Åke Svanstedt väljs in i Hall Of Fame

By on 27 juni, 2017

En kombination av stor yrkesskicklighet, vinnarskalle och väldig arbetskapacitet har varit Åke Svanstedts vinnarformel både som kusk och tränare. ”Grön kusk”, eller ”Kung Åke”, har vunnit de flesta stora travlopp i Norden och även skördat stora framgångar utomlands. Numera bryter han ny mark i USA och givetvis siktar han även där mot toppen.

Åke Svanstedt växte upp med hästar eftersom pappa Rune var en duktig amatörtränare och även använde kallbloden för arbetet inom jordbruket och skogen. Det går rykten om att Åke vid tidig ålder grinade när han tvingades följa med på trav, men vi kan väl nöja oss med att säga att det dröjde lite innan travhästarna fick honom på fall. På något sätt var det ändå oundvikligt eftersom Åke tidigt visade sig ha fallenhet för yrket och efter avslutad grundskola tvingades hjälpa till med hästarna på gården. Intresset växte när han själv fick ta hand om det bångstyriga varmblodsstoet Orkania och efter ett tålamodskrävande arbete till slut tog sin första kuskseger med henne i mars 1978. Just denna vinst var speciell i flera avseenden och säger lite om hur klurig Åke kan vara. Blidvädret på Hagmyren denna dag gjorde att innerspåret var en nackdel, men Åke upptäckte att det inte var lika illa på sista bortre långsidan. Han chansade, till skillnad mot alla andra, invändigt just där, körde ifrån konkurrenterna och vann till nästan 50 gånger pengarna.

Ganska snart började Åke tänka på att ta nästa steg och jobba heltid i travstall som lärling. Han inledde hos Krister Söderholm på Solvalla, men längst tid var Åke hos idolen Stig H Johansson. Åke hann även med Torbjörn Jansson och Tommy Hanné innan han kvitterade ut proffslicensen på Bergsåker i slutet av 1982, då 24 år gammal.

Det var inga högättade springare han fick börja med i niohästarsstallet på Bergsåker, men en av dem hette Bombi Boy. Ägaren Kurt Eriksson trodde mycket på den unge grabben från Sörlindsjö och gav honom chansen. Det enda kravet som Kurt hade var att han inte ville se några fler veterinärräkningar. Successivt fick Åke allt bättre fason på Bombi Boy, vilken så småningom blev en riktig segerstaplare och viktig reklamhäst. Fansen fick han dock på Bergsåker eftersom Bombi inte alls gillade att resa. Stoet Lygi (mamma till Derbyvinnaren Drewgi) var också en häst som Åke fick köra i lopp och vinna mycket tillsammans med. Det var också med henne första rikstotosegern kom 1983, en siffra som numera är uppe i 594!

När Åke började som proffs var målsättningen att bli champion på Bergsåker inom fem år. Han lyckades efter fyra och kom sedan att rada upp 15 raka championtitlar på hemmaplan samt sammanlagt hela 44 på Norrlandsbanorna (59 totalt). Ett viktigt år var 1993 när en viss Zoogin skrällde i Svenskt Trav-Kriterium på Solvalla. Just Zoogin gjorde att Åkes stall lyfte sig ytterligare ett snäpp och plötsligt började han härja allt mera i både årgångsloppen och de allra största löpningarna för äldre hästar.

Bollen var i rullning och 1996 blev Svanstedt för första gången utsedd till Årets Tränare i Sverige, en titel som han erövrat vid fem tillfällen. Stjärnorna avlöste varandra, Åkes alla framgångar gjorde att han fick in allt bättre material. Men för att kunna utvecklas ytterligare kom 2001 beslutet att flytta från Bergsåker till Skaraslätten. Här fanns ingen ”mördarbacke” att tillgå, utan Åke fick prova något annat. Sandbana blev till slut modellen på inköpta gården Bjertorp. Det spelar nog egentligen ingen roll på vilket ställe Svanstedt hamnar med sina hästar; han hittar något sätt att lyckas ändå. Det är hans fingertoppskänsla med djuren som är grunden och dessutom en inneboende vinnarskalle och tjurighet.

Gidde Palema gav Åke första Elitloppssegern 2004 och Torvald Palema fyllde på den kategorin 2009. Det var till slut ingen hejd på framgångarna och stallet växte till som mest 240 hästar. Samtidigt genomgick han en segdragen domstolsprocess vilken gällde misstanke om grisfösare i träning. Han friades dock så småningom helt i Hovrätten. Åke klarade av mediadrevet, men har under sin karriär inte alltid dragit jämnt med journalisterna. Inte heller i medgång tycker han det är speciellt viktigt att synas i TV och tidningar, utan han fokuserar på hästarna. Åke låter resultaten tala – och dessa är det få som kan mäta sig med.

Sedan 2013 håller Svanstedt till i USA. Han delar året mellan gården i Florida och den i New Jersey. Hästar som Sebastian K. (regerande världsrekordhållare) och färske Elitloppstrean Resolve (tvåa i fjol) visar att Åke fortfarande tillhör världseliten som både tränare och kusk. Under 2016 blev han femma i den amerikanska tränarligan och givetvis tittar han nu bara uppåt i den tabellen. Vinnarskallen Svanstedt vill bli bäst här också.

Motivering:
Åke Svanstedt har allt sedan början av 90-talet tillhört elitskiktet bland de svenska tränarna och kuskarna och har numera visat att han även kan konkurrera med de allra främsta i Nordamerika. Hans unika hästkunnande, segervilja och höga arbetskapacitet gör honom till en vinnare på alla plan.

Sport | Häst
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login