Allt fler män kan tvingas flytta efter separation

By on 17 mars, 2024
Andelen män som inte har råd att bo kvar har ökat kraftigt de senaste åren. Det visar en ny Sifopanel som gjorts på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Bild. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Fler än tre av tio svenskar har inte råd att behålla sin bostad vid en separation. Fler kvinnor än män skulle tvingas flytta, men andelen män som inte har råd att bo kvar har ökat kraftigt de senaste åren.

Det visar en ny Sifopanel som gjorts på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Även om antalet bostadsförsäljningar börjar ta fart har många svenskar fortfarande en pressad privatekonomi. Att Riksbanken öppnat för att sänka räntan under första halvåret är en positiv signal, inte minst för dem som vill flytta isär men inte valt att göra det på grund av det ekonomiska läget, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Under 2023 registrerades det lägsta antalet skilsmässor i Sverige sedan 2005. I dag skulle fler än tre av tio svenskar, 33 procent, som lever med sin partner inte ha råd att behålla sin bostad vid en separation. Det visar en ny Sifopanel som genomförts på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Män har generellt en högre lön och ett större sparande än kvinnor, och därmed bättre ekonomiska förutsättningar att behålla en gemensam bostad vid en separation. Men dagens räntenivå i kombination med ökade levnadskostnader har gjort att en högre andel män inte längre skulle ha möjlighet att bo kvar, säger Marcus Svanberg.

Närmare fyra av tio kvinnor, 38 procent, och tre av tio män, 27 procent, har inte har råd att bo kvar i sin bostad. Medan andelen kvinnor som inte har råd att bo kvar har sjunkit med fyra procentenheter sedan 2021 har andelen män som skulle tvingas flytta ökat kraftigt, från 19 procent 2021 till 27 procent i dag.

– Höga räntor och ökade driftskostnader gör att många avvaktar med att byta bostad, trots att de har behov av det. Sveriges bostadsminister Andreas Carlsson (KD) behöver satsa på åtgärder för att öka rörligheten på bostadsmarknaden. Omformulerade amorteringskrav och kontantinsatsregler som tar hänsyn till bostadsköparens ekonomiska förutsättningar, är förslag som skulle göra stor skillnad för många, säger Marcus Svanberg. 

Tre tips för att skapa förutsättningar att kunna bo kvar efter vid en separation

1. Se över er gemensamma ekonomi
Se över hur ni fördelar pengarna. Hur mycket ni betalar individuellt kan vara avgörande för om ni har en jämställd gemensam ekonomi eller inte. Läs på om procentuell uppdelning baserad på inkomst eller andra sätt att jämna ut skillnader.

2. Ta hjälp av en familjejurist
För att förhindra att bostaden ska stå som hinder för att kunna lämna en relation bör man se över familjens ekonomiska upplägg och justera eventuella orättvisor redan under äktenskapet- eller samboförhållandet.

3. Prata och förbered er på vad det kan innebära
Med jämna mellanrum är det bra att gå igenom vad som händer om ni skiljer er. Det finns flera förebyggande åtgärder att ta till, som att stå i bostadskö eller att den som tjänar lite mindre har möjlighet att spara till ett frihetskapital.

….

Skulle du ha råd att bo kvar i din nuvarande bostad om du separerade från din partner?

Totalt 2021 2024
Ja 62% 57%
Nej 30% 33%
Tveksam, vet ej 8% 11%

..

Kvinnor 2021 2024
Ja 48% 49%
Nej 42% 38%
Tveksam, vet ej 10% 13%

..

Män 2021 2024
Ja 75% 63%
Nej 19% 27%
Tveksam, vet ej 6% 9%

….

Sverige
Örebronyheter

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Om statistiken
Undersökningen är genomförd av Verian (tidigare Kantar/Sifo) på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Den genomfördes med hjälp av Sifopanelen i februari 2024 och totalt har 1 000 svenskar mellan 18–79 år från ett riksrepresentativt urval svarat på frågan. Av dem uppger 720 att de bor med en partner.

You must be logged in to post a comment Login