vinnare av Örebro kommuns landsbygdspris 2024
- Tårtkonstnären Gohar från Lindesberg är Sveriges största bakproffs
- Tamarindens energidelning ska inte beskattas beslut i Högsta Förvaltningsdomstolen
- Barnsmärtforskare axlar ny roll
- Unik överenskommelse för barns rättigheter
- Nödvändigt med specialistutbildning för socionomer
- Orange Day uppmärksammas i Askersunds kommun
- Stor mängd stulen data har publicerats
- Seniorkraft för ett hälsosamt åldrande
Andras tonåringar dricker alkohol på föräldrafria fester
9 av 10 (91 procent) tonårsföräldrar tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med föräldrafria fester. Endast 19 procent tror att det är vanligt att deras tonårsbarn dricker alkohol på föräldrafria fester. Det visar en undersökning* bland 3 335 föräldrar med barn mellan 13-17 år.
– Alkohol är en källa till oro för de flesta tonårsföräldrar. Det är lätt att tro att det bara är andras tonåringar som dricker alkohol. Men antagligen är din son eller dotter precis som sina kompisar vilket man som förälder behöver vara förberedd på. Snart är det höstlov och halloween och då ökar risken för att ungdomar kommer i kontakt med, och dricker, alkohol. Många ungdomar känner ett grupptryck kring fester och festande. Det är viktigt att ha en realistisk bild av vad som händer på föräldrafria hemmafester, säger Karin Hagman, vd på IQ.
Fler resultat från undersökningen
- Drygt 2 av 3 (68 procent) föräldrar uppger att de pratar mer med sina barn om alkohol än vad deras egna föräldrar gjorde med dem när de var tonåringar.
- Nästan 6 av 10 (59 procent) tror att deras egen alkoholkonsumtion påverkar deras barns inställning till alkohol.
– Det du som förälder gör och säger när det kommer till alkohol har stor betydelse för dina barn. Det är glädjande att så många föräldrar i dag uppger att de pratar mer med sina barn om alkohol än vad deras egna föräldrar gjorde med dem. Jag hoppas att föräldrar kan hitta underlag och information i Tonårsparlören som leder till ännu fler viktiga samtal om alkohol, säger Karin Hagman.
Fem tips till dig som är tonårsförälder
1. Ring och stäm av läget
Om dina tonårsbarn är ensamma hemma är det bra att ringa och kolla av läget under kvällen. Att ringa hem till din tonåring visar att du bryr dig. Tala gärna om i förväg att du tänker ringa så att ditt barn förstår varför.
2. Ta hjälp av andra vuxna
Ett problem med fester som urartar är att ungdomar inte vågar höra av sig till någon vuxen i tid. Därför kan det vara en bra idé att berätta för andra föräldrar eller grannar att ditt barn kommer vara ensam hemma. Någon vuxen i närheten kan kanske komma förbi och titta till ungdomarna under kvällen.
3. Hjälp till att säga nej
De flesta tonåringar vill faktiskt inte ställa till med någon jättefest bara för att föräldrarna är borta. Ofta är det kompisar eller folk runtomkring som trycker på, och då är det svårt att säga nej. Förklara att det ibland kan kännas knepigt, men att det egentligen är moget och smart att säga ifrån.
4. Prata om nätets risker
Ungdomar är allt mer uppkopplade och på nätet sprids saker snabbt och enkelt. Om man skriver att man är ensam hemma eller bjuder in till fest kan det lätt hamna hos fel personer. Prata gärna med din tonåring om innebörden av att publicera saker i sociala medier, och diskutera vilken typ av information som är lämplig att lägga upp.
5. Plocka bort alkoholen
Det är långt ifrån alla tonåringar som tar alkohol av sina föräldrar, men det händer. Har ni till exempel ett barskåp hemma kan det vara bra att låsa eller tömma det för att inte riskera att din tonåring eller någon av kompisarna gör det.
Handbok för tonårsföräldrar
Om man som förälder tycker att det känns svårt att öppna upp dialogen kring alkohol så finns boken Tonårsparlören till hjälp. Tonårsparlören finns att läsa på www.tonårsparlören.se, där finns även innehållet på engelska, som ljudbok och filmatiserat.
Regionalt
Örebronyheter
Källa IQ
*Norstat har på uppdrag av IQ genomfört en undersökning bland 3 335 föräldrar med hemmavarande barn mellan 13–17 år. Undersökningen genomfördes under perioden 27 mars–15 april 2019 via en webbpanel. 1 401 män respektive 1 934 kvinnor deltog.
Related Posts
Latest News
-
Vinstmaskinen BIK Karlskoga rullar vidare
Under fredagskvällen tog BIK Karlskoga an Kalmar HC på bortaplan...
- Posted november 15, 2024
- 0
-
Vinnare av Örebro kommuns landsbygdspris 2024
Under hösten har örebroarna kunnat nominera till Örebro kommuns landsbygdspris...
- Posted november 15, 2024
- 0
-
Tårtkonstnären Gohar från Lindesberg är Sveriges största bakproffs
När Gohar Petrosyan fick en tårtbeställning av en vän till...
- Posted november 15, 2024
- 0
-
Tamarindens energidelning ska inte beskattas beslut i Högsta Förvaltningsdomstolen
Elen som ska delas i kvarteret Tamarinden ska inte beskattas,...
- Posted november 15, 2024
- 0
-
Barnsmärtforskare axlar ny roll
Mats Eriksson har ägnat en stor del av sitt liv...
- Posted november 15, 2024
- 0
-
Unik överenskommelse för barns rättigheter
Unik samverkansöverenskommelse för barns rättigheter. Igår, den 14 november, signerade representanter...
- Posted november 15, 2024
- 0
-
Nödvändigt med specialistutbildning för socionomer
Socionomutbildningen behöver förstärkas med vidareutbildningar på avancerad nivå, det är...
- Posted november 15, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login