Ändra din kost och må bättre

By on 6 januari, 2019
Ändra din kost och må bättre

Som överviktig 12-åring började Pasi Orha intressera sig för kost och träning. Han trodde inte då att han kunde göra något åt det, men efter att ha ändrat på sin kost blev han väl medveten om det och började intressera sig av vad vi äter och hur det påverkar oss. I dag föreläser han om vikten av att äta rätt samt hur träning påverkar oss.

När Pasi Orha var 12 år och överviktig tog hans mamma honom till läkaren för att få honom att gå ner i vikt och må bättre. 

– Jag trodde inte då att det gick att göra något åt det, säger Pasi.

Men med läkarens kostråd kunde han bli av med sin övervikt genom att ändra sin kost och börja träna. Det var det som väckte hans stora intresse för hur kosten påverkar oss och att det i kombination med träning kan få oss att må bättre, och sedan dess har intresset kvarstått. 

Pasi är utbildad personlig tränare och kostrådgivare och har genom åren jobbat på gym samt drivit ett gym i Thailand, instruerat i dans, aerobics och kampsport samt föreläst och utbildat om kost och hälsa. I dag jobbar han bland annat som behandlare på behandlingshem och handleder även personal. 

Efter att ha läst boken ”Konsten att inte dö” (baserad på forskning gällande kost som påverkar din hälsa med vetenskapliga referenser) och ”Kinastudien” insåg han att han kunde ta ytterligare ett steg i strävan att äta en hälsosam kost och må bättre. Så sedan två år tillbaka har han ändrat sina kostvanor och äter i dag en oraffinerad växtbaserad kost och mår mycket bra av det. 

Som kostrådgivare, PT och coach förespråkar jag för en sund kost och efter jag läst ”Konsten att inte dö” av läkaren och näringsexperten Dr Michael Greger, som bygger på över 3000 studier, förstod jag vikten av växtbaserad kost och dess enorma fördelar. Det är så lite som behövs för att vi ska må bättre. Det gäller bara att bli medveten och ha förmågan att förstå hur viktigt det är att ta hand om sig själv. Kosten är den främsta orsaken till att vi dör en för tidig död.

Mår bättre efter att ha ändrat sin kost
Pasi är medveten om vad han äter, men erkänner att han faktiskt ibland även äter processad mat och försöker undvika socker i möjligaste mån. Han märker att han mår mycket bättre med sitt ändrade kostval och lägger bara till D-vitaminer och B12 som komplement till sin kost. Så för Pasi blir det mycket fiberrik kost bestående av frukt och grönsaker som böner, kikärtor, linser, groddar, nötter, frön, men även en del processsade produkter, med förhöjt proteininnehåll, till exempel sojaprodukter. Hans frukost består ofta av en grönsakssmoothie på gröna blad, ingefära, kanel, gurkmeja med bär. En vitaminchock att börja dagen med. Till lunch och middag kan det bli stora sallader med finhackade grönsaker som gurka, tomat, morot, bönor eller linssoppa, sojabiffar med råris.

Jag känner hur mitt blodsocker ligger på en jämn nivå och har alltid varit mån om vad jag äter. Det är viktigt vad vi äter, där vi kan förebygga komplikationer vid bland annat diabetes typ 2 om vi äter bra mat. Att skapa sig själv en bra grund för att inte dra på sig sjukdomar som till exempel diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdom. Självklart spelar faktorer som anlag och miljö också in, förklarar Pasi.

Diabetes typ 2 har ju under åren ökat över hela världen, bland annat i Kina, mycket på grund av att de har tagit in den västerländska kosten.

Bli medveten av vad du äter och må bättre
Innan hans val av en oraffinerad växtbaserad kost älskade han kött, men ändrade ändå sin kost.

– Jag ville se om jag nådde upp till samma träningsresultat som innan när jag valde bort kött, vilket jag har gjort med komplettering av B12. När jag åt ren kost kunde jag äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt. Att ställa om sin kost och lägga till motion är den bästa medicinen. Men många är inte motiverade och har svårigheter för förändring. Att få råd är inte en konsekvent förändring. Ett tips är att göra en konsekvent förändring tillsammans med terapi och stöd för att uppnå en livsförändring och må bra, fortsätter Pasi.
Pasi menar att man bör utgå från vad man äter i dag och byta ut bullar, choklad mot en frukt istället för att succesivt förändra sitt kostintag. 

– Största boven är att vi överäter, där fett är den större boven i dramat. Fettet läcker ut i blodomloppet och ger kalorier, som är boven till bland annat diabetes typ 2, där mättat fett är mer skadligt för kroppen, vilket ger förödande konsekvenser för många. Det tar tid att öva upp vår förmåga att hantera oss själva. Att lära känna oss själva mentalt, psykiskt är en nyckel till hälsa. Vanor som vi får som små har vi även med oss som vuxna. Har vi inte vår hälsa så spelar det andra ingen roll. Personlig utveckling är viktigt i vår livsstil. Vår nyckel till välbefinnande och god hälsa är vår förmåga att ta hand om oss själva.

Pasi menar att vi bör bli medvetna om vad vi äter för att må bättre.

– Egentligen är jag inte för dieter, men alla dieter är bättre än ingen diet alls. Att ändra din kost utifrån vad som är bäst för dig får hälsofrämjande effekter och ett välbefinnande för dig. När jag träffar mina kunder som personlig tränare så utgår jag från vilka förutsättningar vi har. Det är viktigt att möta människor där vi är. Var är vi och vad kan bli bättre? Tänk på vad du äter för att främja din hälsa. Om du äter bra så minskar risken att bli sjuk och förhoppningsvis får du ett längre och friskare liv, avslutar Pasi.

Pasis tips på annan litteratur:
”Äkta vara”, Mats-Eric Nilsson
”Food Pharmacy”, Mia Clase och Lina Nertby Aurell

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login