AM-experter utbildar industriföretag i regionen

By on 17 maj, 2021

Industriföretag i regionen har under våren vässat sina kunskaper om AM-tillverkning genom en seminarieserie.

– Vi tittade på hela kedjan – från testning till design. Det var väldigt positivt med de olika uppläggen, säger deltagaren Mikael von Elern.

Seminarieserien i additiv tillverkning hölls vid sex tillfällen under våren genom projektet TransMission. I första hand riktade man sig till små och medelstora företag (SME) inom fordonsindustrin.

– AM-marknaden växer stadigt och allt fler företag utvecklar mer lönsamma, effektiva och hållbara produkter med hjälp av additiv tillverkning. När storföretagen satsar är det viktigt att deras leverantörer hänger med, säger Christopher Sund vid Alfred Nobel Science Park.

Utvecklar mjukvara

Seminarierna hölls av företaget Etteplan som utvecklar mjukvara och andra system för tillverkningsindustrin. Många SME-företag använder redan AM-teknik för att till exempel göra prototyper och gripdon. Vårens seminarieserie guidade företagen till att ta steget till nästa nivå.

– Syftet är att ge en översiktlig kunskap och inblick i additiv tillverkning av metallkomponenter. Målet är att öka medvetenheten inom AM så att företagen i framtiden kan identifiera när tekniken kan ge konkurrenskraftiga affärsmöjligheter, säger Christopher Sund.

Fokus vid de sex tillfällena var produktkostnad, affärsmöjligheter och industrialisering.

Från design till utveckling

Mikael von Elern, vd för Laxåföretaget Mekverken uppskattar att utbildningen var heltäckande, och berörde hela produktionskedjan från design till testning och utveckling. Mekverkens kunder består av allt från mindre företag i plastindustrin till multinationella företag som Ericsson.

– Vi har en vanlig plastspruta som vi gör prototyper med, och så samarbetar vi med Lasertech i Karlskoga för att göra delar i metall. De printar delarna och vi efterbearbetar dem, säger Mikael von Elern.

Han menar att många kunder av tradition efterfrågar frästa delar – och att Mekverken då får försöka hjälpa dem att tänka om genom att föreslå AM-tillverkning i stället.

Ny omgång i höst

Seminarierna är framtagna av Alfred Nobel Science Park och Mälardalen Industrial Technology Center (MITC) i projektet Transmission, med stöd från EU:s regionala fond. Till hösten kommer man att erbjuda en ny omgång seminarier.

– Även då blir det experter från Etteplan som håller i utbildningen, säger Christopher Sund.

Mikael von Elern är nöjd med upplägget på kursen, men tycker att det har varit svårt att knyta kontakter i och med att det hålls digitalt.

– Jag saknade oerhört att kunna prata med den bredvid. Vid fysisk kontakt uppstår tankar och idéer på ett annat sätt. Det hade varit trevligt med en uppföljning där vi träffas fysiskt till hösten.

Länet/Lokalt
Örebronyheter

Källa: Alfred Nobel Science Park

You must be logged in to post a comment Login