Allt svårare för äldre att granska nyhetskällor

By on 28 september, 2019

Fyra av tio tycker att det har blivit svårare att kritiskt granska källor. Bland äldre anger nästan hälften att det har blivit svårare. Det visar en Novus-undersökning om källkritik som UR nyligen har låtit genomföra.

Fyra av tio svenskar uppger att det under de tre senaste åren blivit svårare att kritiskt granska källor som förmedlar nyheter.  I gruppen 65-79-år uppger så många som 48% att det blivit svårare att kritiskt granska källor. Undersökningen visar alltså tydliga belägg för att många äldre känner ett digitalt utanförskap

Hur källkritisk man uppger sig vara sammanfaller i hög grad med ålder och utbildningsnivå, 95 procent av deltagarna i åldrarna 18-49 svarade att de ”ofta” eller åtminstone ”ibland” funderar på om de kan lita på källan. Nästan exakt samma siffra som för dem med universitetsutbildning (94 procent). Ser man till hela befolkningen är det bara ungefär varannan svensk som säger sig fundera över detta ”ofta” eller ”ibland”.

Inget av detta är egentligen förvånande. Flera undersökningar visar på liknande resultat – ju äldre man är och desto lägre utbildning man har gått, desto sämre är man på att navigera i vårt nya, krävande medie- och informationssamhälle. Nästan varannan uppger att det är i skolan som man har lärt sig källkritik. Men tittar man på åldersgruppen 18–34 år är siffran avsevärt högre – 83 procent. Detta avspeglar tydligt att källkritik och mediekunskap har tagit sig in i läroplanerna de senaste 20 åren, och att detta därmed har gått de äldre förbi.

– Det här med källkritik är svårt! Inte mindre än fyra av tio känner uppenbarligen detta väldigt starkt. Här kan, ska och gör UR verkligen skillnad. Redan för tjugo år sedan började vi ta fram program om källkritik – lättillgängliga, engagerande och lärande program. Just nu satsar vi på äldre som befinner sig i digitalt utanförskap och på skolan med konceptet ”Genomskåda”, säger Sofia Wadensjö Karén vd på UR.

Hela 90 procent av de tillfrågade i Novus-undersökningen uppgav att de tycker det är ”viktigt” eller till och med ”mycket viktigt” med bildande radio- och tv-program om källkritik i skolan. I och med att UR har identifierat detta tydliga behov av kunskap kring källkritik, i alla åldrar, produceras flera programserier i ämnet som exempelvis Seniorsurfarna, en tv-serie som hjälper äldre att ta sig ur ett digitalt utanförskap genom att följa några av Sveriges mest folkkära seniorer under ett veckolångt träningsläger där de drillas i digitala färdigheter. Målet är att de ska gå från fullständiga digitala oskulder till nätvirtuoser. Andra exempel är radioprogrammet Fejk med Anna-Charlotta Gunnarson samt podden Fejkskolan som riktar sig mot samhällskunskap på gymnasiet. Ytterligare ett programtips är Genomskåda algoritmen, ett radioprogram som utforskar de synliga och osynliga formler som styr våra online-liv.

För att möta allmänhetens behov av att enkelt hitta UR:s program i ämnet har en ny undersajt skapats: urplay.se/genomskåda

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login