- Linnea Didic utses till Årets Inspiratör för Världens Barn 2024
- Hållbarhetstema på Karolinska gymnasiet
- Måltidsvärdar på USÖ utbildar sig till biträden
- Från saga till hårdrock
- Öppet hus på Degerforsgymnasiet
- Skadad lind vid gamla kommunhuset i Hällefors
- Forskarnas upptäckt har potential att bromsa nästa pandemi
- ”Konditoriet” av Leia
- KIF Örebros tid i allsvenskan slut
- Rymdäventyr väntar skolorna i Örebro län i höst
Allt fler svenskar scrollar istället för att sova
Allt fler svenskar anser att de tillbringar för mycket tid på sina smartphones. 44 procent av svenskar i åldern 16-75 uppger att de håller sig vakna senare än planerat på grund av sin telefonanvändning, och hela 69 procent sträcker sig efter telefonen så fort de vaknar på morgonen.
Det visar en ny studie från Deloitte.
– Överanvändning av smartphones är ett välkänt fenomen, ofta kopplat till psykisk ohälsa och koncentrationssvårigheter. Trots det visar studien att det är många som kämpar med att dra ner på sin skärmtid och ändra sina digitala vanor, säger Jonas Malmlund, partner på Deloitte.
Studien Digital Consumer Trends 2023 – the Scandinavian Cut visar att överanvändningen av smartphones, framförallt drivs av yngre generationer som är vana vid att navigera sömlöst mellan den fysiska och digitala världen.
Bland svenskar i åldern 16-24 anser 75 procent att de tillbringar för mycket tid på sin smartphone och 69 procent uppger att de stannar uppe senare än planerat på kvällen på grund av telefonen. Bland respondenter i åldern 65-75 är motsvarande siffror betydligt lägre – 28 respektive 14 procent.
– Här ser vi ett starkt samband med användning av sociala medier. 69 procent av 16-24-åringar tillbringar mer än två timmar om dagen på sociala medier. I åldersgruppen 65-75 är motsvarande siffra endast 14 procent, säger Jonas Malmlund.
En tredjedel av svenskar har testat generativ AI
Mindre än ett år efter att ChatGPT lanserades, har nära en tredjedel (29 procent) av svenskarna i åldern 16-75 provat minst ett generativt AI-verktyg. Och det verkar inte bara vara för skojs skull: 35 procent av de som har provat AI uppger att de har använt det i arbetet och 51 procent har använt det i studierna. Vidare uppger hela 40 procent av de som har testat AI att de använder det minst en gång i månaden, varav ungefär hälften tar till verktygen minst en gång i veckan.
Även medvetenheten om och användandet av generativ AI skiljer sig mellan generationerna. 68 procent av svenskar i åldern 16-24 har testat ett generativt AI-verktyg. Motsvarande siffra i åldersgruppen 65-75 är 6 procent.
– Yngre generationer oroar sig också i större utsträckning över att AI på sikt kommer att leda till färre arbetstillfällen eller ersätta en del av deras roll på jobbet. Oro över att partiskhet, missförstånd och faktafel kan förekomma vid användning av AI är också utbredd över generationerna, säger Jonas Malmlund.
Allt fler svenskar säger upp SVOD-tjänster
37 procent av svenskar i åldern 18-75 streamar filmer och TV-serier dagligen, en ökning från 35 procent förra året. Samtidigt har andelen svenskar med tillgång till en video-on-demand-tjänst (SVOD) minskat, från 81 procent 2022 till 72 procent i år.
– Det är en markant minskning. Vi ser samma trend i resten av Skandinavien och på flera europeiska marknader, framförallt i Nederländerna, Italien och Belgien. Troligen beror det delvis på den höga inflationen, men också på att kunderna blir alltmer prismedvetna och kräsna vad gäller innehåll, säger Jonas Malmlund.
26 procent av svenskar i åldern 18-75, uppger att de har sagt upp minst en SVOD-tjänst under det senaste året. De vanligaste orsakerna till att man valt att säga upp en prenumeration är att man inte använde den tillräckligt ofta, att den var för dyr och att man behövde spendera mindre på prenumerationer för att ta hänsyn till stigande kostnader inom andra områden.
– Samtidigt är det många som är villiga att dela med sig av sina inloggningsuppgifter och på så sätt hjälpa vänner och familj spara pengar. 40 procent av de svenska prenumerationerna på Netflix, HBO och Disney+ delas för närvarande av två eller flera hushåll, vilket såklart blir dyrt för leverantörerna, säger Jonas Malmlund.
Sverige
Örebronyheter
Källa: Deloitte
Om undersökningen
I Digital Consumer Trends 2023 – the Scandinavian Cut (tidigare Global Mobile Consumer Survey – the Nordic Cut) undersöker Deloittes TMT-specialister digitala trender bland användare i Sverige, Norge och Danmark. Årets rapport baseras på svar från totalt 4 200 respondenter, varav 2 100 i Sverige.
Related Posts
Latest News
-
Linnea Didic utses till Årets Inspiratör för Världens Barn 2024
Dansläraren Linnea Didic från Ljusnarsbergs kommun har tilldelats utmärkelsen Årets...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Man misstänkt för häleri
Under eftermiddagen inleds förundersökning gällande häleri, efter att en man...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Hållbarhetstema på Karolinska gymnasiet
7–8 november har Naturvetenskapsprogrammet på Karolinska gymnasiet temadagar med fokus...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Påverkad bilist stoppad i Karlskoga
Polispatrull stoppade en bilist i centrala Karlskoga under eftermiddagen. Föraren,...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Måltidsvärdar på USÖ utbildar sig till biträden
Pilotprojekt i gång där måltidsvärdar på USÖ utbildar sig till...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Från saga till hårdrock
Från saga till hårdrock: Rosea Dans sätter unika dansverk på...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Öppet hus på Degerforsgymnasiet
Är det dags att välja gymnasieskola och är man nyfiken...
- Posted november 5, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login