Äldre får sämre möjligheter till kompetensutveckling

By on 11 november, 2022
Foto: ManpowerGroup

Äldre medarbetare är betydligt mer missnöjda med möjligheten till kompetensutveckling på arbetsplatsen än yngre medarbetare. Det visar Sveriges största arbetslivspanel, ManpowerGroups Work Life.

– Att hitta rätt kompetens är en av de största utmaningarna för svenska arbetsgivare i dag. Varken företagen eller samhället har råd att undvara någon grupp när det ger möjlighet att stärka verksamhetens kompetens. Det verkar finnas outnyttjad potential bland äldre medarbetare, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup Sverige.

Svenskarna jobbar allt längre. Mer än var fjärde 70-åring i Sverige arbetar fortfarande, och tidigare i år beslutade riksdagen att den tidigaste åldersgränsen för allmän pension ska höjas från 62 till 63 år. Samtidigt uppger var tredje arbetande svensk som är äldre än 46 år, 33 procent, att de är missnöjda med det stöd de får av sin arbetsgivare för att utveckla sin kompetens.

Bland yngre svenskar upp till 29 år är endast var femte, 20 procent, missnöjda med möjligheten till kompetensutveckling. Bland medelålders svenskar som är mellan 30 och 45 år är andelen 30 procent. Det visar ManpowerGroups Work Life, Sveriges största arbetslivspanel, som har besvarats av 2 931 personer.

– Om samhället eftersträvar att äldre ska jobba längre kan ålder inte vara en faktor som avgör om en medarbetare ska ges möjlighet att utveckla sin kompetens. Arbetsgivare bör utgå från personens kompetensprofil och utvecklingspotential oavsett ålder, säger Mikael Jansson.

Om ManpowerGroups Work Life

ManpowerGroups Work Life är Sveriges största arbetslivspanel. Den senaste undersökningen genomfördes av Demoskop på uppdrag av ManpowerGroup under september 2022 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 2 931 personer har svarat på undersökningen.

Sverige
Örebronyheter

Källa: ManpowerGroup

You must be logged in to post a comment Login