Amnesty välkomnar löfte om ny EU-lag om företag och mänskliga rättigheter

By on 7 maj, 2020
Arkivbild

I ett uttalande lovar Europakommissionen att under 2021 introducera lagstiftning som kräver att företag måste respektera mänskliga rättigheter och förhindra miljöskador i hela deras globala leverantörskedjor och i deras affärsrelationer. Amnesty International välkomnar uttalandet.

I ett webinarium den 29 april betonade justitiekommissionär Didier Reynders behovet av ett obligatoriskt och övergripande regelverk för mänskliga rättigheter genom hela leverantörskedjan och i sin egen verksamhet. Samtidigt betonades att regelverket också måste medföra sanktioner för de företag som inte vidtar åtgärder för att tackla risker vad gäller mänskliga rättigheter och miljön. Kommissionens löfte är ett avgörande steg mot ett system för att kunna hålla europeiska företag som har sin bas inom EU ansvariga. Det är en viktig signal i den rådande covid19-krisen för att ekonomisk stimulans även ska baseras på respekt för mänskliga rättigheter och hållbarhet.

– Den rådande covid-19 pandemin har accentuerat behovet och vikten för företag att ha ett risktänk som inte bara fokuserar på ekonomiska konsekvenser utan också tar hänsyn till faktiska och möjliga långsiktiga effekter på individer som ibland arbetar på andra sidan jordklotet i företagens leverantörskedjor, säger Ulrika Sandberg, sakkunnig företagsansvar på Amnesty i Sverige.

Idag har flera EU-länder infört eller utreder en typ av reglering gällande mänskliga rättigheter och företag men inte Sverige. Och i Amnestys senaste granskning av svenska företags hållbarhetsrapporter är det tydligt att mänskliga rättigheter redan prioriteras lågt i hållbarhetsarbetet. Andra granskningar visar att företagen är svagast på att redovisa arbetet med mänskliga rättigheter, jämfört med miljö, anti-korruption och arbetsrättsliga frågor.

– Med ett löfte om en EU-lag om företag och mänskliga rättigheter befäster justitiekommissionären att respekt för mänskliga rättigheter ska ha en mer framträdande roll i företags hållbarhetsarbete, säger Ulrika Sandberg

För att EU-lagstiftningen ska vara meningsfull och effektiv, uppmanar Amnesty International kommissionen att säkerställa att lagförslaget ska:

  • omfatta företag av alla storlekar, oberoende av bransch, och som är baserat, verksamt eller som erbjuder produkter eller service inom EU
  • innehålla ett krav för företag att respektera mänskliga rättigheter och miljö, inklusive en skyldighet att genomföra en due diligence (konsekvensanalys) för att förhindra skada. En sådan process ska innehålla skyldigheten för företaget att genomföra alla lämpliga åtgärder för att säkerställa respekt för mänskliga rättigheter och miljö inom deras globala värdekedja och deras affärsrelationer
  • fastställa ansvarsutkrävande för skada som kan uppstå av mänskliga rättigheter och miljö
  • säkerställa tillgång till gottgörelse för negativt drabbade
  • förse myndigheter med effektiva metoder och redskap för att säkerställa att regelverket efterföljs, inklusive sanktioner.

En lag om företagsansvar är ett viktigt redskap för att implementera FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter som EU och dess medlemsstater har ställt sig bakom.

Slutligen uppmanar Amnesty International Europeiska rådet och Europaparlamentet att gemensamt ta fram ett utkast och anta en meningsfull och effektiv EU-lagstiftning för att säkerställa företagsansvar. EU har, som världens största ekonomi, ett särskilt ansvar att använda sin ekonomiska och politiska makt till att påverka och skapa en rättvis reglering av den globala marknaden baserad på mänskliga rättigheter och hållbarhet.

Världen
Örebronyheter

Källa Amnesty International

You must be logged in to post a comment Login