Allt du behöver veta för att fixa körkortet

By on 25 oktober, 2017
Arkivbild

Går du i tankar om att ta körkort men vet inte riktigt vad du ska börja? Med hjälp av den här guiden så får du reda på alla moment och i vilken ordning du ska börja, för att ta körkort. Så länge du lägger ner tid, har motivation och är villig att arbeta hårt – så är körkortet snart i just dina händer!

Skaffa körkortstillstånd
Först och främst behövs ett giltigt körkortstillstånd. När du ansöker om körkortstillstånd ska du kontakta Transportstyrelsen.Transportstyrelsen kontrollerar att du uppfyller de krav som ställs på alla som ska ta körkort. Du får ditt körkortstillstånd om du anses lämplig som förare med hänsyn till dina medicinska och personliga förhållanden.

Sätt igång och övningsköra
Övningsköra kan du antingen göra privat eller via bilskola. För att övningsköra behörighet B (personbil) ska du:

  • Ha fyllt 16 år om du ska övningsköra med personbil
  • Ha fyllt 17 år och 6 månader om du ska övningsköra med lätt lastbil
  • Ha fyllt 17 år och 6 månader om du ska övningsköra med tillkopplat lätt släpfordon
  • Ha ett giltigt körkortstillstånd som omfattar den behörighet du ska övningsköra för
  • Ha en godkänd handledare och ha gått en introduktionsutbildning om du ska övningsköra privat

Handledaren ska se till att du följer samtliga trafikregler. Den tilltänkta handledaren måste ansöka om att få vara handledare hos Transportstyrelsen. Handledare måste alltid ha med sig handledarbeviset när ni övningskör. Det går bra att ha flera handledare.

Plugga inför teoriprovet
Genom att läsa körkortsteori, lär du dig både att köra med gott omdöme och självklart alla trafikregler. Om du väljer att utbilda dig på en trafikskola får du dessutom studiematerial via skolan.

  • Vill du läsa på egen hand finns det flera olika alternativ att få tag på studiematerial. Nedan kommer några förslag på vad du behöver för att klara av teoriprovet:
  • Låna eller köp av någon du känner som nyligen tagit eller håller på att ta körkort
  • Köp i bokhandeln, låna på bibliotek eller använd dig av en internetbokhandel
  • Beställ direkt från Sveriges trafikskolors riksförbund eller Trafikutbildarnas riksorganisation
  • Kontakta en trafikskola på den ort där du är hemmahörande

Obligatoriskt med riskutbildning
När du gör ditt teoriprov och körprov måste du ha gjort en riskutbildning och dess båda delar. Riskutbildningen är giltig i fem år. Den obligatoriska riskutbildningen för B-körkort består av två stycken delar.

Del 1: Handlar om alkohol, andra droger, trötthet och riskfyllda beteenden i övrigt.

Del 2: Motsvarar den gamla riskutbildningen det vill säga halkbanan och handlar om säkerhet, hastighet och körning under särskilda förhållanden.

Halkbana – del två av riskutbildningen
Halkbana är del två i den obligatoriska riskutbildningen för B-körkort. Syftet med utbildningen är att du ska lära dig hantera riskfyllda situationer, främst manövrering på halt underlag. Utbildningen tar 3-4 timmar att genomföra och kostar cirka 2000 kr. Riskutbildningen har inga konkreta krav för godkännande, utan är du bara med och följer instruktionerna ska du bli godkänd. Ett av målen med halkbanekörningen är faktisk att du ska ”misslyckas” (exempelvis inte kunna häva en sladd) för att du ska få känna på konsekvenserna av att överskatta sin prestationsförmåga.

Inför teoriprovet
Innan provet startar har förarprövaren godkänt att du uppfyller de formella kraven för att få göra provet.

  • Det krävs att du: Är permanent bosatt Sverige eller har studerat här i minst sex månader samt har en giltig riskutbildning.
  • Inte sedan tidigare har ett körkort utfärdat av en annan EES-stat. Det intygar du genom att skriva under i en särskild ruta på förarskolsprovet.

Att göra körkortsprov
Åldersgränsen för att få ta B-körkort är 18 år. Vid körprovet ska du visa att du kan hantera fordonet i trafiken och kan köra på ett trafiksäkert sätt. Körprovet är en kontroll av att du har de färdigheter som krävs för att få köra i trafiken. Det finns tre olika körkortsbehörigheter för personbilar: B, utökad B och BE. Skillnaden ligger i vilka släp du får dra. Förarprovet för behörighet B och BE består av ett teoriprov och ett körprov. Förarprovet för utökad B består av ett körprov.

Du bokar tid för båda proven vid ett och samma tillfälle hos Trafikverket. Du börjar alltid med teoriprovet. Du ska sedan göra körprovet även om ditt teoriprov inte blev godkänt. Ditt godkända teoriprov eller körprov är giltigt i två månader. Båda proven måste vara godkända inom giltighetstiden två månader, annars måste båda proven göras om. Glöm inte att ta med giltig identitetshandling inför proven. Det är ett krav!

Några avslutande ord att ta med sig

✔ Sluta att oroa dig eller stressa i onödan. Det får helt enkelt ta den tid det tar. Viktigast av allt är att du väl förberedd inför provet och uppkörningen. Övningskör gärna med flera olika partners och inte bara med dina föräldrar eller trafikskolan.

✔ Öva, öva, öva! Se till att övningsköra 1-3 gånger per vecka så att du skapar en naturlig rytm.

✔ Träna på att göra teoriprovet online. Det finns flera olika hemsidor där du kan öva samt testa dina teoretiska kunskaper. Många kostar en mindre summa, men på de flesta trafikskolor ingår det oftast i det paket du väljer att köpa.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login